Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno auta po dłuższym okresie nieuzywania

Featured Replies

Napisano

Mam do kupienia auto które rok stało w garażu. Po tym roku pali i jedzie. Czy ten okres roku może skutkować po czasie negatywnymi skutkami? Pacjent peugeot 206 1.6 16V

Napisano

Większość aut z komisu stoi po rok. Ja bym kupował bez obaw :)

Napisano
  • Autor

Ale w takim komisie auta raczej są odpalane i zagrzewane?

Napisano

Raczej nie ;)

Napisano

Mam do kupienia auto które rok stało w garażu. Po tym roku pali i jedzie. Czy ten okres roku może skutkować po czasie negatywnymi skutkami? Pacjent peugeot 206 1.6 16V

Ja kupiłem auto które jeździło bardzo mało - PUG 307 1.4 16V przez 8 lat przejechał 65 tyś km. Przez ostatnie kilka miesięcy auto stało na placu u dealera Pug'a w Radomiu....

Jedynie tarcze (wymienione kilka miesięcy wcześniej na nowe) były lekko zardzewiałe...

Z wad auta mało używanego - wyciek z uszczelniacza półosi wymagał wymiany półosi  ;l  ;l  ;l  Po prostu półoś w miejscu "pracy" uszczelniacza skorodowała i nie dała się uszczelnić....

Rok w garażu raczej zbytnio się nie odbił na sprawności wozu - kilka mocniejszych hamowań  ;l na początek... I obserwować co będzie dalej  :oki:

Natomiast w lanosie, którego swego czasu wstawiłem do garażu i jeździłem rowerem - po pół roku skorodowały samoregulatory w hamulcach bębnowych - w efekcie po pierwszej trasie wymieniałem komplet tylnych  hamulców... :hehe:  :hehe:  :hehe:  

Napisano

Jak sie kandytat na powaznego kupca znjdzie i sie uprze to pewnie i odpalane...

Napisano

Rover żony ktory stał 1.5 roku praktyczmie niejezdzony zestarzał się i to bardzo. Hamulce do wymian abs przedtal działać aqu padł. Straszlisie zgnił. I w ogóle kaplica.

Pozdrawiam Dawid

Napisano

Mam do kupienia auto które rok stało w garażu. Po tym roku pali i jedzie

Może to inna para kaloszy... ale znajomy kupił kiedyś w południowych włoszech forda sierre stojacego 3 lata w pokrzywach..... zmienił akumulator i przyjechał do Polski - po jakiś niespecjalnych remontach jeżdził jeszcze ze 4 lata...

Napisano
  • Autor

Rover żony ktory stał 1.5 roku praktyczmie niejezdzony zestarzał się i to bardzo. Hamulce do wymian abs przedtal działać aqu padł. Straszlisie zgnił. I w ogóle kaplica.

Pozdrawiam Dawid

Ale rover gnije czy jeździ czy nie ;)

Napisano

kupisz Puga przypomnisz sobie co to znaczy brak podłogi ;P - oczywiście jak będziesz miał pecha :P

Napisano

kupisz Puga przypomnisz sobie co to znaczy brak podłogi ;P - oczywiście jak będziesz miał pecha :P

Pewnie zależy to od egzemplarza :hehe: mógłbym znaleźć kilka wad mojego Pug'a... ale żadną z nich nie będzie korozja :hehe:

Napisano

zrób doświadczenie :) wybierz jakieś mało popularne auto i popros o uruchomienie :)

szansa że odpali jest mniejsza niż 1 do 100 :)

Napisano

8]  Auta w komisach stoją często pół roku- rok bez dotykania , zima -20 stopni, nieważne, nikt nie dotyka.

Napisano

Pewnie zależy to od egzemplarza :hehe: mógłbym znaleźć kilka wad mojego Pug'a... ale żadną z nich nie będzie korozja :hehe:

Mój Pug jest bez wad ;) chyba ze liczyć brak dachu ;p

Napisano

Raczej nie ;)

Raczej tak. W okolicznych komisach obserwuję ciągłe przestawianki. Pewnie żeby było wrażenie ruchu w interesie.

BTW Pewne Murano to od zimy zmienia miejscówkę a chętnych nie ma :hehe:

Napisano

Jeśli nie było zepsute, zanim nie zasnęło na rok, to nic szczególnego nie powinno mu się dziać. Trzeba je dokładnie przejrzeć, wymienić płyny ustrojowe, zwrócić szczególną uwagę na hamulce oraz wycieki.... i można jeździć.

Nie raz uczestniczyłem w "ożywianiu" autek, które mają po 30+ lat i które stały przez lat kilkanaście. Tam jest trochę więcej roboty, ale też nic strasznego.

Jeśli cena dobra, to oglądać dokładnie i kupować.

B

Napisano

samochód który w tym roku kupiłem przez 2 lata u poprzedniego właściciela zrobił jedynie 5k km

nic specjalnego i złego nie zaobserwowałem...

Napisano

No tak, ja mam Lacetti 6letnie z przebiegiem 18kkm, tyle że z raz na 2 tygodnie gdzieś tam zawsze pojedzie. Czasem jak dluzej postoi to faktycznie hamulce chrobocza przez kilka km, ale potem sie docieraja. To jednak nie to samo co postawić auto na pół roku czy wiecej, gdzie korozja może się pojawić np. w cylindrach. Tutaj bym się doszukiwał największego problemu, kory ciężko sprawdzić.

Napisano

Almera 1.5 16V, 2001 stała w latach 08.2013 - 08.2014 i w zasadzie bez większy problemów odpaliła i jeździ po dziś dzień. (padł akku i przekaźnik pompy paliwa - ale to drugie to norma w Almerach)