Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FAP jak działa podczas jazdy?

Featured Replies

Napisano

W nowych renówkowych wydechach FAP wypalany jest poprzez dodatkowy wtryskiwacz umieszczony w układzie.

filtre%20a%20particules%20carbob%20clean

Podczas pracy silnik FAP się zapycha - logiczne.

Jak silnik pracuje, ale "wytwarza ciągu" czyli nie napędza pojazdu (np. zjazd z góry na biegu) FAP nie powinien otrzymywać spalin od silnika.

I teraz moje pytanie - przejechałem ok. 5 kkm i nie zauważyłem procesu wypalania. Nie zaświeciła się żadna kontrolka ani też nie było białego dymu, który rzekomo ma się pojawiać. Styl jazdy raczej spokojny. Trasy miejsko-pozamiejskie, z tendencją do jazdy ekonomicznej.

Możliwe, że ten FAP się jeszcze nie zapchał? Czy też proces wypalania jest "niewidzialny", bo spalanie nigdy gwałtownie nie wzrosło?

Ma ktoś doświadczenia z takim typem FAP?

Napisano

W 2.0 dci (nie wiem czy to "nowy" silnik) wypalanie odbywa się - według źródeł internetowych - co ok. 300 - 1300 km. Jest to całkiem prawdopodobne, bo obie te wartości zaobserwowałem u siebie jako minimalną i maksymalną.

Co do hamowania silnikiem: dwukrotnie FAP przestał mi się wypalać dokładnie w tym samym punkcie trasy: w trakcie zjazdu z drogi ekspresowej, do którego dojeżdżam z nogą zdjętą z pedału gazu. Oczywiście mógł to być przypadek.

Co więcej, wydaje mi się, że gwałtowne przyspieszanie także może powodować przerwę w wypalaniu FAP - zdarzyło mi się, że proces zaczął się tuż przed wjazdem na autostradę, a po osiągnięciu prędkości podróżnej (do ruchu włączałem się z butem w podłodze) okazało się, że już się zakończył (zwykle wypalanie trwa ok. 20 minut).

Wzrostu spalania IMO nie da się nie zauważyć, chyba że poruszasz się w górach.

Napisano

One przy określonych warunkach (dogrzany silnik, obroty) wypalają się automatycznie, dopiero gdy proces kilkakrotnie zostanie nieświadomie/świadomie przerwany, a przepełnienie osiągnie graniczne wartości będzie wypalał się niejako alarmowo, czyli pojawi się kontrolka na desce (jeśli jest), przy dopalaniu zwiększy się dymienie (bo będzie spory dotrysk paliwa by wypalić dużo pozostałości i na komputerze na jałowym będzie widać podwyższone spalanie, jak ktoś co raz lata w trasę fap/dpf jest praktycznie niewidoczny ( w sensie dopalania).

Edytowane przez AkuQ

Napisano
  • Autor

czyli dalej muszę obserwować, bo nic nie widzę :)

Napisano

I teraz moje pytanie - przejechałem ok. 5 kkm i nie zauważyłem procesu wypalania. Nie zaświeciła się żadna kontrolka ani też nie było białego dymu, który rzekomo ma się pojawiać.

Kontrolka zapali się tylko jeśli nastąpi zapchanie filtra. W zdrowym aucie nie będzie żadnego dymienia przy wypalaniu.

Możliwe, że ten FAP się jeszcze nie zapchał? Czy też proces wypalania jest "niewidzialny", bo spalanie nigdy gwałtownie nie wzrosło?

Ma ktoś doświadczenia z takim typem FAP?

W większości samochodów wypalenia następują co 300-1300km w zależności od stylu jazdy i stanu silnika/filtra. Jeśli silnik i filtr są zdrowe to wypalenia mogą być niezauważalne. W niektórych samochodach w ogóle nie widać różnicy w spalaniu chwilowym.  W aktualnie posiadanym aucie na przestrzeni 10tys km/5 miesięcy tylko dwa razy zauważyłem proces wypalania: raz poprzez zwiększone chwilowe zużycie paliwa, a drugi poprzez włączony na postoju wentylator silnika w momencie kiedy nie powinien być włączony, a wiem że wypala się systematycznie co 200-600 km.

DPF/FAP nie należy się przejmować i za dużo o nim myśleć. Jeśli chcesz obserwować jego pracę to polecam kupno interfejsu diagnostycznego dedykowanego do Renuara.

Napisano

przejechałem ok. 5 kkm i nie zauważyłem procesu wypalania

podczas tego przebiegu FAP wypalił Ci się już minimum 10x  :)

Napisano
  • Autor

łomatko serio? :)

Napisano

załóż sobie diodę  - przypuszczam że jest tak jak w C4, że jak wypala, to uruchamia ogrzewanie szyby i lusterek - ja wpiąłem się w lusterka i dokładnie widzę kiedy mi wypala

Napisano

podczas tego przebiegu FAP wypalił Ci się już minimum 10x  :)

niekoniecznie, u mnie w MeganeIII 1.5dci przy przebiegu 90kkm komputer zliczył 50 cykli wypalania. Pokrywa to się z moimi spostrzeżeniami (najczęściej wypalanie występowało krótko po zatankowaniu paliwa, co drugi zbiornik)

I wypalanie u mnie słychać - wydech bardziej "warczy" przy przyspieszaniu

Napisano

załóż sobie diodę  - przypuszczam że jest tak jak w C4, że jak wypala, to uruchamia ogrzewanie szyby i lusterek - ja wpiąłem się w lusterka i dokładnie widzę kiedy mi wypala

Renault inaczej to realizuje niż PSA i dioda tu nie pomoże (miałem też 307 1.6hdi)