Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z układem hamulcowym

Featured Replies

Napisano

witam,

wczoraj odebralem samochod z serwisu. Naprawiane było zawieszenie tzn sprezyny, wahacze, łaczniki drazkow stablizizatora, wymieniane byly tarcze i klocki.

Dzis jadac ok 80km/h chcialem przyhamowac w zakrecie i yikes.gifyikes.gif

podczas naciskania hamulca blokuje mi kierownice tzn zawsze plynnie skrecala teraz jak tylko dotkne hamulec kierownica stawia opor jakby nie bylo wspomagania.

Co moze byc przyczyna i co sknocil warsztat, bo wczesniej takiego zjawiska nie bylo.

zapomnialbym dodac chodzi o Skode Fabie 1,9 SDi

Napisano

> nikt nic?

Bo problem jest dziwny albo dziwnie opisany.

Mi przychodzi jedynie na myśl podobna sytuacja przy zbyt dużej zbieżności. Wedy im większy skręt tym ciężej kręcić kierownicą.

Z tym, że przy hamowaniu zbieżność powinna się minimalnie rozbiegać na sprężystości zawieszenia a wtedy skręca się lżej. Czyli na odwrót.

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Bo problem jest dziwny albo dziwnie opisany.

> Mi przychodzi jedynie na myśl podobna sytuacja przy zbyt dużej zbieżności. Wedy im większy skręt

> tym ciężej kręcić kierownicą.

> Z tym, że przy hamowaniu zbieżność powinna się minimalnie rozbiegać na sprężystości zawieszenia a

> wtedy skręca się lżej. Czyli na odwrót.

autentycznie podczas skrecania i przyhamowywania kierowncia sie blokuje ostatnio na zjezdzie z autostrady prawie zaliczylem barierke

Napisano

> nikt nic?

Od wczoraj o tym rozmyślam i nic... moja wyobraźnia tego nie ogarnia grinser006.gif

Przecież układy kierowniczy i hamulcowy są od siebie niezależne, działanie jednego nie nie powinno blokować działania drugiego...

Jedyne, co mi przyszło do głowy to... mechaniczne blokowanie kolumny kierowniczej przez pedał hamulca... hmm.gif ale nie, to jest niemożliwe... niewiem.gificon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Od wczoraj o tym rozmyślam i nic... moja wyobraźnia tego nie ogarnia

> Przecież układy kierowniczy i hamulcowy są od siebie niezależne, działanie jednego nie nie powinno

> blokować działania drugiego...

> Jedyne, co mi przyszło do głowy to... mechaniczne blokowanie kolumny kierowniczej przez pedał

> hamulca... ale nie, to jest niemożliwe...

najlepsze jest to, ze przed wizyta u mechanika tego nie bylo.

Napisano

A jak wciśniesz hamulec przy stojącym samochodzie to wspomaganie kierownicy też zanika/słabnie?

Napisano

> witam,

> wczoraj odebralem samochod z serwisu. Naprawiane było zawieszenie tzn sprezyny, wahacze, łaczniki

> drazkow stablizizatora, wymieniane byly tarcze i klocki.

> Dzis jadac ok 80km/h chcialem przyhamowac w zakrecie i

> podczas naciskania hamulca blokuje mi kierownice tzn zawsze plynnie skrecala teraz jak tylko dotkne

> hamulec kierownica stawia opor jakby nie bylo wspomagania.

> Co moze byc przyczyna i co sknocil warsztat, bo wczesniej takiego zjawiska nie bylo.

> zapomnialbym dodac chodzi o Skode Fabie 1,9 SDi

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to w Fobi jest wspomaganie elektryczne i zachowanie wskazywałoby na jego zanik przy wciskaniu hamulca. Coś z wiązką może?

Napisano
  • Autor

> A jak wciśniesz hamulec przy stojącym samochodzie to wspomaganie kierownicy też zanika/słabnie?

tak

Napisano

> tak

Myślę, że trop z elektrycznym wspomaganiem, które przestaje działać w wyniku rozłączania jakiejś złączki itp. ma sens.

Napisano

> Myślę, że trop z elektrycznym wspomaganiem, które przestaje działać w wyniku rozłączania jakiejś

> złączki itp. ma sens.

Mysle, ze to mozna by zbadac. Wyjąc zarowki od stopu i przy wyłaczonym zaplonie i wylaczonym silnku probowac skrecac. Woltomierz powinien wskazac minimalny spadek napiecia w instalacji wynikający z zalaczenia sie wspomagania (prąd wspomagania razy rezystancja wewnetrzna zrodła napiecia). Teraz to samo zrobić przy wcisnietym hamulcu, jak spadku nie bedzie to wspomaganie sie nie załacza.

Tylko wymagane jest, zeby wspomaganie działało po wlaczeniu zaplonu przy nie pracujacym silniku. W renii tak mam, nie wiem jak w skodzie.

Napisano

Nie prościej amperomierz podłączyć w szereg?

hmm.gif

Napisano

Na akumulatorze masz rząd paskowych bezpieczników, mocowanych śrubkami. Sprawdź, czy wszystkie są dobrze dokręcone, czy nie ma zielenizny na stykach i czy dobrze przymocowany do klemy jest przewód, który je zasila.

Napisano
  • Autor

okazalo sie, ze byl ubytek plynu w wspomaganiu po dolewce 100ml jak reka odjal