Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie działa tempomat

Featured Replies

Napisano

Może ktoś się z tym spotkał lub wie o co chodzi.

Chciałem odpalić u siebie w Corsie C z silnikeim Z12XE tempomat.

Cała instalacja była juz fabrycznie gotowa, załaozyłem tylko manętkę i czujnik na pedale sprzęgła. potem aktywacja w BCM i ECU.

Powinno działać, a jednak nic z tego. Są pewne warunki jakie musza być spełnione aby tempomat działał tzn. prędkośc powyżej 30km/h i nacisnięty choć raz hamulec. Ale to nie działa.

Co może być nie tak?

Napisano

Swojego czasu w ZA chciałem zamontować tempomat, po zdjęciu osłony znalazłem wtyczkę z dwoma kablami. Podpiąłem manetkę, włączyłem opcje w kompie i tempomat nie działał. Jak się okazało wtyczka powinna mieć 4 kable a nie 2, auto wylądowało u mechanika który dorobił brakujące 2 kable i wszystko działało. Może idz tym tropem u siebie.

Napisano

Może ktoś się z tym spotkał lub wie o co chodzi.

Chciałem odpalić u siebie w Corsie C z silnikeim Z12XE tempomat.

Cała instalacja była juz fabrycznie gotowa, załaozyłem tylko manętkę i czujnik na pedale sprzęgła. potem aktywacja w BCM i ECU.

Powinno działać, a jednak nic z tego. Są pewne warunki jakie musza być spełnione aby tempomat działał tzn. prędkośc powyżej 30km/h i nacisnięty choć raz hamulec. Ale to nie działa.

Co może być nie tak?

Zobacz, czy działa Ci czujnik sprzęgła. Ja w Astrze H miałem tak, że po założeniu czujnika nie był on do końca wciskany przez pedał. Mocowany jest za pomocą uchwytu wykonanego z dość miękkiej blachy - możliwe, ż trzeba ją podgiąć.

Napisano

Podłączyć pod diagnoskop i sprawdzić czy sterownik widzi naciskanie przycisków manetki w module BCM oraz naciskanie pedałów sprzęgła i hamulca

Napisano
  • Autor

To akurat dobry pomysł. Pytanie który przyrząd? Tech 2 ma tą funkcję? Pytam trochę z wyprzedzeniem, bo nie przeszukiwałem tak dokładnie techa2.

Napisano

Op-com wystarczy. Serwisowy TECH2 oczywiście też ma tę funkcjonalność.

Napisano
  • Autor

Sprawdzone. Manetka i jej przyciski komputer widzi. Nie wiem czy można sprawdzic czy komputer

widzi czujnik sprzęgła i hamulca bo nie znalazłem takiej opcji. A może to

jest do sprawdzenia tylko miernikiem na złączach ?

Napisano

Pedały powinny być widoczne w ECU jeśli nie widać ich w BCM.

Napisano
  • Autor

A wiesz może pod jaką nazwą lub oznaczeniem może sie to ukrywać?

Napisano

W blokach pomiarowych będziesz widział stan pedałów.

Napisano
  • Autor

Ja rozumiem, ale czasami nazwa jest myląca i  nie jestem pewny czy tam jest napisane pedał sprzęgła, hamulca. Takich nazw nie znalazłem. Dlatego pytałem jak to może być nazwane.