Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akcyza za anglika

Featured Replies

Napisano

Witam

Opłacałem w życiu akcyzę za pare aut ale nigdy za anglika. Jak się domyślam wartość auta będą mi chcieli naliczyć z magicznej książeczki Eurotaxu czy innych szamanów od cen??

Wiadomo jednak ,że angliki są znacznie tańsze, co w takiej sytuacji, kłócić się czy od razu do rzeczoznawcy, że kiera nie po tej stronie itp.

Chodzi mi o auto z silnikiem 2,2 gdzie akcyza jest duża, bo przy pojemności do 2.0 nie ma o co kopii kruszyć.

Napisano

Przypuszczam, że dla celnika nie będzie miało znaczenia po której stronie jest kiera tylko weźmie z książeczki wartość minimum dla auta z kontynentu i od niej trzeba będzie zapłacić akcyzę. Jeśli się nie zgodzisz to będzie potrzebna pewnie wycena przez rzeczoznawcę itd.

Znam przypadek, kiedy zostało sprowadzone nietypowe auto którego nie było w żadnych tabelach a wartość na fakturze wydawała się celnikom za niska. Celnicy kilka godzin przeglądali ogłoszenia na zagranicznych portalach w internecie po czym dokonali na ich podstawie wyceny mimo, że przecież były to ceny wywoławcze a nie transakcyjne :nono: Właścicielowi auta było tak naprawdę wszystko jedno bo wartość auta była tak czy inaczej nieduża a pojemność silnika mała. Musiał jednak te kilka godzin spędzić na korytarzu u celników :facepalm:

Napisano

Witam

Opłacałem w życiu akcyzę za pare aut ale nigdy za anglika. Jak się domyślam wartość auta będą mi chcieli naliczyć z magicznej książeczki Eurotaxu czy innych szamanów od cen??

Wiadomo jednak ,że angliki są znacznie tańsze, co w takiej sytuacji, kłócić się czy od razu do rzeczoznawcy, że kiera nie po tej stronie itp.

Chodzi mi o auto z silnikiem 2,2 gdzie akcyza jest duża, bo przy pojemności do 2.0 nie ma o co kopii kruszyć.

tzw. wartość rynkowa minus 23% vat  minus 30% tzw. widełek ...

jak Ci nie pasi to opinia rzeczoznawcy , wtedy wartość z opinii rzeczoznawcy (jak Ci wyceni za nisko to też nie za dobrze .... ale rzeczoznawcy zazwyczaj umieją posługiwać się współczynnikami ) - 23 % stanowi podstawe do obliczenia akcyzy ... 

to wszystko dotyczy wmiarę świeżych aut ...

celnika absolutnie nie interesuje skąd auto jest sprowadzone ,a z której strony ma kierownicę nie wynika z przedstawianych mu dokumentów ... tyle się dowiesz jak zapytasz o znaczenie czy anglik ...

Napisano

wycenia jak im się chce, troche nizsza cene niz za wersje z  EU, rzeczoznawca troche zmieni, ale oni nie musza brac tego po uwage

mialem kieyds auto z uk, wygladalo to mniej wiecej tak: auto kupione za 3000, wartosc rynkowa 10000, opinia rzeczoznawcy na 3500, akcyza zaplacona od 6000

Napisano

a z której strony ma kierownicę nie wynika z przedstawianych mu dokumentów ...

a to pi VIN nie można ustalić czy to RHD czy LHD ? Od kiedy?

Napisano

a to pi VIN nie można ustalić czy to RHD czy LHD ? Od kiedy?

To czy można czy nie można to drugorzędna sprawa  ,zresztą na pewno nie ogólnodostępnymi narzędziami i nie wszystkie marki  , mazda z tego co pamiętam to sprawdzisz tylko na zasadzie sprawdzenia np. jaką maglownicę po VIN zamawiasz...

poza tym celnik odpowie że to nie jego sprawa ...

Napisano

wycenia jak im się chce, troche nizsza cene niz za wersje z  EU, rzeczoznawca troche zmieni, ale oni nie musza brac tego po uwage

mialem kieyds auto z uk, wygladalo to mniej wiecej tak: auto kupione za 3000, wartosc rynkowa 10000, opinia rzeczoznawcy na 3500, akcyza zaplacona od 6000

co nie muszą ? nie muszą brać pod uwagę opinii rzeczoznawcy ?

ja Cię proszę ... albo coś Ci się pomylił albo dałeś się :sex:

Napisano

Mnie za oba samochody policzyli z eurotaxu. Pomimo że kierownica po prawej stronie, i byłem zwolniony z opłaty (mienie przesiedleńcze) to kwotę musieli wpisać i wzieli właśnie ze zwykłego katalogu

Troche bym płakał jakbym miał te 13k opłaty celnej od jednej sztuki zapłacić i raczej temat bym odpuścił.

Napisano

co nie muszą ? nie muszą brać pod uwagę opinii rzeczoznawcy ?

ja Cię proszę ... albo coś Ci się pomylił albo dałeś się :sex:

Wezmą swojego i jak myslisz co Ci wyliczy.

Rzeczoznawca to sąd , że mają jego zdanie bezwglednie uznawać ?

Napisano

Wezmą swojego i jak myslisz co Ci wyliczy.

Rzeczoznawca to sąd , że mają jego zdanie bezwglednie uznawać ?

chyba nie sądzisz że będę Ci wyjaśniał od a do z jak to działa to pewnie czytałeś przepisy ,znasz zasady i praktykę