Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpływ jakości łańcucha do piły na tempo cięcia?

Featured Replies

Napisano

Miałem dwadzieścia lat temu pilarkę no name, elektryczną. I takiż łańcuch, z którym ją kupiłem. Cięła podkłady kolejowe (dębowe) jak masło.

Teraz mam nowszą pilarkę i nie mogę przeciąć deski grubości 7 cm. Łańcuch się po niej ślizga zamiast wgryzać się w drewno. Sam łańcuch nowy (kosztował około 35 zł, ma niewielki "przebieg"), przed cięciem naostrzony w serwisie i mam problem opisany wyżej.

Pytanie czy jakość łańcucha mimo ostrzenia ma wpływ na tempo cięcia? A jeśli, to jaki łańcuch polecicie?

Napisano
  • Autor

A nie mam pojęcia. Za to jest sobota a ja tkwię z tępym łańcuchem i zostało mi jeszcze sporo do pocięcia. :zgryz:

Edytowane przez Cinek

Napisano

jest sobota a ja tkwię z tępym łańcuchem i zostało mi jeszcze sporo do pocięcia. :zgryz:

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, choć mogą być mniej precyzyjne: użyj siekiery... :hehe::]:}

Napisano
...Sam łańcuch nowy (kosztował około 35 zł, ma niewielki "przebieg"), przed cięciem naostrzony w serwisie i mam problem opisany wyżej.

Pytanie czy jakość łańcucha mimo ostrzenia ma wpływ na tempo cięcia? A jeśli, to jaki łańcuch polecicie?

Może poprzednia deska była z gwoździem?

A polecam mieć zawsze przynajmniej dwa łańcuchy: jeden na pilarce, drugi naostrzony w zapasie.

Napisano

Nie masz jakiegoś sąsiada który potrafi dobrze naostrzyć lańcuch ręcznie? Bo to może wina złego naostrzenia..

Napisano

Świeżo po ostrzeniu nawet łańcuch niehartowany powinien ciąć jak w masło. Nie podejrzewam Cię o założenie go odwrotnie, więc pewnie źle naostrzony. Szybkość cięcia zależy też od wymiarów łańcucha (podziałka, rodzaj zębów itp).

Napisano

Miałem dwadzieścia lat temu pilarkę no name, elektryczną. I takiż łańcuch, z którym ją kupiłem. Cięła podkłady kolejowe (dębowe) jak masło.

Teraz mam nowszą pilarkę i nie mogę przeciąć deski grubości 7 cm. Łańcuch się po niej ślizga zamiast wgryzać się w drewno. Sam łańcuch nowy (kosztował około 35 zł, ma niewielki "przebieg"), przed cięciem naostrzony w serwisie i mam problem opisany wyżej.

Ja tam bym polecił sprawdzenie, czy przy ostrzeniu zębów obnizyli takze (podpilowali) stopery, które decydują o głębokości wchodzenia łancucha w materiał. Bo jezeli nie, to wlasnie łancuch Ci się będzie ślizgał po materiale.

Napisano

Ja tam bym polecił sprawdzenie, czy przy ostrzeniu zębów obnizyli takze (podpilowali) stopery, które decydują o głębokości wchodzenia łancucha w materiał. Bo jezeli nie, to wlasnie łancuch Ci się będzie ślizgał po materiale.

o to chyba u mnie tego nie zrobili, bo cos po ostrzeniu slabo jest, a jak patrzylem, jak na maszynce ostrzy, to tylko zeby ostrzyl.
Napisano

o to chyba u mnie tego nie zrobili, bo cos po ostrzeniu slabo jest, a jak patrzylem, jak na maszynce ostrzy, to tylko zeby ostrzyl.

Przy ostrzeniu zęby się obniżają. Jeżeli nie przypiłujesz stoperów o tyle, o ile obniżyły się zęby, to zęby nie będą się wgryzały w materiał, bo będą od niego odpychane stoperami ;] Przez stoper rozumiem ten ząb z prawej:

szczelina_wrebowa.jpg

Napisano

Przy ostrzeniu zęby się obniżają. Jeżeli nie przypiłujesz stoperów o tyle, o ile obniżyły się zęby, to zęby nie będą się wgryzały w materiał, bo będą od niego odpychane stoperami ;] Przez stoper rozumiem ten ząb z prawej:

szczelina_wrebowa.jpg

przyjrze sie
Napisano
  • Autor

przyjrze sie

Ja również. ;] Dzięki Lucy.

Napisano

No nie wiem, z pol mm, moze ciut mniejsza roznica w wysokosci jest.

Napisano

Przy pół milimetra to lancuch powinien się wgryzać w drewno aż miło. Może masz spaprane kąty ostrzenia zębów?

Napisano

Nie mam pojecia. Wisniale jako tako tnie, ale starego zeschnietego klona musialem sie pomeczyc.

Napisano

Sa na alle fajne manualne zestawy oregona do ostrzenia lancuchow i do pilowania ogranicznikow. Pilnik ma prowadnice z liniami jak ostrzyc, do tego kilka filmikow na yt i mozna samemu ogarnac temat. Dodam ze w serwisie na maszynce zniszczyli mi łańcuch i sam musialem go poprawiac. A i jeszcze jedno, nowe maszyny maja zazwyczaj łańcuchy które celowo nie biorą wiecej materiału aby maszyna sie dotarła- być może nie wszyscy to stosują ale warto wiedzieć.

Napisano

Sa na alle fajne manualne zestawy oregona do ostrzenia lancuchow i do pilowania ogranicznikow. Pilnik ma prowadnice z liniami jak ostrzyc, do tego kilka filmikow na yt i mozna samemu ogarnac temat. Dodam ze w serwisie na maszynce zniszczyli mi łańcuch i sam musialem go poprawiac. A i jeszcze jedno, nowe maszyny maja zazwyczaj łańcuchy które celowo nie biorą wiecej materiału aby maszyna sie dotarła- być może nie wszyscy to stosują ale warto wiedzieć.

Napisano

Nie raz świeżo naostrzonym łańcuchem trafiłem w glebę i po chwili przestawało ciąć. Warto kupić ręczny pilnik z prowadnicą do ostrzenia łańcuchów. Sam co tankowanie ostrzę łańcuch ręcznie. Po skończonej pracy prowadnicę z boków płaskim pilnikiem traktuję, by "drutu" się pozbyć i odwracam prowadnicę by łańcuch następnym razem jechał po niej w przeciwnym kierunku.