Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stary Opel czy równie stary Mercedes ???

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem zmienić swoje obecne kombi na coś nowszego. A że w rodzinie pojawiły się właśnie do kupienia dwa pojazdy, znam ich historię a i ceny będą zachęcające to zdecydowałem że nabędę jeden z nich.

Uprzedzając pytania: Nie chcę nic nowszego, droższego bo nie ma takiej potrzeby. Ten konkretny samochód jeździ dość rzadko i jest wykorzystywany do konkretnych celów. Na co dzień mam coś innego.

I teraz mam dylemat.

Pacjent nr 1:

Opel Omega kombi, rocznik 96, silnik 2.0 benzyna, manual. Stan taki sobie ale że tanio kupię mógłbym trochę włożyć i w wersji max za jakieś 3 tys. mieć coś co powinno trochę czasu bezproblemowo pojeździć.

Pacjent nr 2:

Mercedes C200 kombi, rocznik 97, silnik 2.0 benzyna, automat. Zadbany, historia w pełni znana (znam obu poprzednich i jedynych właścicieli). Teoretycznie wsiadać i jeździć. Cena jak na ten rocznik i stan dobra czyli dla mnie jakieś 4 tys. pln.

Chciałem wydać max 3 tys. ale może warto dołożyć do Mercedesa? A może nie, może lepiej doinwestować Opla i nim śmigać?

Napisano

Omega jaki silnik, 8v czy 16v?

Jedno i drugie będzie gniło, 16v i C200 będą sporo paliły, 8v spali mało ale jedzie jak 200D.

Brać ten mniej zjedzony przez korozję, przy czym oglądać dokładnie pod spodem. Z racji automatu, silnik MB ma większe szanse na dłuższą przyszłość.

Oba auta b. wygodne, w Omedze większy bagażnik.

Brałbym to w lepszym stanie blacharskim.

Napisano
  • Autor

> bierz omege i daj namiar na meśka

> Ty weź Omegę a ja wezmę Merca, może być?

To chyba licytację zrobię tylu chętnych spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Omega jaki silnik, 8v czy 16v?

> Jedno i drugie będzie gniło, 16v i C200 będą sporo paliły, 8v spali mało ale jedzie jak 200D.

16v czyli spalanie dość porównywalne.

> Brać ten mniej zjedzony przez korozję, przy czym oglądać dokładnie pod spodem. Z racji automatu,

> silnik MB ma większe szanse na dłuższą przyszłość.

> Oba auta b. wygodne, w Omedze większy bagażnik.

> Brałbym to w lepszym stanie blacharskim.

Czyli teoretycznie Merca bo Omega zaraz doły drzwi pogubi smile.gif

Oprócz ceny właśnie wielkość bagażnika w Omedze jest nie do pobicia. Mierzyłem już chyba wszystkie kombi (przestrzeń za tylnymi siedzeniami) i konkurencji w tym temacie brak.

Napisano

> 16v czyli spalanie dość porównywalne.

> Czyli teoretycznie Merca bo Omega zaraz doły drzwi pogubi

> Oprócz ceny właśnie wielkość bagażnika w Omedze jest nie do pobicia. Mierzyłem już chyba wszystkie

> kombi (przestrzeń za tylnymi siedzeniami) i konkurencji w tym temacie brak.

teoretycznie C klasa przedliftowa też powinna rdzewieć, albo była naprawiana, albo rdzewieje od spodu i nie widzisz, albo trafiłeś na 1% które nie miały z tym problemu

ja bym wolał automatyczną skrzynię, więc wybrałbym MB

tak jak pisałem wcześniej, decydująca jest rdza - części mechaniczne kosztują prawie nic do obu, ale blacharki nie przywrócisz...

Napisano

> Klasę E do C porównujesz?

Wszystko zależy od tego czego potrzebuje.

> Oczywiście, że Omcia

Nie byłbym tego taki pewien. W obu modelach, mechanikę da się dość tanio wyprowadzić na prostą w razie czego. O rdzy tego nie powiem - walka z nią, zawsze jest przegrana.

Wziąłbym to, co na chwilę obecną jest mniej zjedzone.

Napisano
  • Autor

> teoretycznie C klasa przedliftowa też powinna rdzewieć, albo była naprawiana, albo rdzewieje od

> spodu i nie widzisz, albo trafiłeś na 1% które nie miały z tym problemu

Jak go oglądałem to chyba to ten 1% ale poddam go jeszcze dokładniejszym oględzinom smile.gif

> ja bym wolał automatyczną skrzynię

Mam podobnie.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od tego czego potrzebuje.

Na chwilę obecną użytkowany jest jako działkowóz. Pakujemy siebie, młodego i pół mieszkania i na weekend na działkę do lasu. Ewentualnie co jakieś trzy tygodnie dwie kosiarki na kipę i jedziemy kosić tysiąc metrów trawy.

> Wziąłbym to, co na chwilę obecną jest mniej zjedzone.

Czyli wypada że Merca tylko ten tysiąc więcej trochę uwiera.

Napisano

> Na chwilę obecną użytkowany jest jako działkowóz. Pakujemy siebie, młodego i pół mieszkania i na

> weekend na działkę do lasu. Ewentualnie co jakieś trzy tygodnie dwie kosiarki na kipę i

> jedziemy kosić tysiąc metrów trawy.

to kup omege, bagażnik większy - docenisz to ok.gif

> Czyli wypada że Merca tylko ten tysiąc więcej trochę uwiera.

Napisano

> Jak go oglądałem to chyba to ten 1% ale poddam go jeszcze dokładniejszym oględzinom

> Mam podobnie.

brałbym

jak nie będziesz szalał to 9-10 litrów wystarczy

a jak wyposażenie, bo one raczej ubogie miały - chyba, że Ci nie zależy

Napisano
  • Autor

> jak nie będziesz szalał to 9-10 litrów wystarczy

Dobrze by było smile.gif

> a jak wyposażenie, bo one raczej ubogie miały - chyba, że Ci nie

> zależy

Classic czyli podstawa, ale w jego przypadku nie jest to problemem.

Co do rdzy to spód ok, na przednich drzwiach trochę rdzy nad listwami, z tyłu na jednym błotniku w jednym miejscu, ze trzy miejsca na przedniej krawędzi maski i jeden przy górnej krawędzi przedniej szyby przy uszczelce. Wszystkie wyglądają na raczej powierzchniowe. Ogólnie jak na wiek powiedziałbym że ok.

Napisano

> teoretycznie C klasa przedliftowa też powinna rdzewieć, albo była naprawiana, albo rdzewieje od

> spodu i nie widzisz, albo trafiłeś na 1% które nie miały z tym problemu

Bez przesady, zamieniłem niedawno astre g z 2003 na w202 z 96r i na prawdę nie ma z rudą problemu, a oglądana bardzo dobrze z każdej możliwej strony. Tylko cena 3x większa niż ta z wątku autora. Brat też ma w202 tylko z 97r i również nie ma problemu z korozją poza jednym purchlem na drzwiach.

Napisano

> Pacjent nr 2:

> Mercedes C200 kombi, rocznik 97, silnik 2.0 benzyna, automat. Zadbany, historia w pełni znana (znam

> obu poprzednich i jedynych właścicieli). Teoretycznie wsiadać i jeździć. Cena jak na ten

> rocznik i stan dobra czyli dla mnie jakieś 4 tys. pln.

> Chciałem wydać max 3 tys. ale może warto dołożyć do Mercedesa? A może nie, może lepiej doinwestować

> Opla i nim śmigać?

Cena bdb jak za ten rok, bo normalnie w tej cenie to same szroty chodzą. Jeżeli Celina jest faktycznie zadbana i dobrze wyposażona to bierz, nie będziesz narzekać. Jeździ się tym bardzo wygodnie tylko trzeba pamiętać, że 2.0 to nie demon prędkości i raczej służy do przemieszczania a nie szaleńczej jazdy. I lubi swoje wypić.

Napisano

Jakbym czytał o swoich autach. W 2007 roku kupowałem Omegę z 1997 kombi 2,0 16V za 11 tysi, sprzedałem ją w 2010 za 7500, co uważałem za dobrą cenę, kupujący też twierdził że nie widział w lepszym stanie takiego auta. Miała LPG sekwenc i praktycznie korozję jedynie tam, gdzie oberwała jakimś kamykiem na drzwiach czy masce.

Dwa tygodnie później kupiłem MB S202 C 200 kompresor (kombi) rocznik 1998 za 15 tysi, którym jeżdżę do dzisiaj. Rdzy jest też tylko w miejscach takich jak - wokół klamki w prawych drzwiach, nalot w podwoziu pod tylną kanapą co mi wskazał diagnosta w styczniu. Nic więcej. Gazu brak.

Wyliczona wartość w AC to bodajże 5700, potwierdza to wycena ostatniej stłuczki parkingowej - za zderzak przód, prawy błotnik, reflektor, kierunkowskaz i skrzywiony okular wokół lampy wraz z robocizną i lakierowaniem wyliczono 5200 i nadal nie było szkody całkowitej = kwota 4000 za taki pojazd uważam za uwłaczającą jego wartości.

Dla porównania dziś takiej Omegi jaką miałem nie sprzedałbym zapewne za więcej niż 3,5 kPLN.

Według mnie MB pomimo lat nadal będzie dwukrotnie więcej wart niż Omega waytogo.gif