Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o gwintownik

Featured Replies

Napisano

Niestety dzisiaj nie dało rady w żaden sposób wykręcić śruby 6mm z profilu stalowego, nie dawało rady nic, ani spawarka, ani ruski klucz ani rzucanie jobów.

Koniec końców zjechałem 11 wierteł do metalu (4 podobno z dożywotnią gwarancją)  i rozwierciłem łeb, śrubę na wylot. Oczywiście przy okazji gwint poszedł się kochać.

Teraz czeka mnie gwintowanie w tym profilu stalowym. O ile większość w/w rzeczy robiłem już sporo razy to jeszcze gwintowania z braku potrzeby nie przerabiałem.

Teraz pytanie - czy można kupić pojedynczy gwintownik, taki na klucz płaski, bo z tego co widzę to są całe walizeczki gwintowników za parę stów.

Potrzebuję nagwintować pod śrubę ósemkę.

Oprócz odpowiedzi na powyższe pytanie, wszelkie porady dot. procesu gwintowania mile widziane.

Napisano

czy można kupić pojedynczy gwintownik, taki na klucz płaski, bo z tego co widzę to są całe walizeczki gwintowników za parę stów.

Można. W sklepach z narzędziami dla tokarzy itp.

Nie wiem co tam w Gnieźnie ale u nas jest taki sklepik.

Napisano

Niestety dzisiaj nie dało rady w żaden sposób wykręcić śruby 6mm z profilu stalowego, nie dawało rady nic, ani spawarka, ani ruski klucz ani rzucanie jobów.

Koniec końców zjechałem 11 wierteł do metalu (4 podobno z dożywotnią gwarancją) i rozwierciłem łeb, śrubę na wylot. Oczywiście przy okazji gwint poszedł się kochać.

Teraz czeka mnie gwintowanie w tym profilu stalowym. O ile większość w/w rzeczy robiłem już sporo razy to jeszcze gwintowania z braku potrzeby nie przerabiałem.

Teraz pytanie - czy można kupić pojedynczy gwintownik, taki na klucz płaski, bo z tego co widzę to są całe walizeczki gwintowników za parę stów.

Oprócz odpowiedzi na powyższe pytanie, wszelkie porady dot. procesu gwintowania mile widziane.

Kup sobie gwintownik maszynowy, żebyś nie musiał kupować 3 zwykłych.
Napisano

Koniec końców zjechałem 11 wierteł do metalu (4 podobno z dożywotnią gwarancją)  i rozwierciłem łeb, śrubę na wylot. Oczywiście przy okazji gwint poszedł się kochać.

możesz kupić jeden rozmiar, np. mega chińskie za 10 zł.

Najlepiej wkręć we wkrętarkę jak nie masz uchwytu i powoli gwintuj.

Do gwintowania w stali najlepszy środek do smarowania to łój, ale od biedy może być smalec. Bez sparowania albo zarwie gwint albo strzeli gwintownik.

Napisano
  • Autor

a czemu miałbym kupować 3 zwykłe? Takie kiepskie są, czy pakowane po 3szt?

Napisano

trzy głębokości gwintu  :hehe: tak ma być  ;]

Napisano
  • Autor

trzy głębokości gwintu  :hehe: tak ma być  ;]

pisałem, że nie miałem styczności do tej pory z gwintownikami więc trochę wyrozumiałości ;)

Napisano

Są gwintowniki I, II i nic, czyli "końcowy", "finalny". Są też takie "3w1".

Ale skoro nie masz gwintowników i nie chcesz mieć, a jest miejsce i masz możliwości, czyli spawarkę, to przyspawaj nakrętkę do profilu i po sprawie. :phi:

Napisano
  • Autor

Są gwintowniki I, II i nic, czyli "końcowy", "finalny". Są też takie "3w1".

Ale skoro nie masz gwintowników i nie chcesz mieć, a jest miejsce i masz możliwości, czyli spawarkę, to przyspawaj nakrętkę do profilu i po sprawie. :phi:

majster, gdyby tak się dało to od razu bym przyspawał - profil z drugiej strony jest zamknięty. 

Napisano

Bo do ręcznego gwintowania są pakowane po 3 lub po 2. jeden wstępny i drugi zasadniczy 

Napisano

kup gwintowniki ósemki lub gwintownik maszynowy , umocz gwintownik w oleju i staraj się aby zacząć gwintować w równo w pionie co gwarantuje później prosty nagwintowany otwór (zagmatwałem chyba) , nie gwintuj za pomocą wkrętarki ani klucza płaskiego a kup pokrętło do gwintownika co gwarantuje równomierny i bardziej kontrolujący nacisk na gwintownik, jak już zrobiłeś parę nitek gwintu to robisz ruch gwintownika tak jakbyś chciał go wykręcić (tak z pół obrotu) i znowuż zrób ze dwie nitki gwintu i cofnij z powrotem gwintownik ,i tak  do końca :) , nie kręć gwintownikiem  na siłę bo materiał gwintownika jest twardy ale i suchy, jak pęknie gwintownik w otworze to będzie problem, tu masz filmik 

Napisano
  • Autor

kup gwintowniki ósemki lub gwintownik maszynowy , umocz gwintownik w oleju i staraj się aby zacząć gwintować w równo w pionie co gwarantuje później prosty nagwintowany otwór (zagmatwałem chyba) , nie gwintuj za pomocą wkrętarki ani klucza płaskiego a kup pokrętło do gwintownika co gwarantuje równomierny i bardziej kontrolujący nacisk na gwintownik, jak już zrobiłeś parę nitek gwintu to robisz ruch gwintownika tak jakbyś chciał go wykręcić (tak z pół obrotu) i znowuż zrób ze dwie nitki gwintu i cofnij z powrotem gwintownik ,i tak do końca :) , nie kręć gwintownikiem na siłę bo materiał gwintownika jest twardy ale i suchy, jak pęknie gwintownik w otworze to będzie problem, tu masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=rxTOW0fX9yE

Bardzo rzeczowa i konkretna podpowiedź.

Dzięki!

Napisano

kup gwintowniki ósemki lub gwintownik maszynowy , umocz gwintownik w oleju i staraj się aby zacząć gwintować w równo w pionie co gwarantuje później prosty nagwintowany otwór (zagmatwałem chyba) , nie gwintuj za pomocą wkrętarki ani klucza płaskiego a kup pokrętło do gwintownika co gwarantuje równomierny i bardziej kontrolujący nacisk na gwintownik, jak już zrobiłeś parę nitek gwintu to robisz ruch gwintownika tak jakbyś chciał go wykręcić (tak z pół obrotu) i znowuż zrób ze dwie nitki gwintu i cofnij z powrotem gwintownik ,i tak  do końca :) , nie kręć gwintownikiem  na siłę bo materiał gwintownika jest twardy ale i suchy, jak pęknie gwintownik w otworze to będzie problem, tu masz filmik 

no właśnie a co zrobić jak już pękł gwintownik w otworze?

mam taki jeden pęknięty w piaście w aucie....i nie wiem co dalej...

Napisano

do jednej sztuki ukręconego gwintownika  nie opłaca się kupować specjalnego wiertła do wiercenia urwanych gwintowników

musisz czymś ten gwintownik pokruszyć i próbować go wykręcać, ale łatwo niestety nie będzie

Napisano

A może nitonakrętka rozwiąże sprawę?

Napisano

materiał gwintownika jest twardy ale i suchy, jak pęknie gwintownik w otworze to będzie problem,

Suchy? Że jest twardy i kruchy, to wiem, ale suchy? :hmm:

Napisano

Suchy? Że jest twardy i kruchy, to wiem, ale suchy? :hmm:

o właśnie mi tego słowa brakowało :hehe: , suchy to może być patyk i też będzie kruchy :hehe: