Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Master 2007r. 2.5 DCi podsumowanie ....

Featured Replies

Napisano

wczoraj sprzedałem swoją autolawetę na Renault Master ...

małe podsumowanie dla ciekawych , auto mialo mikroskopijny przebieg bo tylko 140 tyś.km. ale ... czas leci .. .

w ciągu tych 8 lat i 140 tyś. km.

- chłodnica wody przerdzewiała ( jakieś dwa lata temu )

- wysprzęglik padł ( demontaż skrzyni żeby wymienić ) wiec wymienione też sprzęgło ( 120 tyś. )

- tarcze ham przód i tył

- dwa razy klocki przód

- rozrząd kpl.

- sworzeń wahacza przedniego prawy dolny 2x

- olej i filtry to nie wiem ile razy , czasem co roku czasem co 15 tyś km.

z ciekawostek

- AKUMULATOR ORYGINAŁ - ani razu nie zawiódł ,a zasilał też wyciągarkę

- baterie w pilotach oryginalne

- na te 140 tyś km wystarczył praktycznie komplet opon letnich oryginalnych i zimowych kupionych razem z autem

- zero kłopotów z układem wtryskowych , turbo itp.

żadnej kolizji ani wypadku :)

raz wracało do firmy na linie ... jak padł wysprzęglik ...

poza tym nigdy nie zawiodło

wnioski :

osobowego auta raczej nie kupie nowego natomiast użytkowe jak najbardziej , bezcenny jest spokój i niezawodność

Napisano

Swoją drogą wysprzęglik zintegrowany z łożyskiem oporowym to jeden z najbardziej kretyńskich pomysłów :facepalm:  Komu przeszkadzał wysprzęglik zewnętrzny?

Ciekawe czy w prawdziwych (dużych) ciężarówkach też wprowadzili tę nowość :hmm:

Napisano

dCi 120? Ile Ci palił ten master? Mój od 9 w trasie (nawet na pusto i przy prędkościach max 100 km/h) do nawet powyżej 10 na mieście lubi wciągnąć, a to chyba dosyć dużo, zwłaszcza że jest pozbawiony wszelkich "bajerów" oprócz radia. Nie jest katowany gazem i hamulcem na przemian, często hamowany silnikiem, a przeładowany jechał tylko dwa razy na kilkukilometrowych odcinkach, więc ten aspekt pomijam.

Największym zawodem jest rozrusznik, który właśnie po raz drugi był regenerowany, a samochód jest u mnie dopiero niespełna 3 lata.

Napisano

Ciekawe czy w prawdziwych (dużych) ciężarówkach też wprowadzili tę nowość

Oczywiście volvo z I shiftem posiada taki wysprzęglik.

Napisano

Mamy w pracy Nissana Primastara (bliźniak renault trafic) z tym silnikiem w wersji 150KM. Rocznik ten sam, przebieg podobny (120tys ale duża większość z tego to jazda po Wrocławiu).

Usterki bardzo podobne.

Stabilizator tylny wymieniany jeszcze na gwarancji bo zaczął stukać.

W przednim zawieszeniu kilka razy wymieniane już były końcówki drążków i sworznie wahaczy (podobno zawieszenie jest z identyczne jak w renault laguna więc niezbyt wytrzymałe jak dla busa).

Przy około 100tys poleciał wysprzęglik, potem zaczęło kończyć się sprzęgło i jakieś 5tys km temu pękła podstawa pedałów, z tego powodu sprzęgło zaczęło bardzo słabo rozłączać napęd (podobno standard w tym modelu).

Klocki były wymieniane 2x, tarcze 1x.

Opony fabryczne całoroczne skończyły się przy ok 90tys. Aktualnie pomyka na nowym komplecie całorocznych matadoorów

Raz był jakiś problem z elektroniką silnika na gwarancji. Kontrolka service i tryb awaryjny (moc silnika obniżona do minimum) ale w ASO jakoś sobie z tym poradzili i więcej problemów z silnikiem ani skrzynią nie było. Bardzo żwawy jak na podwyższonego busa, Vmax to ok 190km/h i nawet przy tej prędkości pewnie trzyma się drogi.

Akumulator też jeszcze fabryczny i daje rade mimo katowania w jeździe miejskiej. Musiał być tylko raz doładowany zimą ok 2 lata temu po staniu przez weekend na mrozie poniżej -20.

Napisano

primastar i trafic to maja swoje problemy.

zle zaprojektowane podszybie gdzie woda leje sie na silnik i instalacje elektryczna,,,

Napisano

- chłodnica wody przerdzewiała ( jakieś dwa lata temu )

- wysprzęglik padł ( demontaż skrzyni żeby wymienić ) wiec wymienione też sprzęgło ( 120 tyś. )

- tarcze ham przód i tył

- dwa razy klocki przód

- rozrząd kpl.

- sworzeń wahacza przedniego prawy dolny 2x

- olej i filtry to nie wiem ile razy , czasem co roku czasem co 15 tyś km.

z ciekawostek

- AKUMULATOR ORYGINAŁ - ani razu nie zawiódł ,a zasilał też wyciągarkę

- baterie w pilotach oryginalne

- na te 140 tyś km wystarczył praktycznie komplet opon letnich oryginalnych i zimowych kupionych razem z autem

- zero kłopotów z układem wtryskowych , turbo itp.

osobowego auta raczej nie kupie nowego natomiast użytkowe jak najbardziej , bezcenny jest spokój i niezawodność

U mnie podobnie (tyle, że Master z 2008 roku - VIN na 2009). Też poleciał wysprzęglik, też strzeliła chłodnica płynu chłodzącego, też nie ma żadnego problemu ze strony osprzętu silnika. U mnie padł akumulator - ale pewnie dlatego, że auta użytkowe zimą praktycznie cały czas stoją w garażu - fakt, że co jakiś czas "przepalane", ale mimo wszystko komfortu akumulator nie ma.

Napisano
  • Autor

dCi 120? Ile Ci palił ten master? Mój od 9 w trasie (nawet na pusto i przy prędkościach max 100 km/h) do nawet powyżej 10 na mieście lubi wciągnąć, a to chyba dosyć dużo, zwłaszcza że jest pozbawiony wszelkich "bajerów" oprócz radia. Nie jest katowany gazem i hamulcem na przemian, często hamowany silnikiem, a przeładowany jechał tylko dwa razy na kilkukilometrowych odcinkach, więc ten aspekt pomijam.

Największym zawodem jest rozrusznik, który właśnie po raz drugi był regenerowany, a samochód jest u mnie dopiero niespełna 3 lata.

poniżej  9 to nigdy raczej , do 12 ...

Napisano
  • Autor

skrzynia 6?

za ile poszła?

tak 6 biegów

27

Napisano

ile miałeś ładowności?

Napisano
  • Autor

ile miałeś ładowności?

2230 ważył na wadze z 50 % paliwa

stalowy solidny najazd 4,5 długi

• 1 miesiąc później...
Napisano

A u mnie właśnie znowu rozrusznik przestaje załapywać za koło zamachowe. Kocham francuskie sprzęty, bo przypominają, że samochód to nie tylko paliwo i opłaty, lecz również inne obowiązki - ale takich akcji z rozrusznikiem to nie miałem nawet w swoim przeklętym C15.

Napisano

Swoją drogą wysprzęglik zintegrowany z łożyskiem oporowym to jeden z najbardziej kretyńskich pomysłów :facepalm:  Komu przeszkadzał wysprzęglik zewnętrzny?

Ciekawe czy w prawdziwych (dużych) ciężarówkach też wprowadzili tę nowość :hmm:

dokładnie , fiat też zaczął stosować te wynalazki , we wcześniejszych jtd miałem osobno wysprzęglik na skrzyni i osobno łożysko oporowe , a w stilo juz zaczęła się era zintegrowanych