Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdo haka.

Featured Replies

Napisano

Jest sobie gniazdo haka 13 stykowe.

Tego typu gniazdo ma jeden ze styków zasilany napięciem po stacyjce i jeden zasilany stałym napięciem bezpośrednio z akumulatora.

Czy ktoś może podpowiedzieć jakimi bezpiecznikami mają być te obwody zabezpieczone?

Podłączenia są standaryzowane i instalacja elektryczna takiego złącza przewiduje na tych dwóch wspomnianych obwodach elektrycznych bezpieczniki. Nie wiem tylko ile mają mieć amperów.

A tak przy okazji to przydałby się przepis, który nakazałby montaż tylko złącz 13 stykowych.

Napisano

> Jest sobie gniazdo haka 13 stykowe.

> Tego typu gniazdo ma jeden ze styków zasilany napięciem po stacyjce i jeden zasilany stałym

> napięciem bezpośrednio z akumulatora.

> Czy ktoś może podpowiedzieć jakimi bezpiecznikami mają być te obwody zabezpieczone?

> Podłączenia są standaryzowane i instalacja elektryczna takiego złącza przewiduje na tych dwóch

> wspomnianych obwodach elektrycznych bezpieczniki. Nie wiem tylko ile mają mieć amperów.

mysle ze spokojnie mozesz dac 25A

> A tak przy okazji to przydałby się przepis, który nakazałby montaż tylko złącz 13 stykowych.

a z jakiego powodu? jesli ktos nie planuje ciagac ciezkich przyczep to dodatkowa instalacja niezbedna przy 13pinowym gniezdzie jest calkowicie zbednym kosztem smile.gif

Napisano

> Czy ktoś może podpowiedzieć jakimi bezpiecznikami mają być te obwody zabezpieczone?

Zasadniczo to zależy jaki przekrój przewodu dałeś.

Bezpiecznik ma chronić instalację przed spaleniem, mniemam, że przewody są porządne i dałbym 40A.

> A tak przy okazji to przydałby się przepis, który nakazałby montaż tylko złącz 13 stykowych.

Ta jasne. Regulacji i barier nigdy za wiele smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zasadniczo to zależy jaki przekrój przewodu dałeś.

> Bezpiecznik ma chronić instalację przed spaleniem, mniemam, że przewody są porządne i dałbym 40A.

Tu nie chodzi co by kto dał. Chodzi mi o to jak ma być to zgodne ze standardem ISO.

> Ta jasne. Regulacji i barier nigdy za wiele

Przyznam, że taka regulacja byłaby przydatna. Ujednoliciłoby to połączenia elektryczne, złącza byłyby takie same jak w dużej części samochodów na zachodzie, przyczepy miałyby światło cofania.

Napisano
  • Autor

> mysle ze spokojnie mozesz dac 25A

Gdzieś znalazłem, że ma być 30A. Gdzie indziej piszą, że ma być mniej albo więcej. Szukam jakiegoś wiarygodnego źródła.

> a z jakiego powodu? jesli ktos nie planuje ciagac ciezkich przyczep to dodatkowa instalacja

> niezbedna przy 13pinowym gniezdzie jest calkowicie zbednym kosztem

Koszt żaden. To czy ktoś zakłada 7 stykowe gniazd czy 13 stykowe to praktycznie nie ma różnicy. Według mnie przydałoby się. Choćby do tego żeby przyczepa miała światło cofania.

Napisano

> Tu nie chodzi co by kto dał. Chodzi mi o to jak ma być to zgodne ze standardem ISO.

> Przyznam, że taka regulacja byłaby przydatna. Ujednoliciłoby to połączenia elektryczne, złącza

> byłyby takie same jak w dużej części samochodów na zachodzie, przyczepy miałyby światło

> cofania.

W samochodach ciężarowych z natury przystosowanych do ciągnięcia przyczep, masz różne standardy złączy elektrycznych i pneumatycznych a ty chcesz w osobowych unifikowac. Mnie tam pasuje różnorodność, sąsiedzi i znajomi chociaż przyczepy nie pożyczaja bo mam wtyczkę 13 pinowa.

Napisano

Ludzie, na Boga, co Wy wypisuje icon_eek.gif

Chcecie spalić fredowi auto?

Wartość zabezpieczenia jest ściśle uzależniona od obciążenia (wartość minimalna) i od przekroju przewodu (wartość maksymalna).

Fred, zauważ, że jak kupisz np . ori wiązkę do gniazda haka to (juz w tych lepszych) przekrój przewodów plusowych wynosi 1mm2 a przewodu masowego 1,5mm2, jak wówczas dacie bezpiecznik o wartości 30,40A to przy zawarciu prąd będzie płyną tak długo dopóki nie przepali przewodu, a nie bezpiecznika, doprowadzając tym samym najczęściej do pożaru samochodu.

Fred, dla przewodu 1mm2 prawidłowy bezpiecznik to 10A, a dla 1,5mm2 to 15A

Napisano

> Gdzieś znalazłem, że ma być 30A. Gdzie indziej piszą, że ma być mniej albo więcej. Szukam jakiegoś

> wiarygodnego źródła.

ale to chyba mocno zalezy od przekroju przewodow ktorymi jest stale podciagniete oraz od instalacji w konkretnym aucie

> Koszt żaden. To czy ktoś zakłada 7 stykowe gniazd czy 13 stykowe to praktycznie nie ma różnicy.

wydaje mi sie (pewnosci w sumie nie mam), ze przy 7stykowym cala elektryka to podpiecie do swiatel z tylu, a przy 13stykowym trzeba ciagnac zasilanie przez cale auto od akumulatora.

> Według mnie przydałoby się. Choćby do tego żeby przyczepa miała światło cofania.

i jest taki wymog dla przyczep >750kg w calej EU... smile.gif

PS. ja sie zdecydowalem na 13pinowe, zeby potem nie zalowac jak mi sie umysli pociagnac cos troche ciezszego niz 750kg wink.gif