Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra II 1.4 benz

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie

takie pytanie : mam na oku auto jak wyżej , w dobrym stanie , przynajmniej tak wygląda ;] , cena może nie jest najniższa ale akceptowalna. Auta szukam dla teścia wymagań nie ma dużych ale są jakieś typowe usterki tego modelu ??

Aha silnik to wersja z rozrządem jeszcze na pasku jeśli to istotne.

O oplach wiem tylko tyle że to polskie auto jak mówi znajomy niemiec "opelski" :hehe:

Napisano

siostra ma Opla Astre II ale silnik 1.6 75KM z 2000 roku
przebieg 270 tyś - silnik zdrowy, wszystko działa
rdza to bolączki - głównie sprawdź nadkola - lubi je rdza.
samochód prosty i tani, każdy mechanik to ogarnie

Napisano

są jakieś typowe usterki tego modelu ??
Poważną usterką jest rdza.  Miałem Astrę II z 2000 r,  polski salon, nawet nie draśnięta, a sprzedając ją 2 lata temu musiałem szpachlować i zaklejać taśmą dziury w nadkolach i wlewie paliwa. Silniki są raczej OK ale niektóre potrafią od nowości łykać ze 2-3 litry oleju między wymianami. Moja 1.6 brała 1-2 litry.

Spotyka sie usterki DISa - (cewka zapłonowa), czasami siada EGR, łączniki stabilizatora to chyba norma :)

Napisano

Silnik 1.4 60KM jest mocno frustrujący w tym samochodzie. O wiele lepsza jest wersja MPI 82KM.

Uważać na rdzę. Poza tym bardzo poczciwe autko, choć ja nie przepadam za Oplami.

Napisano

Silnik 1.4 60KM jest mocno frustrujący w tym samochodzie. O wiele lepsza jest wersja MPI 82KM.

Uważać na rdzę. Poza tym bardzo poczciwe autko, choć ja nie przepadam za Oplami.

Ekhm, ale w II-ce nie ma 60konnych motorów. ;]

Napisano

O ile wiem, żaden z tych silników nie był stosowany w Astrze II. Był tam silnik 1,2 o mocach 65KM (do 2000 r) i 75 KM (potem).

dranio

Napisano
  • Autor

Ta jest bez rdzy bo ją oglądałem ( przynajmniej z wierzchu i na rantach) , 98 tys przebiegu, bez przygód blacharskich , jedynie wymieniany wydech od plecionki do końca , chłodnica i rozrząd z pompą wody.

Znaczy się brać ?? ;)

Napisano

Brać, do typowej jazdy miejsko-podmiejskiej będzie akurat.

dranio

Napisano

Jest tu jakiś link do konkretnej Astry ? Czy tylko luźna rozmowa?

Napisano
  • Autor

Nie ma linka ponieważ auto jest u mnie w firmie do odkupienia ;]

Pytałem o typowe bolączki modelu.

Napisano

Pytałem o typowe bolączki modelu.

Niemiłosiernie głośno przy jeździe z prędkościami wyższymi niż 120 km/h. Mamy/mieliśmy w firmie kilka 1,4 90KM z 2006 roku z przebiegiem ponad 300 kkm i cały czas jeżdżą u nowych właścicieli i dwie jeszcze w firmie. Auta bezwypadkowe, rdzy nie widać.

Napisano

Chyba modele popiętroliłeś, w II nie było 82KM mpi.

Napisano

W Astrach G z tego rocznika sprawdź sztywne przewody hamulcowe. Jeśli nie były wymieniane to mają już dosyć. Pozdro

Napisano

Auto proste i tanie w utrzymaniu, łatwy dostęp do części.

Ja miło wspominam swoja kombi 1.7 isuzu, miałem 2003r. i nie było grama rdzy. :oki:

Pozdr.

Napisano

auto czolg

taki polonez naszych czasów;)

kupuj i sie nie zastanawiaj

a jak nie to daj namiar, moze ja zonie wezme

mialem taka astre przez prawie 270 000 i bylo GIT, mialem 2000 rocznik, wersja elegance

jedynie wkurzal mnie czasami skrzypiacy fotel kierowcy i lekki trzask przy minus 20 z podszybia;)

Napisano
  • Autor

Czekam aż księgowość klepnie wycenę i biorę :ok:

Napisano

Chyba modele popiętroliłeś, w II nie było 82KM mpi.

Faktycznie, popiętroliłem. Chodziło mi o Astrę F, czyli niech będzie, że "jedynkę".

Sorencja.

Napisano

Ta jest bez rdzy bo ją oglądałem (
To brać. Auto tanie w serwisie, byle kowal ogarnie,
Napisano

Poważną usterką jest rdza.  Miałem Astrę II z 2000 r,  polski salon, nawet nie draśnięta, a sprzedając ją 2 lata temu musiałem szpachlować i zaklejać taśmą dziury w nadkolach i wlewie paliwa. Silniki są raczej OK ale niektóre potrafią od nowości łykać ze 2-3 litry oleju między wymianami. Moja 1.6 brała 1-2 litry.

Spotyka sie usterki DISa - (cewka zapłonowa), czasami siada EGR, łączniki stabilizatora to chyba norma :)

DISa w tej 1.4 nie ma, tylko moduł zapłonowy. Lubią pękać poszczególne połączenia w ECU od drgań i wysokiej temperatury.

Napisano

Panie i Panowie

takie pytanie : mam na oku auto jak wyżej , w dobrym stanie , przynajmniej tak wygląda ;] , cena może nie jest najniższa ale akceptowalna. Auta szukam dla teścia wymagań nie ma dużych ale są jakieś typowe usterki tego modelu ??

O oplach wiem tylko tyle że to polskie auto jak mówi znajomy niemiec "opelski" :hehe:

Od nowości czyli 2006 jest taka A2 w rodzinie.

Silnik Twinport 1.4 90KM.

Bezawaryjne. Rdza coś zaczyna działać ale nie ma biedy, naprawdę.

Silnik ciągnie od 3.5k rpm, a wtedy już coś pali, zużycie spore.

Jeżdżąc emerycko oszczędny.

Przez te lata zmieniany był wydech i zawór od klimy z awarii.

Obecnie 80kkm.

Napisano

Panie i Panowie

Zwróc uwagę na to w jakim stanie jest chłodnica klimatyzacji.

Lubią gnić w tym modelu. Pospawać się praktycznie nie da, więc trzeba wymieniać na nową.

Co do rdzy, to w mojej z 2002r. praktycznie nie występuje - a przynajmniej nie występuje w miejscach, które jestem w stanie zobaczyć. Nie wiem skąd tak skrajne opinie o tej rdzy w Astrach II. Może zależy to od miejsca produkcji?

Zawieszenie dosyć bezproblemowe. Ja musiałem tylko wymienić tylne sprężyny w kombi, gdyż pomiomo że zawieszenie jest pancerne, to jedna z nich nie wytrzymała rumuńskich dróg przy pełnym obciążeniu ;)  Poza tym nic nie ruszałem a przebieg dobił już prawie do 250 tys. km. (czy poprzedni właściciel coś robił, tego nie wiem - ale nie sądzę by przez niecałe 100 tys. km. coś mu w tym zawieszeniu padło.).

Uciążliwe - przynajmniej dla mnie - są drobiazgi, typu: brak możliwości otwarcia zaryglowanych drzwi po pociągnięciu za klamkę, zbyt szybko "ruszające" wycieraczki po jeszcze nie spryskanej szybie, brak możliwości wyłączenia oświetlenia wewnętrznego przy otwartych drzwiach (chociaż z tym sobie akurat poradziłem montując lampkę z Vectry czy tam Omegi) i brak sensownego miejsca na kubek w konsoli przedniej. Tak więc drobiazgi, ale jednak "drażniące" ;)

Jeśli chodzi o silnik 1.4 to się nie wypowiem, bo nie wiem - sam mam 1.6.

Ogólnie polecam Astrę II. To "wdzięczny" samochód, bezproblemowy i tani w eksploatacji. :ok:

Napisano

DISa w tej 1.4 nie ma, tylko moduł zapłonowy.
no jak nie ma jak jest. Sam do swojej x16xel przekładałem DISa od x14xe
Napisano

Nie DIS tylko moduł zapłonowy ;] DISa to miał np. X16SZR, Z16SE, a w XEL-u nie mieliśmy przewodów WN tylko świece właśnie były podpięte bezpośrednio do tej cewki zespolonej :ok:

Napisano
  • Autor

Zwróc uwagę na to w jakim stanie jest chłodnica klimatyzacji.

Lubią gnić w tym modelu. Pospawać się praktycznie nie da, więc trzeba wymieniać na nową.

Występuje razem z normalną chłodnicą ??

Bo chłodnica wody była wymieniana 10 tyś temu a klima działa - sprawdzałem ;]  zresztą był serwis klimy pół roku temu.

Napisano

Nie DIS tylko moduł zapłonowy ;] DISa to miał np. X16SZR, Z16SE, a w XEL-u nie mieliśmy przewodów WN tylko świece właśnie były podpięte bezpośrednio do tej cewki zespolonej :ok:

Jest najzupełniej odwrotnie :phi: My mieliśmy moduł Direct Ignition System czyli bezpośredni układ zapłonowy nakładany na świece a w X16SZR  była cewka zapłonowa
Napisano

Występuje razem z normalną chłodnicą ??

Bo chłodnica wody była wymieniana 10 tyś temu a klima działa - sprawdzałem ;]  zresztą był serwis klimy pół roku temu.

Nie wiem jak w 1.4, ale u mnie w 1.6 chłodnica klimatyzacji była osobna.

Ale skoro klima działa, to znaczy że chłodnica jest jeszcze w porządku :)

Napisano

Jest najzupełniej odwrotnie :phi: My mieliśmy moduł Direct Ignition System czyli bezpośredni układ zapłonowy nakładany na świece a w X16SZR  była cewka zapłonowa

;]

ZvhW6w1.pngchIBbXW.png

Ale mniejsza już o nazewnictwo :) Ja wymieniłem przy około 180kkm, bo padła, samochód szarpał w okolicach 3000rpm.

Napisano

Ale mniejsza już o nazewnictwo
Tom razom pozwolę Ci żyć w nieświadomości :phi:

Swoją Astrę pogoniłem przy jakiś 210 czy 220 kkm :hmm::old: na oryginalnym DISie.  Myślałem raz że padł ale podmianka pokazała że był dobry a pękł izolator na świecy.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałem że bierzemy auto.

Napisano
  • Autor

Auto kupione, teść zadowolony , ja pojeździłem i tez uważam że jest w bardzo dobrym stanie, po mieście to toczenia się w sam raz.

Jedynie na rozgrzanym silniku lekko zgrzyta wsteczny ale to podskoczę do mojego mechanika zobaczymy co to .

Dziękuję wszystkim za porady , zakup udany :ok:

Napisano

Auto kupione, teść zadowolony , ja pojeździłem i tez uważam że jest w bardzo dobrym stanie, po mieście to toczenia się w sam raz.

Jedynie na rozgrzanym silniku lekko zgrzyta wsteczny ale to podskoczę do mojego mechanika zobaczymy co to .

Dziękuję wszystkim za porady , zakup udany :ok:

W kazdym oplu wsteczny zgrzyta :-)

Napisano
  • Autor

W kazdym oplu wsteczny zgrzyta :-)

Rozumiem ;]