Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat 1,6 102KM i instalacje fabryczne

Featured Replies

Napisano

witam

Szukam sobie autka i kieruje sie ku Seatowi Altei z silnikiem 1.6 celem zagazowania.

Występują one jednak często z instalacjami fabrycznymi landi renzo.

czy jest sie czego bać takiej instalacji w samochodzie ok 10l i powiedzmy te 150 000km.

Doradzi ktoś?

Powiem że wolałbym jednak sam założyć gaz, bo w sumie instalacje już nie takie drogie i za niewiele wiecej jak 2000zł załoze i będzie nowa.

Napisano

Skoro piszesz, ze "fabryczna" i landi renzo to zapewne to samo co w skodach.

Raczej nie slychac by byly z nimi wieksze problemy.

Napisano

LandiRenzo robi bdb instalki, jak była porządnie założona to nie ma się czego bać ze strony LPG.

Sieć serwisowa spora, podzespołów nie brakuje.

Napisano

witam

Szukam sobie autka i kieruje sie ku Seatowi Altei z silnikiem 1.6 celem zagazowania.

czy jest sie czego bać takiej instalacji w samochodzie ok 10l i powiedzmy te 150 000km.

Doradzi ktoś?

Powiem że wolałbym jednak sam założyć gaz, bo w sumie instalacje już nie takie drogie i za niewiele wiecej jak 2000zł załoze i będzie nowa.

150 kkm to kres wytrzymałości wtryskiwaczy i reduktora. Wtryskiwacze MED-y kosztują ok 800 pln , reduktor z 500 plus marża warsztatu ... szkoda gadać. Koszt nowego "naszego" najtańszego zestawu na przód to ok. 1200 ... wieć policz sobie sam. Poza tym nawet najtańsza "nasza" elektronika będzie o niebo lepsza niż ten kibel landi. Na dodatek te fabryczne instalacje wyglądają mniej więcej tak jak BRC ... metrowe węże od wtryskiwaczy. Porażka.

Najlepiej zrobisz jak kupisz auto bez gazu i sam sobie zainstalujesz.

Napisano
  • Autor

ja nie szukam za wszelką cene w lpg tylko ze u mnie w mieście jest takie samochód właśnie z lpg wiec pytam dlatego

Napisano

Też  bym się skłaniał jednak do poszukania czegoś bez lpg i założenia we własnym zakresie.

Druga sprawa - jechałeś  już samochodem z takim silnikiem ? Też byłem zainteresowany kiedyś golfem VI 1.6 ale przejechałem się octavią właśnie z landi renzo.

Nie wiem czy to była kwestia tego ze samochód był kombi, czy dlatego że miał lpg i 300 tys km wiec niektóre elementy mogły być już wyeksploatowane.

Pamiętam tylko że ten samochód nie jechał w ogóle. Moja corsa 75 koni lepiej ciągnie niż ten 1.6 102 - wiem że to diesel ale myślałem że będzie chociaż podobnie.

Napisano
  • Autor

Nie jeździłem jeszcze taki samochodem z tym silnikiem.

Spodziewam sie ze bedzie gorzej nież obecnie ale mam nadzieje ze nie aż tak źle.

Napisano

tak się składa, ze mam skodę z tym silnikiem i taką fabryczną instalacją- Landi renzo omegas

największa jej wada wg mnie, to sterownik. ubogie menu ustawień, najniższa temp przełączania to aż 40st. ogólnie ten silnik dość długo się nagrzewa, a w tej instalce są wielometrowe połączenia, co dodatkowo wydłuża czas przełączenia. jedyne wyjście- zaizolować tubolitem węże i osłonić reduktor. co do trwałości... u mnie wskoczyło ostatnio 190tys i jak narazie wszystko oryginalne

aha, nie wiem jak altea, ale octavia jedzie dość żwawo, ciągnie od dołu jak diesel, ponieważ to jest 8V. poprzednio miałem sienę 1.6 16V 103KM, auto było lżejsze, ale jechało odczuwalnie gorzej

Napisano

witam

pierwsze słyszę żeby ta firma zakładała do seatów fabryczne instalacje w PL 8]

BRC owszem.... ale na bank nie LR

zastanów się nad seatem - silnik może będzie działać, natomiast reszta to jeden wielka usterka (zaczynając od elektroniki kończąc na głupich plastikach)

Napisano

skoro w skodach zakładali do tego silnika, to czemu by w seatach mieli nie zakładać?

Napisano

skoro w skodach zakładali do tego silnika, to czemu by w seatach mieli nie zakładać?

dlatego, że saet miał podpisaną oficjalną umowę z firmą czakram która ma brc

a skoda ma umowe z LR choć pewnie na drogach niejedna skoda jeździ z instalacją brc

Napisano

dlatego, że saet miał podpisaną oficjalną umowę z firmą czakram która ma brc

a skoda ma umowe z LR

Ale takie umowy są zdaje się lokalnie w PL, w innych krajach może być inaczej.

Pozdrawiam BAS

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

150 kkm to kres wytrzymałości wtryskiwaczy i reduktora. Wtryskiwacze MED-y kosztują ok 800 pln , reduktor z 500 plus marża warsztatu ... szkoda gadać. Koszt nowego "naszego" najtańszego zestawu na przód to ok. 1200 ... wieć policz sobie sam. Poza tym nawet najtańsza "nasza" elektronika będzie o niebo lepsza niż ten kibel landi. Na dodatek te fabryczne instalacje wyglądają mniej więcej tak jak BRC ... metrowe węże od wtryskiwaczy. Porażka.

Najlepiej zrobisz jak kupisz auto bez gazu i sam sobie zainstalujesz.

takie pytanko

wiec jakby coś zaczeło szfankować lub poprostu już sie zuzyło, to wstawiam nasze za 1200 i śmigam dalej??

a czy silnik po takim przebiegu na lpg jest bardziej zużyty niż na samen benzynie po podobnym przebiegu?

Napisano
  • Autor

tak się składa, ze mam skodę z tym silnikiem i taką fabryczną instalacją- Landi renzo omegas

największa jej wada wg mnie, to sterownik. ubogie menu ustawień, najniższa temp przełączania to aż 40st. ogólnie ten silnik dość długo się nagrzewa, a w tej instalce są wielometrowe połączenia, co dodatkowo wydłuża czas przełączenia. jedyne wyjście- zaizolować tubolitem węże i osłonić reduktor. co do trwałości... u mnie wskoczyło ostatnio 190tys i jak narazie wszystko oryginalne

aha, nie wiem jak altea, ale octavia jedzie dość żwawo, ciągnie od dołu jak diesel, ponieważ to jest 8V. poprzednio miałem sienę 1.6 16V 103KM, auto było lżejsze, ale jechało odczuwalnie gorzej

a tej temperatury nie da sie przestawić,

bo miałem punto i passata z sterownikiem z tego co pamietam KME i tam temperature miałem 25 lub 28C i takie coś mi odpowiadalo szybkością przełączania

aha chodzi mi o ten http://otomoto.pl/oferta/seat-altea-idealna-niemcy-serwis-1-6mpi-lpg-landirenzo-8kollato-zima-ID6yaM1T.html

Napisano
  • Autor

BRC owszem.... ale na bank nie LR

zastanów się nad seatem - silnik może będzie działać, natomiast reszta to jeden wielka usterka (zaczynając od elektroniki kończąc na głupich plastikach)

to tak źle z tym jest??, bo ile leonów I i toledo II jeździ z 98 roku i aż takich narzekań nie słyszałem, a tu byloby 10 lat mniej jednak

Napisano

a tej temperatury nie da sie przestawić,

bo miałem punto i passata z sterownikiem z tego co pamietam KME i tam temperature miałem 25 lub 28C i takie coś mi odpowiadalo szybkością przełączania

w innych instalacjach da sie ustawic nawet 20C, ale tutaj taki jest sterownik, ze minimum ma 40C i nic z tym nie zrobisz. ponoc jest nowsza wersja, gdzie da sie 25 włączyć, ale ciężko powiedzieć który akurat będzie w aucie, które kupisz