Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie pompą obiegową CWU

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad rozwiązaniem sterowania pompą obiegową CWU, podpowiecie jak macie to rozwiązane u siebie?

Pierwotnie myślałem nad rozwiązaniem czasowym, np. obieg działa z interwałami tylko w godzinach 6-22, ale znalazłem taki sterownik i szczerze powiedziawszy wygląda zachęcająco :

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/jak-dziala-insel-cwu-01/

Myślicie że warto? Cena niewiele większa niż programatora czasowego ale algorytm pracy obiegu wygląda na dużo bardziej ekonomiczny.

Jak zrobiliście u siebie?

Napisano

Ja mam prostą rzecz - gniazdko na pilota.  :oki: 
Sterownik czasowy nie sprawdzał się - jeden się zawieszał, inny jak już działał to okazywało się, że jednak potrzebuję ciepłej wody w innych terminach niż zaprogramowałem  :hehe:

Napisano
  • Autor

Podsunąłeś mi pomysł - moja centrala alarmowa może sterować zdalnie gniazdkiem elektrycznym, mógłbym wykorzystać czujki wewnętrzne do wykrywania aktywności domowników żeby sterować pompą plus blokować ją gdy alarm będzie uzbrojony po wyjściu z budynku :oki:

Napisano

Jakiś zwykły sterownik czasowy z bricomana ustawiony na 3h rano i 3 h wieczorem. Jak się nie wstrzelę z czasem, to spuszczę kilka ltr wody i już. ;]

Napisano

Podsunąłeś mi pomysł - moja centrala alarmowa może sterować zdalnie gniazdkiem elektrycznym, mógłbym wykorzystać czujki wewnętrzne do wykrywania aktywności domowników żeby sterować pompą plus blokować ją gdy alarm będzie uzbrojony po wyjściu z budynku :oki:

ja trochę przespałem temat i w efekcie mam zwykły wyłacznik czasowy do pompy wyłączający ją na noc, a w dzień włączający w trybie mniej więcej 15 minut pracy, 30 minut przerwy. Jedyne co bym do tego dorobił to synchronizacja z centralką alarmu - jak alarm jest załączony, czyli nikogo nie ma w domu, to wyłącz pompkę.

Napisano

podpowiecie jak macie to rozwiązane u siebie?

Czujki ruchu w łazienkach.

Napisano

Zastanawiam się nad rozwiązaniem sterowania pompą obiegową CWU, podpowiecie jak macie to rozwiązane u siebie?

Pierwotnie myślałem nad rozwiązaniem czasowym, np. obieg działa z interwałami tylko w godzinach 6-22, ale znalazłem taki sterownik i szczerze powiedziawszy wygląda zachęcająco :

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/jak-dziala-insel-cwu-01/

Myślicie że warto? Cena niewiele większa niż programatora czasowego ale algorytm pracy obiegu wygląda na dużo bardziej ekonomiczny.

Ja mam sterowanie cyrkulacji jako jedną z funkcji sterownika kotłowni.

I mam ustawione na temperaturę wody w instalacji, ze sporą histerezą oraz harmonogram, gdy nie działa w ogóle (w nocy i w dzień) Działa tylko ramo i wieczorem.

Sterowanie temperaturowe działa tak, że pompa działa tylko tyle czasu, ile potrzeba, a histereza załatwia mi ponowne włączenie.

Napisano

IMO wyłączanie cyrkulacji gdy ktoś nie korzysta z wody jest zaprzeczeniem idei cyrkulacji. Po to jest, żeby właśnie była ciepła woda, gdy chcę ręce umyć jak w środku nocy zechce mi się do toalety. A przy oszczędnych perlatorach to wieki trwa spuszczenie zimnej wody w umywalce. A właśnie jak jest pobór, to nie ma sensu cyrkulacja - przecież woda nie zdąży wystygnąć, jak płynie.

Jak już ktoś robi cyrkulację, to IMO powinna chodzić cały czas. A że utrata ciepła i prądu - no, luksus kosztuje. Jak ktoś woli spuszczać zimną wodę, to po co kłaść rurę cyrkulacji i kupować pompę?

Co najwyżej ręczne wyłączenie na wyjazd. Warto mieć po prostu podpięte pod bezpiecznik, który wybija się na wyjazd i zostają zasilane tylko lodówka, alarm, światło, UPSy i co tam człowiek potrzebuje.

Ewentualnie wyłączanie czujnikiem temperatury na powrocie - bo po co ciepła woda ma krążyć, jak jest odbiór i cyrkulacja zbędna.

Napisano
  • Autor

IMO wyłączanie cyrkulacji gdy ktoś nie korzysta z wody jest zaprzeczeniem idei cyrkulacji. Po to jest, żeby właśnie była ciepła woda, gdy chcę ręce umyć jak w środku nocy zechce mi się do toalety. A przy oszczędnych perlatorach to wieki trwa spuszczenie zimnej wody w umywalce. A właśnie jak jest pobór, to nie ma sensu cyrkulacja - przecież woda nie zdąży wystygnąć, jak płynie.

Jak już ktoś robi cyrkulację, to IMO powinna chodzić cały czas. A że utrata ciepła i prądu - no, luksus kosztuje. Jak ktoś woli spuszczać zimną wodę, to po co kłaść rurę cyrkulacji i kupować pompę?

Co najwyżej ręczne wyłączenie na wyjazd. Warto mieć po prostu podpięte pod bezpiecznik, który wybija się na wyjazd i zostają zasilane tylko lodówka, alarm, światło, UPSy i co tam człowiek potrzebuje.

Ewentualnie wyłączanie czujnikiem temperatury na powrocie - bo po co ciepła woda ma krążyć, jak jest odbiór i cyrkulacja zbędna.

Dlatego opcja z czujkami ruchu jest chyba najsensowniejsza - jak czujki widzą aktywność w domu to cyrkulacja jest aktywna. Zanim doczłapię się do łazienki z sypialni powinna pojawić się tam już ciepła woda. Idealnym połączeniem byłoby połączyć to z rozwiązaniem które ma maras77, tak żeby nie mielić bez sensu pompą skoro na powrocie już mamy odpowiednią temperaturę wody. 

Napisano

Siostra ma to rozwiązane takim wyłącznikiem jak do dzwonka przy umywalce w łazience i przy zlewozmywaku w kuchni.

Przychodzisz, naciskasz i przytrzymujesz chwilę przycisk, odkręcasz ciepłą wodę i masz ciepłą. Proste ;]