Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Picasso gubi olej.

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim. Pacjent to Xsara Picasso. Silnik 1.8 16V. 2003 rocznik-160tys. przebiegu. Jakiś czas temu zaobserwowałem krople oleju pod samochodem. Szybka wizyta u mechanika.Diagnoza: do wymiany uszczelniacz wału korbowego. Zakupiony simmering "Erlinga" za 40zł. Wymiana 250zł. Do tego nowy olej, filtr i takie tam. Po kilkunastu dniach od naprawy znowu w tym samym miejscu "leje" olejem. W garażu pod autem co rano sporo kropel, świeżego, czystego oleju. Pan mechanik mówi,że nic nie poradzi. "Francuzy" tak mają i... w/g niego trza silnik robić.

Naciąga mnie?

Jakieś Wasze pomysły co z fantem zrobić?

Auto mam zadbane i nie chciałbym się go pozbywać, ale remont silnika...? Mogę nie przeżyć.

Napisano

> Cześć wszystkim. Pacjent to Xsara Picasso. Silnik 1.8 16V. 2003 rocznik-160tys. przebiegu. Jakiś

> czas temu zaobserwowałem krople oleju pod samochodem. Szybka wizyta u mechanika.Diagnoza: do

> wymiany uszczelniacz wału korbowego. Zakupiony simmering "Erlinga" za 40zł. Wymiana 250zł. Do

> tego nowy olej, filtr i takie tam. Po kilkunastu dniach od naprawy znowu w tym samym miejscu

> "leje" olejem. W garażu pod autem co rano sporo kropel, świeżego, czystego oleju. Pan mechanik

> mówi,że nic nie poradzi. "Francuzy" tak mają i... w/g niego trza silnik robić.

> Naciąga mnie?

> Jakieś Wasze pomysły co z fantem zrobić?

> Auto mam zadbane i nie chciałbym się go pozbywać, ale remont silnika...? Mogę nie przeżyć.

Szukalbym innego mechanika przede wszystkim ok.gif

A teraz znowu lecic z tego samego uszczelniacza?

Napisano
  • Autor

> Szukalbym innego mechanika przede wszystkim

> A teraz znowu lecic z tego samego uszczelniacza?

Co do mechanika, to naprawiam u niego swoje samochody od wielu lat, w tym Citroena. Nigdy mnie jakoś specjalnie nie zawiódł.

Leci z tego samego uszczelniacza. Gość mówi,że na wale się jakiś rowek wytarł w miejscu mocowania uszczelniacza i że żaden nowy uszczelniacz nie pomoże. Za cholerę się na mechanice silników nie znam i nie wiem czy "breszy" czy wie co mówi. Jeżeli to prawda, to co można zrobić?

Zmienić mechanika pewnie mógłbym, ale jak to z lekarzami-kolejna diagnoza i koszty za montaż i demontaż. Nie ukrywam,że chciałbym ich zaoszczędzić.

Napisano

> i że żaden nowy uszczelniacz nie pomoże. Za cholerę się na mechanice silników

W zależności od ilości miejsca zakłada się szerszy lub węższy uszczelniacz od oryginalnego. Dzięki temu nowy uszczelniacz "nie trafia" w bruzdę po starym i nie ma wycieków.

Napisano

> W zależności od ilości miejsca zakłada się szerszy lub węższy uszczelniacz od oryginalnego. Dzięki

> temu nowy uszczelniacz "nie trafia" w bruzdę po starym i nie ma wycieków.

Można nawet spiłować kołnierz w oryginalnym uszczelniaczu o 2 mm co pozwoli na jego głębsze osadzenie. Dobry mechanik będzie w stanie uporać się z tym problemem.

Napisano

> Można nawet spiłować kołnierz w oryginalnym uszczelniaczu o 2 mm co pozwoli na jego głębsze

> osadzenie. Dobry mechanik będzie w stanie uporać się z tym problemem.

Idąc dalej można założyć 2 wąskie uszczelnienia zamiast jednego i będzie git.

• 3 miesiące później...
Napisano

To niby guma "piłuje" twardą stal? Może być że ktoś źle założył uszczelniacz, i to za 250 zł!!

Jakiś czas temu wymianiałem uszczelniacz w pompie wspomagania z fiesty i był spokój z wyciekiem.