Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile kosztuje teraz kurs na A i czy ciężko się zdaje ?

Featured Replies

Napisano

Mam dylemat czy robić kurs czy na start kupić sobie KTM Duke 125 i wdrążyć się w jazdę  :)

Napisano

Robić kurs oczywiście ;] 125 bardzo szybko się znudzi. Tzn tak myślę jeżdżąc od około miesiąca na 600 ;)

O koszt już się ktoś pytał gdzieś w okolicach maja/czerwca, Tomir wtedy elegancko to rozpisał. Sam kurs to koło 1200-1700 w zależności od miasta i szkoły. Do tego badania, jakieś pierwsze ciuchy. Potem egzamin (210), potem ewentualne jazdy doszkalające i ewentualny kolejny egzamin (180) ;]

Sam egzamin to nic strasznego, wszystko jest do wyćwiczenia. Niestety w trakcie egzaminu dochodzi zwykle ogromny stres i to on przeszkadza w zdaniu.

Napisano

Nie wiem jak w 3City. W Wawie mniej więcej 1200-1500PLN + egzamin 180PLN praktyka, 30PLN teoria (kosztów moto, ciuchów, akcesoriów nie liczę).

Czy ciężko się zdaje? Większość moich znajomych zdała za pierwszym czy drugim razem więc nie jest chyba źle. Ja też za drugim zdałem. Zadania egzaminacyjne poza pierwszym (bo wyprowadzania moto z "garażu" nie liczę) są w zasadzie łatwe. Pierwsze (ósemka i 2x wolny slalom) wymaga spokoju i opanowania a o to w czasie egzaminu trudno, bo nerwy jednak są i człowiek się usztywnia. A jak się człek usztywni to ósemkę jeszcze jakoś ogarnie, ale na wolnym slalomie robi się wtedy trudno... Chyba najwięcej osób właśnie na pierwszym zadaniu oblewa.

Co do 125. Jakbyś był na początku sezonu to chyba nie byłby to głupi pomysł. Pojeździłbyś a w przyszłym roku kat. A. Ale sezon już powoli się kończy, jak nie jeździłeś nigdy to i tak lepiej wziąć jakieś lekcje... Czyli w zasadzie w tym sezonie dużo nie pojeździsz. W takiej sytuacji chyba jednak poszedłbym od razu w kierunku kursu na kat. A. Jak się uwiniesz to na jesieni będziesz już miał prawko i spokojnie będziesz mógł się rozglądać za "dużym" motocyklem.

Napisano

Mialem 125 dokladnie rok, z czego ze 2-3 miesiace stal w garazu pod koniec bo juz smigalem na 600 ;-) Na poczatek fajne jesli ktos nie mial kontaktu z duzymi motocyklami ale jak juz wspomnieli poprzednicy- szybko sie nudzi i czlowiek chce wiecej. Do miasta 125 spoko a w traseie troche zaczyna brakowac.

Prawko to 2000zl z hakiem w moim przypadku wszystko zdane za pierwszym razem. Kazdy kolejny egzamin praktyczny 180zl wiec oplaca sie zdac od razu :-D

Napisano

Mam dylemat czy robić kurs czy na start kupić sobie KTM Duke 125 i wdrążyć się w jazdę  :)

A przymierzałeś się do tego Duke'a? Bo z tego co pamiętam to jesteśmy podobnego wzrostu i mi na Duku nóżki dyndały :) Jeśli nigdy wcześniej nie jeździłeś to z doświadczenia Ci powiem, że im więcej masz stópki na początku na glebie, tym lepiej dla Ciebie ;)  Rób kurs. Szkoda się rozdrabniać. Ja tego nie zrobiłam i teraz trochę żałuję. No ale trudno - kurs zrobię na wiosnę.

Napisano

Nie bądź faj(k)a rób pełne uprawnienia ;)

Napisano

Mam dylemat czy robić kurs czy na start kupić sobie KTM Duke 125 i wdrążyć się w jazdę :)

Rob prawko! Jak się cykasz to kupisz coś na A2 np. honda NC, jakaś SV650, GS500 czy coś w tym stylu co już jest na tyle mocne by normalnie jechać, a nie walczyć ze sprzętem. Jak ogarniesz to zmienisz na większe/mocniejsze. O ile pamiętam to nie jesteś najmniejszy wiec 125 chyba by miała co robić pod Tobą ;/

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

wpadnij przejedziesz sie Suzuki :) a potem pojedziemy do KTMa :) wybierzesz:)