Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik V6 i dwa oddzielne wydechy ... dobry pomysł ?

Featured Replies

Napisano

no właśnie , od jutra zabieram się za reaktywację takiego urządzenia jak Mitsubishi FTO 2.0 V6 24v

ma być demo car ...

i teraz pytanie , może ktoś ma wiedze nt. temat ... od zawsze chodzi za mną temat żeby zrobić dwa oddzielne wydechy z każdej strony silnika ... żeby z niskich obrotów było słychać pracę silnika tzw. bulgotanie v6 ... ( tak tak wiem że to nie amerykańskie V8 ... ) ale ... silnik kręci się wysoko i wydaje mi się że genialnie by się zmieniał dźwięk wraz z obrotami ( kręci się do ok. 8500 obrotów ... )

Napisano
  • Autor

chcesz zrobic 3w1

czy  3w1 w 2

kolektory z każdej strony silnika robią 3 w 1

i z dwóch kolektorów wymyśliłem dwie oddzielne rury na tył

Napisano

ale jak sie połacza 3w 1 to czy miedzy prawa i lewa strona bedzie połaczenie??

jak chciałem  zmieniac układ wydechowy w motocyklu V2   z w2-1-2-1-2 na 2w1 to musiały byc połaczone  rury z obu cylindrów w celu wyrównania cisnienia.

Napisano
  • Autor

ale jak sie połacza 3w 1 to czy miedzy prawa i lewa strona bedzie połaczenie??

jak chciałem  zmieniac układ wydechowy w motocyklu V2   z w2-1-2-1-2 na 2w1 to musiały byc połaczone  rury z obu cylindrów w celu wyrównania cisnienia.

no właśnie w głowie mi siedzi pomysł żeby tego nie łączyć ... wiesz jak ubędzie 2..3 konie to nieważne :)

do szybkiej jazdy mam co innego ... a to ma wyglądać ( klasyczny sportowy styl ) i brzmieć ( wysokoobrotowe v6 ma szanse spełnić to kryterium /)

Napisano

... a to ma wyglądać ( klasyczny sportowy styl ) i brzmieć ( wysokoobrotowe v6 ma szanse spełnić to kryterium /)

Postaw obok siebie dwa matizy albo Tico i będziesz miał dźwięk dwóch wydechów 3 w 1

Napisano
  • Autor

Postaw obok siebie dwa matizy albo Tico i będziesz miał dźwięk dwóch wydechów 3 w 1

z doświadczenia piszesz czy przypuszczeń.

Napisano

A to nie zmniejszy "bulgotania"

Raczej nie zmniejszy bo V6 z reguły nie bulgocze

Napisano

z doświadczenia piszesz czy przypuszczeń.

Z obliczeń. Dla 1 wydechu będziesz miał zwykły 3 cylindrowy rzędowy silnik. Żeby to brzmiało inaczej muszą być odbicia fal a te nie będą miały się skąd wziąć.
Napisano
  • Autor

Z obliczeń. Dla 1 wydechu będziesz miał zwykły 3 cylindrowy rzędowy silnik. Żeby to brzmiało inaczej muszą być odbicia fal a te nie będą miały się skąd wziąć.

nie będę się spierał , ale mimo to nie przekonałeś mnie

cykl takiego silnika to 123456 , więc nie bedzie to na pewno brzmiało jak dwa trzycylindrowce ...

poza tym kręci się do ponad 8 tyś obr.

Napisano

nie będę się spierał , ale mimo to nie przekonałeś mnie

cykl takiego silnika to 123456 , więc nie bedzie to na pewno brzmiało jak dwa trzycylindrowce ...

poza tym kręci się do ponad 8 tyś obr.

Czyli jeden rząd pracuje 135135 a drugi 246246 i dla wydechu to są niezależne układy. Jedynie przy dolocie będą pulsacje 6 cylindrów. Już chyba najładniej by to brzmiało na 6 osobnych krótkich rurach. Obroty mają tu znaczenie tylko dla odległości gdzie spotykają się rury 3-1.

Napisano

no właśnie , od jutra zabieram się za reaktywację takiego urządzenia jak Mitsubishi FTO 2.0 V6 24v

ma być demo car ...

i teraz pytanie , może ktoś ma wiedze nt. temat ... od zawsze chodzi za mną temat żeby zrobić dwa oddzielne wydechy z każdej strony silnika ... żeby z niskich obrotów było słychać pracę silnika tzw. bulgotanie v6 ... ( tak tak wiem że to nie amerykańskie V8 ... ) ale ... silnik kręci się wysoko i wydaje mi się że genialnie by się zmieniał dźwięk wraz z obrotami ( kręci się do ok. 8500 obrotów ... )

Wbrew pozorom taki wydech może spowodować pogorszenie mocy silnika, mogą następować różne niepożądane zjawiska rezonansu spalin. Z tego co pamiętam, to większość samochodów z V6 (a także V8) ma X na trasie wydechu - przede wszystkim po to by poprawić jego działanie w szerokim zakresie obrotów. A poza tym żeby ładniej brzmiał.

Napisano

W audi z quattro w wielu modelach był oddzielny wydech na każdą stronę aż do końca, ale w jednym tłumiku połączenie stron jednak było. Coś musi być na rzeczy...

Napisano

Taki mały hint ze starych samochodów. Popularnym silnikiem Forda była kiedyś jednostka V6 z typoszeregu Cologne. I fabrycznie wydech był w niej prowadzony dwoma niezależnymi układami. Poprawę brzmienia otrzymujemy poprzez zrobienie H-pipe w odległości około 0.5m za kolektorami wydechowymi, jeszcze przed tłumikami środkowymi. Drugi patent na poprawę brzmienia to środkowe tłumiki od amerykańskiego Flowmastera, z serii Delta Flow. Słyszałem taki wydech w Capri z silnikiem 2.8 V6 i spodobało mi się to na tyle, że zamierzam zaaplikować coś takiego również u siebie.

Pozdro

Bartek

Napisano

Raczej nie zmniejszy bo V6 z reguły nie bulgocze

Bulgotać to każdy może :D w silnikach bokser, w takiej Imprezie na przykład kolektor wydechowy nie jest równoodległościowy i stąd ten fajny bulgot. Właściciele V8 często montują H-pipe i taki silnik ładniej bulgocze, ale czy przy V6 ma to sens, trzeba by spróbować i X i H.