Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaadaptowanie dodatkowego wenylatora chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Czołem

Zachciało mi się dodatkowego wentylatora chłodnicy w terenówce, temat niby prosty w ogarnięciu ale mam pewne braki w wiedzy, oraz zasadzie działania, ale o tym zaraz...
Auto ma fabryczny wentylator na sprzęgle wiskotycznym, zamontowany oczywiście od strony silnika.
Dodatkowy wentylator siłą rzeczy muszę zamontować na froncie chłodnicy, jednak w tym miejscu pojawiają się moje wątpliwości. Rozchodzi się o to czy
ma znaczenie w którą stronę on ma dmuchać ?
- mogę zamontować dowolny wentylator i nie ważne jest, czy dawca miał go za, czy przed chłodnicą ?
- muszę szukać wentylatora, który w dawcy był na froncie chłodnicy ?

- mogę zamontować wentylator, który w dawcy był od strony silnika, tylko zamienić bieguny na zasilaniu ?

Streszczając moje wypociny, w która stronę ma dmuchać wentylator zamontowany przed chłodnicą, jeżeli za chłodnicą jest fabryczny wiatrak na wiskozie ?

Napisano

Czołem

Zachciało mi się dodatkowego wentylatora chłodnicy w terenówce, temat niby prosty w ogarnięciu ale mam pewne braki w wiedzy, oraz zasadzie działania, ale o tym zaraz...

Auto ma fabryczny wentylator na sprzęgle wiskotycznym, zamontowany oczywiście od strony silnika.

Dodatkowy wentylator siłą rzeczy muszę zamontować na froncie chłodnicy, jednak w tym miejscu pojawiają się moje wątpliwości. Rozchodzi się o to czy

- mogę zamontować dowolny wentylator i nie ważne jest, czy dawca miał go za, czy przed chłodnicą ?

- mogę zamontować wentylator, który w dawcy był od strony silnika, tylko zamienić bieguny na zasilaniu ?

Streszczając moje wypociny, w która stronę ma dmuchać wentylator zamontowany przed chłodnicą, jeżeli za chłodnicą jest fabryczny wiatrak na wiskozie ?

tak ma znaczenie, ma dmuchać na chłodnicę. Najlepiej szukać wentylatora z auta w którym jest wentylator przed chłodnicami

Napisano
  • Autor

tak ma znaczenie, ma dmuchać na chłodnicę. Najlepiej szukać wentylatora z auta w którym jest wentylator przed chłodnicami

Dzięki

Powiedz mi, a zmiana biegunów nic nie da ?

Znalazłem coś co mi chyba odpowiada ( nie będzie za bardzo ograniczać przepływu powietrza, ale nie mam zielonego pojęcia jak on pierwotnie był zamontowany w dawcy.

http://allegro.pl/wentylator-chlodnicy-2-5c-rdi-kia-carnival-ii-03r-i5667845209.html

EDYCJA

W Carnivalu był przed :) Muszę tylko zdobyć wymiary, jak względnie pasuje to zamawiam :)

Napisano
  • Autor

Zawsze możesz kupić jakiś typu Spal, można dobrać różne średnice.

Brałem je pod uwagę, jednak cena jest słaba.

Auto często brodzi w wodzie, w razie uszkodzenia za cenę Spala mam trzy używki.

Napisano

za cenę Spala mam trzy używki.

Pokazujesz używkę za 100zł, Spal'e na alledrogo zaczynają się od 65zł+przesyłka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dzięki

Powiedz mi, a zmiana biegunów nic nie da ?

Znalazłem coś co mi chyba odpowiada ( nie będzie za bardzo ograniczać przepływu powietrza, ale nie mam zielonego pojęcia jak on pierwotnie był zamontowany w dawcy.

http://allegro.pl/wentylator-chlodnicy-2-5c-rdi-kia-carnival-ii-03r-i5667845209.html

EDYCJA

W Carnivalu był przed :) Muszę tylko zdobyć wymiary, jak względnie pasuje to zamawiam :)

Zmianą biegunowości nie zrobisz za wiele. W salonce mam dwa przed chłodnicami i tam nie ograniczają przepływu powietrza http://allegro.pl/pas-przod-chlodnica-wentylator-peugeot-807-2-0-hdi-i5649651862.html

Napisano

Auto ma fabryczny wentylator na sprzęgle wiskotycznym, zamontowany oczywiście od strony silnika

Dodatkowy wentylator siłą rzeczy muszę zamontować na froncie chłodnicy, moje wątpliwości. Rozchodzi się o to czy

Zmiana biegunów zasilania spowoduje co prawda zmianę kierunku obrotów i elektrycznie wszystko będzie OK, ale już "mechanika" śmigła spowoduje, że wiatrak będzie miał mniejszą wydajność - tak są skontruowane śmigła.

Jeśli tylko wiatrak, który był w dawcy za chłodnicą, zamocujesz "bez obracania" go, czyli tak, by jeździł w takiej pozycji, jak w dawcy, to jest bez znaczenia dla samego wiatraka, czy będzie on przed czy za chłodnicą. Wtedy pozostaje Ci ogarnąć mocowanie i podłączyć. 

Wskazanym jest, by oba wiatraki wiały w tym samym kierunku, inaczej ich jednoczesne działanie będzie się znosić ze szkodą dla układu chłodzenia i samego silnika.

Edit: zmień literkę w tytule, bo nie można adoptować wiatraka... :phi:

Napisano
  • Autor

Zmiana biegunów zasilania spowoduje co prawda zmianę kierunku obrotów i elektrycznie wszystko będzie OK, ale już "mechanika" śmigła spowoduje, że wiatrak będzie miał mniejszą wydajność - tak są skontruowane śmigła.

Jeśli tylko wiatrak, który był w dawcy za chłodnicą, zamocujesz "bez obracania" go, czyli tak, by jeździł w takiej pozycji, jak w dawcy, to jest bez znaczenia dla samego wiatraka, czy będzie on przed czy za chłodnicą. Wtedy pozostaje Ci ogarnąć mocowanie i podłączyć. 

Wskazanym jest, by oba wiatraki wiały w tym samym kierunku, inaczej ich jednoczesne działanie będzie się znosić ze szkodą dla układu chłodzenia i samego silnika.

Edit: zmień literkę w tytule, bo nie można adoptować wiatraka... :phi:

Dzięki już wszystko wiem. Pozostało mi wymierzyć i dobrać coś co nie będzie wymagało mega rzeźby.

BTW

Nie zauważyłem błędu, słownik musiał sam poprawić. Dzięki.

Napisano

To ja ci powiem że pewnie ciebie na patrolniętych uświadamiali że zły pomysł? Jak już to dwa małe wyciągające podróby spal od strony silnika. Jak dasz od zewnątrz to błoto moment zalepi. Wyjścia kabli i po zgrzewach traktujesz silikonem i jest ok

Napisano

Zawsze możesz kupić jakiś typu Spal, można dobrać różne średnice.

Ja tylko z własnego doświadczenia dodam, że Spal a pseudo chińczyk typu spal to dwie zupełnie różne żeczy, te drugie oprócz tego że się kręcą to zbyt dużo nie robią ;)

Napisano

Te z fmic.pl są ok

Napisano
  • Autor

To ja ci powiem że pewnie ciebie na patrolniętych uświadamiali że zły pomysł? Jak już to dwa małe wyciągające podróby spal od strony silnika. Jak dasz od zewnątrz to błoto moment zalepi. Wyjścia kabli i po zgrzewach traktujesz silikonem i jest ok

Oszem mnie. Poza tym zdania są podzielone. Nawet jeżeli nie będę musiał go użyć do przyszłego lata, chcę go mieć i tyle.

Sam upalając po płaskim wiesz, że układ chłodzenia to podstawa. Mojemu nic nie dolega, wszystko mam nowe.