Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Separator oleju.

Featured Replies

Napisano

1.9 jtd 115 km

pluje mi z odmy olejem. Na 500km jest w stanie wyrzucić tego 300ml. Czy jest sens instalować jakiś separator oleju przy odmie? Teraz wypluty olej zaraz jest zasysany przez turbinę. Pewnie nie jest to dobre dla turbiny anie dla silnika.

Pozdrawiam.

Napisano

> 1.9 jtd 115 km

> pluje mi z odmy olejem. Na 500km jest w stanie wyrzucić tego 300ml. Czy jest sens instalować

> jakiś separator oleju przy odmie? Teraz wypluty olej zaraz jest zasysany przez turbinę. Pewnie

> nie jest to dobre dla turbiny anie dla silnika.

> Pozdrawiam.

objawy wygladaja na zasysanie powietrza lewego przez silnk, popatrz na pokrywe zaworow, czy czasem gdzies nie masz nieszczelne grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> objawy wygladaja na zasysanie powietrza lewego przez silnk, popatrz na pokrywe zaworow, czy czasem

> gdzies nie masz nieszczelne

Trochę mnie zaskoczyłeś. Mam też przedmuchy w silniku. Pisałem wcześniej, moją historię. Wymieniłem olej z selenie na velveline i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Może zbieg okoliczności.

Da się jakoś ocenić tę nieszczelność, ręką wyczuję, że coś ciągnie powietrze?

I jeszcze jedno. Czy olej, który wpada na turbinę może jej zaszkodzić?

Pozdrawiam!

Napisano

> I jeszcze jedno. Czy olej, który wpada na turbinę może jej zaszkodzić?

może ,może kto wie.

konstruktor przewidział odprowadzenie par z komory silnikowej do dolotu przed turbiną jakby wielkim problemem było poprowadzić rurę ciut dalej i niżej wprowadzić ją do przewodu rezonatora który również otworek ma w tej części "rękawa" dolotowego. opary oleju i tak by się gromadziły w rezonatorze a nie chlapały na turbo i gromadziły się w intercoolerze.

co do Twojego pytania, turbo zapiernicza "kilka" obrotów na minutę i jak coś na to trafi to może je rozpierniczyć, za bardzo się na tym nie znam ale zjawisko kawitacji czy inaczej erozji metalu i w tym przypadku chyba by zachodziło.

Napisano

reka chyba nie bardzo, obudowa jak jest neiszczelna widac to golym okiem, zapocenia olejowe, sprawdz!

czy zaszkodzi? hmmm, moje juz zapocone od 220tysi i dalej oryginal, od 100tysi efektownie widac potliwosc, ale zaobserwowalem ze im blize 300tys tym wiecej oleju grinser006.gif

sprawdz tez kompresje na cieplym silniku poszczegolnych cylindrow...