Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podatek od dochodu - pytania różne

Featured Replies

Napisano

1. Kupuję samochód na umowę K-S za 10000 pln. Za miesiąc sprzedaję za 12000 pln, też na umowę K-S. Nie rejestruję na siebie. Mój dochód to 2000 pln. Gdzie i w jakim rozliczeniu mam to wykazać?

2. Czy jest jakaś różnica, jeśli tak jak p.1, ale kupiłem ten samochód od firmy na fakturę?

3. Czy jest jakaś różnica, jeśli tak jak p.1, ale dostałem ten samochód jako darowiznę od siostry, darowizna o wartości 10000 pln?

4. Czy jest jakaś różnica, jeśli tak jak p.1, ale dostałem ten samochód jako darowiznę od siostry, darowizna o wartości 12000 pln?

5. Czy jest jakaś różnica, jeśli tak jak p.1, ale dostałem ten samochód jako darowiznę od obcej osoby, darowizna o wartości 10000 pln?

6. Czy jest jakaś różnica, jeśli tak jak p.1, ale dostałem ten samochód jako darowiznę od obcej osoby, darowizna o wartości 12000 pln?

Napisano

dochód wykazujesz w pit, podatek płacisz od różnicy cen zakupu/sprzedaży - proste

Forma zakupu nie ma znaczenia umowa k-s i FV różnią się tylko kwestią PCC.

Darowizny od bliskich, pod warunkiem zgłoszenia w terminie ect, są nieopodatkowane. Od obcych i dalszych krewnych trzeba zerknąć w przepisy i kwoty graniczne.

Wysil się troszkę i sprawdź sobie w necie jakie są progi i podatki.

Napisano
  • Autor

dochód wykazujesz w pit, podatek płacisz od różnicy cen zakupu/sprzedaży - proste

Forma zakupu nie ma znaczenia umowa k-s i FV różnią się tylko kwestią PCC.

Darowizny od bliskich, pod warunkiem zgłoszenia w terminie ect, są nieopodatkowane. Od obcych i dalszych krewnych trzeba zerknąć w przepisy i kwoty graniczne.

Wysil się troszkę i sprawdź sobie w necie jakie są progi i podatki.

Progi sobie znalazłem. Chodzi o taki manewr: Siostra kupuje używany samochód z firmy, w której pracuje na fakturę, za 10 kpln. Nie rejestruje go, tylko przekazuje mi go jako darowiznę. Ja go też nie rejestruję tylko go sprzedaję w ciągu miesiąca komuś na umowę KS za 12 kpln. Rozumiem, że nie płacę żadnego podatku? :)

Napisano

Progi sobie znalazłem. Chodzi o taki manewr: Siostra kupuje używany samochód z firmy, w której pracuje na fakturę, za 10 kpln. Nie rejestruje go, tylko przekazuje mi go jako darowiznę. Ja go też nie rejestruję tylko go sprzedaję w ciągu miesiąca komuś na umowę KS za 12 kpln. Rozumiem, że nie płacę żadnego podatku? :)

Siostra kupuje za 10kzł i daruje za 10kzł, więc nie płaci podatku, Ty sprzedajesz za 12kzł i płacisz podatek od 2kzł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

chciałbyś ;] W teorii zgłaszasz do US darowiznę i nie płacisz podatku od 10k, potem sprzedajesz i masz 2k więcej, które wykazujesz w pit.

ALE jakby się nad tym zastanowić to nie poniosłeś kosztu zakupu więc można by zaryzykować stwierdzenie, że podatek należy się od 12k.

Przy takich kombinacjach, czy jak to ładnie się nazywa optymalizacji podatkowej ;] , trzeba dobrze posprawdzać wszystkie przepisy, okresy karencji ect żeby się nie wpakować bardziej.

Siostra kupuje za 10kzł i daruje za 10kzł, więc nie płaci podatku, Ty sprzedajesz za 12kzł i płacisz podatek od 2kzł.

Pozdrawiam BAS

ale co do zasady jeżeli rzecz się posiada krócej niż 6mcy to się płaci podatek... więc jak on to chce ogarnąć wszystko w miesiąc to można interpretować j/w

Napisano

ALE jakby się nad tym zastanowić to nie poniosłeś kosztu zakupu więc można by zaryzykować stwierdzenie, że podatek należy się od 12k.

Nie chce być inaczej. Koszt nabycia = 0, przychód = 12 kzł, więc do opodatkowania 12 kzł.

Napisano

Nie chce być inaczej. Koszt nabycia = 0, przychód = 12 kzł, więc do opodatkowania 12 kzł.

Ale jakby potrzymał pół roku, to rozumiem, że podatku dochodowego on by nie płacił, tylko "normalnie" PCC3 2% zapłaciłby kolejny posiadacz?

Napisano
  • Autor

OK. A u siostry co? Koszt nabycia 10 kpln, przychód = 0, czyli sumarycznie strata 10 kpln? :)

Napisano

A u siostry co?

Podatkowo - nic. Takiej straty nijak sobie nie rozliczy.

Napisano

Ale jakby potrzymał pół roku, to rozumiem, że podatku dochodowego on by nie płacił, tylko "normalnie" PCC3 2% zapłaciłby kolejny posiadacz?

Tak.

Z tym, że to czy on zapłaci dochodówkę, czy nie, to dla PCC nie ma żadnego znaczenia. Nabywca w każdym przypadku 2% musi zbójcom oddać.

Napisano

1. Kupuję samochód na umowę K-S za 10000 pln. Za miesiąc sprzedaję za 12000 pln, też na umowę K-S. Nie rejestruję na siebie. Mój dochód to 2000 pln. Gdzie i w jakim rozliczeniu mam to wykazać?

Nie badź głupi - Twój dochód jest mniejszy  - uwzględnij PCC-3 (odliczasz od dochodu) które zapłaciłeś po zakupie na umowe k-s, uwzględnij np koszty jakiejś naprawy i miej na to kwit i już :)

Napisano

Pozdrawiam BAS

dobra, a kiedy siostra by zaplacila podatek?

Napisano

dobra, a kiedy siostra by zaplacila podatek?

Pytanie z pułapką? Gdyby sprzedała drożej niż 10.000?

Pokazuje to totalny bezsens podatku dochodowego.

Bo czym jest przychód to łatwo wykazać, ale czym jest koszt i ile wynosi oraz jaka jest wartość rynkowa jakiejś (nie)ruchomości to już zależy i jest gdzie podatnika uwalić - jakby co.

No bo załóżmy, że kupi za 10k, sprzeda za 12k a wartość "rynkowa" dla urzędu może być jeszcze inna i spoza tego przedziału.

Napisano

A nie, bez pulapek, tylko ty piszesz o sprzedazy.

A kolega bas twierdzi:

Siostra kupuje za 10kzł i daruje za 10kzł, więc nie płaci podatku,

wiec mowa o darowiznach. A wg mnie siostra nie bedzie placic podatku nigdy, niezaleznie od tego "za ile daruje". Zreszta czy mozna darowac za ilestam? Przedmiot darowizny jest warty X pln i nie mozna go darowac chyba za Z pln ?

Napisano

Podatkowo - nic. Takiej straty nijak sobie nie rozliczy.

a jesli siostra prowadzi DG  (nie wiemy czy nie prowadzi) i kupi se na fakture (o tym jest mowa), to bedzie mogla "wrzucic w koszty" i zaplaci tym samym mniejszy PIT w danym okresie rozliczeniowym... ?

Tak.

Z tym, że to czy on zapłaci dochodówkę, czy nie, to dla PCC nie ma żadnego znaczenia. Nabywca w każdym przypadku 2% musi zbójcom oddać.

no chyba nie w kazdym przypadku. jak kupisz na fakture (jak pani siostra) to nie placi sie pcc.

Napisano
  • Autor

a jesli siostra prowadzi DG  (nie wiemy czy nie prowadzi) i kupi se na fakture (o tym jest mowa), to bedzie mogla "wrzucic w koszty" i zaplaci tym samym mniejszy PIT w danym okresie rozliczeniowym... ?

no chyba nie w kazdym przypadku. jak kupisz na fakture (jak pani siostra) to nie placi sie pcc.

Siostra nie prowadzi DG. Kupuje samochód od firmy, w której pracuje. Czyli dostaje FV. Więc nie płaci PCC. Kupi go za 10 kpln. Potem zrobi dla mnie darowiznę np. na 12 kpln. I ja go sprzedam w ciągu miesiąca za te 12 kpln. Może tak być? Czy ktoś z nas zapłaci podatek dochodowy?

Napisano

Siostra nie prowadzi DG. Kupuje samochód od firmy, w której pracuje. Czyli dostaje FV. Więc nie płaci PCC. Kupi go za 10 kpln. Potem zrobi dla mnie darowiznę np. na 12 kpln. I ja go sprzedam w ciągu miesiąca za te 12 kpln. Może tak być? Czy ktoś z nas zapłaci podatek dochodowy?

Poczytaj sobie o darowiznach, siostra nic nie płaci w żadnym momencie. Ty płacisz podatek dochodowy od kwoty sprzedaży. Darowizna nie jest kosztem.