Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kwadratowy non-ecoboost chce się przywitać...

Featured Replies

Napisano

...czyli Peugeota 806 2.0 RGX 147PS nabyłem po dłuższym poszukiwaniu zdrowej sztuki. Zwieziony z jakiejś dziury w D, ostatni wypust w tym silniku - ori 175 000km, klima automat. W sumie to po doprowadzeniu do ideału będze robił za blaszany namiot i woził mnie i żonkę po campingach. Kurde cieszę się jak dzieciak z resoraka :D

Pozdrawiam

Napisano

Będzie Pan zadowolony :D

Teściu takiego od 8 lat powozi, na liczniku grubo ponad 300kkm a nie robi to na nim wrażenia. Auto dzielnie sprawdza się w każdych zastosowaniach :D

Napisano
  • Autor

Będzie Pan zadowolony :D

Teściu takiego od 8 lat powozi, na liczniku grubo ponad 300kkm a nie robi to na nim wrażenia. Auto dzielnie sprawdza się w każdych zastosowaniach :D

Wiem bo wcześniej miałem Ulyssa z tym silnkiem z większym przebiegiem i w ogólnie gorszym stanie, ten to jest naprawdę super, parę kosmetycznych rzeczy do wymiany i to wszystko. Dzisiaj go dokładnie przejrzałem i jestem pod wrażeniem że kiedyś dało się robić tak solidne auta, rdzy zero, wnętrze jak nowe, nawet klima mrozi jak wściekła.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj. Silnik w mojej 806 to XU10J2te, powoli go sobie ogarniam tak żeby w przyszłym sezonie był 100% sprawny. Póki co porobiłem najważniejsze rzeczy ale denerwuje mnie pewna przypadłość. O ile powyżej 3000rpm z gazem w podłodze idzie jak wściekły to powolne, delikatne rozpędzanie mu niezbyt wychodzi, poszarpuje, prycha, kicha, przymula. Błędów brak, odczyty z czujników prawidłowe. Jeździć się da ale to nie jest to co być powinno w sprawnym aucie. Ma ktoś jakiś pomysł zanim zacznę wymieniać graty na wyczucie?

Napisano

padający potencjometr pedału gazu może dawać podobne objawy 

Napisano
  • Autor

Sprawdzę ten potencjometr aczkolwiek wydaje mi się że jest ok bo na ludzie wkręca się płynnie bez żadnych zacięć.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurcze dalej bieda. W przedziale 1000-3000 rpm auto nie ma mocy, ciężko jest podjechać pod górkę, krawężnik, wjechać na najazdy w warsztacie. Na luzie pracuje ok, wkręca się w obroty. Pod obciążeniem powyżej 3000rpm dostaje kopa i ciągnie bardzo ładnie. Wymieniłem sondę lambda na identyczną jak była zamontowana czyli Bosch i nic to nie zmieniło. Wiem że silnik jest z tych starszych i mało kto miał z nim do czynienia ale może ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Jutro zmierzę mu kompresję aczkolwiek nie sądzę żeby z tym był problem.

Napisano

rozumiem że diagnostykę przeprowadzasz PP2000

Napisano
  • Autor

rozumiem że diagnostykę przeprowadzasz PP2000

Był podpinany raz pod kompa w ASO, nic niepokojącego nie znaleźliśmy aczkolwiek nie jeździliśmy nim z podłączonym kompem z braku czasu. Był błąd regulacji składu mieszanki który zaświecił mi się raz czy dwa dlatego wymieniłem sondę lambda bo uznałem że w 17 letnim aucie nie zaszkodzi. Nie wiem nawet na jakie parametry zwrócić już uwagę bo wszystkie temperatury, czasy wtrysku, itd wygląda ok. Chyba zacznę jak w polonezie, kompresja, luz zaworowy itd. Ogólnie to auto to bardzo ładny egzemplarz, wszystko w fabrycznym porządku, bez rdzy, elektryka, klima wszystko idealnie działa także mam zamiar go doprowadzić do 100% formy.

Napisano

to sprawdz to co mechaniczne jeśli jest dobrze to pakuj PP2000 do auta i jazdy testowe :ok:

Napisano
  • Autor

to sprawdz to co mechaniczne jeśli jest dobrze to pakuj PP2000 do auta i jazdy testowe :ok:

Tak też uczynię. Jestem przygotowany nawet to rwania silnika i rozbiórki w drobny mak ;) Zapomniałem jeszcze dodać że z wydechu na wolnych obrotach wydobywa się swoiste "plumkanie" co już na samym początku po wymianie wydechu na nowy zwróciło moją uwagę.

Napisano
  • Autor

Sprawa wyjaśniona. Przedmuch na 2 i 3 cylindrze. Na obu jedynie 4 bary ciśnienia. Obstawiam UPG więc i tak zdejmuję czapkę.

Napisano

przeżarło uszczęlkę pomiędzy cylindrami

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po niecałych 5h dzisiejszej pracy wyjeliśmy serducho z 806stki:

b3526237-eeae-4c38-b916-1b141a62f3bf_zps

IMG_20150911_174818_zpsezous7n6.jpg

I mamy potwierdzenie wcześniejszej diagnozy. Jako że wóz ma być "wyprawowy" wszystko ogarniam kompleksowo bez oszczędzania.

Napisano

Rób wszystko co jest do zrobienia. Ja planowałem w 807 taki sam kipisz przy robieniu sprzęgła ale ostatecznie się powstrzymałem i skończyło się tylko na wyjęciu skrzyni.

Napisano
  • Autor

Rób wszystko co jest do zrobienia. Ja planowałem w 807 taki sam kipisz przy robieniu sprzęgła ale ostatecznie się powstrzymałem i skończyło się tylko na wyjęciu skrzyni.

W tych sprzętach trzeba raz wjechać a porządnie bo tam do niczego nie ma ludzkiego dostępu  więc idzie się ugryźć w tyłek jak puści jakiś pozostawiony bez wymiany zimering czy inna uszczelka.

Napisano

W tych sprzętach trzeba raz wjechać a porządnie bo tam do niczego nie ma ludzkiego dostępu  więc idzie się ugryźć w tyłek jak puści jakiś pozostawiony bez wymiany zimering czy inna uszczelka.

dlatego zrobić porządnie, żeby przez kolejne kilka lat nie dotykać się do motoru

Napisano
  • Autor

dlatego zrobić porządnie, żeby przez kolejne kilka lat nie dotykać się do motoru

Spoko, nie pierwszy silnik rozebrany do ostatniej śrubki i złożony na nowo. Tym bardziej jeśli planuję tym jeździć jak KoNik Wołgą ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Silnik praktycznie złożony. Wjechał komplet uszczelek, kompleksowa obróbka głowicy, wszystkie nowe rolki, paski. Alternator i rozrusznik po kompleksowym przeglądzie. Do tego zafundowałem sobie nowe sprzęgło LUK i oryginalną linkę żeby nie wracać do tematu. Po weekendzie wkładam to do budy.

88ec8b91-5c22-4635-a95d-2bd16761a7ca_zps

Sprawdzaliśmy i silnik ładnie złapał ciśnienie oleju także rokowania są dobre :) T

Napisano
  • Autor

Dzisiaj był 1szy odpał silnika, pracuje cichutko tak ze tylko sobie szumi na wolnych obrotach i słychać cykanie wtryskiwaczy. Jak ja kocham te stare 8V :serce: :serce: :serce:

Napisano
  • Autor

No dobra to teraz dysponując w pełni sprawnym francuskim pojazdem z poprzedniej epoki w motoryzacji, po mega dużym przeglądzie, reanimacji i odbytych jazdach testowych mogę się oficjalnie przywitać na kąciku. A oto i bohater w ostatnich promieniach słońca tego sezonu:

5aebc6d6-8c3c-4e2b-bad1-fe10004e8271_zps