Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe oświetlenie

Featured Replies

Napisano

Podpowiedzcie coś.

Miałem wczoraj małą nieprzyjemną awarię. Akurat jak byłem kawałek od domu, na totalnym zadupiu (brak jakiejkolwiek stacji paliw), koło 22.30 - czyli ciemno jak .......

Akurat w takiej chwili żaróweczce zachciało się przejść na emeryture.

Jakimś cudem wyhamowałem ale zszedłem z moto i zachciało mi się płakać. Ilu z was wozi zapasowe żarówki?

Jakoś tak zdechła że ani mijania ani długiego nie miałem.

Jakiś czas temu przy różnych tematach wycieczek widziałem że ludzie montują dodatkowe halogeny. Powiedzmy że temat legalności takiego rozwiązania pomijamy. Czasami dobrze jest sobie doświetlić winkle i na wypadek takiej sytuacji by się przydały.

Proszę podpowiedzcie jakieś rozwiązanie do sporta. Zależy mi żeby było to rozwiązanie żeby nie poszerzało mi moto. Na codzień przez miasto uważam że seryjne kierunkowskazy i tak są już za szerokie w korku.

Myślę że jakieś dodatkowe reflektory nad/pod kierunkami rozwiązały by sprawę.

Podpowiedzcie coś i chętnie podlinkujcie jakieś linki/zdjęcia.

(Na postojówce doturlikałem się do jakiejś stacji ale zajeło mi to 45 minut)

Napisano

Kumpel miał taką przygodę. Tylko on był w przysłowiowym "in the middle of nowhere".

Zero perspektywy stacji benz w odległości mniejszej niż 30 km, droga fefnastej kategorii odśnieżania itd.

Próbował podczepiać się za jadące auta, ale raz, że ich prawie nie było, dwa - trochę strach tak jechać, bo sumie i tak prawie nic nie widać, a goście popierniczali.

Miał przy sobie latarkę "czołówkę", próbował jechać w świetle generowanym przez nią - też  jakoś nie bardzo szło.

Na szczęście trafiło się 2 motocyklistów, którzy wzięli go między siebie. Jeden jechał z przodu, drugi za Wojtkiem.

W ten sposób dostarczyli go w miejsce, gdzie mógł już naprawić światło.

Generalnie żarówka nie zajmuje dużo miejsca w kufrze, no ale kto wozi taki sprzęt ze sobą?

Dołożenie "elektrowni" nie jest głupim pomysłem, sam noszę się z takim zamiarem.

Muszę ścignąć kumpla, gdzie kupił halogeny. Fakt chińszczyzna, ale daje konkretnie. A kosztowało chyba około 60 złociszy za sztukę.

Napisano

Miałem wczoraj małą nieprzyjemną awarię. Akurat jak byłem kawałek od domu, na totalnym zadupiu (brak jakiejkolwiek stacji paliw), koło 22.30 - czyli ciemno jak .......

Akurat w takiej chwili żaróweczce zachciało się przejść na emeryture.

Jakoś tak zdechła że ani mijania ani długiego nie miałem.

Jakiś czas temu przy różnych tematach wycieczek widziałem że ludzie montują dodatkowe halogeny. Powiedzmy że temat legalności takiego rozwiązania pomijamy. Czasami dobrze jest sobie doświetlić winkle i na wypadek takiej sytuacji by się przydały.

Proszę podpowiedzcie jakieś rozwiązanie do sporta. Zależy mi żeby było to rozwiązanie żeby nie poszerzało mi moto.

Myślę że jakieś dodatkowe reflektory nad/pod kierunkami rozwiązały by sprawę.

Skoro nie miałeś ani mijania, ani drogowych, to niekoniecznie jest to wina żarówki.

Co do legalności halogenów - nie ma w tym nic nielegalnego, by do 2oo dołożyć p/mgielne... :hehe: sam mam dołożone i p/mgielne i drogowe i jest OK 

Napisano

Generalnie żarówka nie zajmuje dużo miejsca w kufrze, no ale kto wozi taki sprzęt ze sobą?

:yaya: :D 

Napisano

Skoro nie miałeś ani mijania, ani drogowych, to niekoniecznie jest to wina żarówki.

Co do legalności halogenów - nie ma w tym nic nielegalnego, by do 2oo dołożyć p/mgielne... :hehe: sam mam dołożone i p/mgielne i drogowe i jest OK 

Halo, to nie ja ;)

Napisano

:yaya: :D

Szacun ;) Mam ze sobą zawsze (w trasie, w mieście zależy czy z kufrem jadę) potężny zestaw narzędziowy (swojego czasu nawet lutownicę woziłem), ale o żarówkach nigdy nie myślałem :D

Napisano

No właśnie jak to jest. Mam w swojej Dradze na gmolach założone dwa lightbary (widać je na fotce). Włączam je zawsze razem ze światłem mijania w dzień i w nocy. Wychodzę z założenia, że więcej światła nie zaszkodzi, bo teoretycznie lepiej widoczny będę.

Czy za jazdę z włączonymi lightbarami miśki mogą mnie zatrzymać i mandat wlepić?

post-132159-0-81560700-1440022383_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Też tak myślałem więc na szybko podmieniłem bezpieczniki ale to nic nie dało.

Na stacji wymieniłem żarówkę i starą zabrałem do ekspertyzy w domu. Ten drucik w środku na jakiejś dziurze musiał zadrżeć i przerwały się oba włókna w środku.

Napisano

Co do dodatkowych swiatelek to imo naklepszym rozwiazaniem beda 10W cree led. Jedna dioda w jednym "reflektorze" Niski pobor pradu, znalomita moc swiatla, cena. Mozna wybrac miedzy swiatlem skupionym a rozproszonym, dolozyc do tego przyslone,zeby noe oslepialo innych, nawet prowizoryczna i bedzie dobrze sie spisywac. Chcialem dolozyc takie swiatelka do xj ale raczej zrobie to jak kupie enduraka.

Napisano

Zawsze i w każdym pojeździe mam zapasowe żarówki.

Napisano

oraz płaski reflektorek nad błotnikiem

Takiego to ja bałbym się u siebie założyć. Nie mam pojęcia jak bardzo zawiecha mi dobija, ale wiem że w offie miałem konkretne sytuacje ;)

Napisano
  • Autor

Takiego to ja bałbym się u siebie założyć. Nie mam pojęcia jak bardzo zawiecha mi dobija, ale wiem że w offie miałem konkretne sytuacje ;)

No niby ja mam ustawione na środek zakresu ale widze że jednak przedni zawias sporo pracuje szczególnie przy mocniejszym hamowaniu dlatego bardziej pomyślałem o bokach, gdzieś nad lub pod kierunkami bo zależy mi żeby nie stracić "własności jezdnych" w korku