Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie przepustnicy

Featured Replies

Napisano

Fiesta 1.4 mojej kobity ma problem z obrotami biegu jałowego tuż po odpaleniu.

Na zimnym skaczą do 1500-1700 po odpaleniu po czym stopniowo spadają do 800, na ciepłym spadają czasem poniżej 500 tuż po odpaleniu (prawie gaśnie) ale po 2-3 sekundach wracają na stabilne 800. 

Poza tym jeździ bardzo dobrze, odpala bez problemu, ma moc. 

Nieco zbyt dużo pali moim zdaniem - ponad 9 litrów w mieście (100%).

Check się nie świeci ale w pamięci kompa znalazłem 2 błędy - jednorazowo P0109 - czujnik MAP, oraz powtarza się błąd P0300 czyli wypadające zapłony. Check się nie świeci.

A więc mam zamiar:

1. Wyczyścić przepustnicę bez ściągania jej preparatem Liqui Moly w sprayu (faktycznie jest brudna - zaglądałem)

2. Wyczyścić czujnik MAP, sprawdzić wiązkę.

Jeśli nic się nie zmieni to przyglądnę się kablom WN i cewce (są jeszcze oryginalne i wyglądają na zmęczone życiem) i świecom.

Dobrze kombinuję?

A może macie lepszy pomysł?

Zastanawiam się też czy aby nie szukam dziury w całym, bo mam takie tendencje ;)

Napisano

Sprawdź jeszcze wężyki przy przepustnicy, czy którymś nie ciągnie lewego powietrza albo czy któryś nie jest przytkany - wężyk lub króciec na którym siedzi.

EGR jest?

A świece i przewody koniecznie do sprawdzenia.

Napisano
  • Autor

Sprawdź jeszcze wężyki przy przepustnicy, czy którymś nie ciągnie lewego powietrza albo czy któryś nie jest przytkany - wężyk lub króciec na którym siedzi.

EGR jest?

A świece i przewody koniecznie do sprawdzenia.

Nie ma EGR ani krokowca. Wężyki oczywiście sprawdzę  :ok:

Napisano

W foce MkI miałem takie objawy jak mi pękł wężyk taki gumowy co idzie gdzieś ze skrzyni korbowej czy jakoś tak ;]

Napisano
  • Autor

A może to krokowy i/lub TPS szwankuje?

Co do wypadania zapłonów to też obstawiam cewkę.

Krokowca nie ma w tym silniku, a TPS by wywalił odpowiedni błąd, i prawdopodobnie by szarpał. A chodzi płynnie w całym zakresie obrotów.

Napisano

Fiesta 1.4 mojej kobity ma problem z obrotami biegu jałowego tuż po odpaleniu.

Nieco zbyt dużo pali moim zdaniem - ponad 9 litrów w mieście (100%).

A więc mam zamiar:

1. Wyczyścić przepustnicę bez ściągania jej preparatem Liqui Moly w sprayu (faktycznie jest brudna - zaglądałem).

Dobrze kombinuję?

A może macie lepszy pomysł?

Co do spalania - może to być wpływ ciężkiej nogi kierownika, uwalonego termostatu, zbyt małego ciśnienia w ogumieniu, hamulców i innych.

Co do czyszczenia przepustnicy bez jej ściągania - dość słaby pomysł.

Piszesz, że zaglądałeś - i widziałeś ją od góry. A od spodu też zaglądałeś? :cfaniak: Jeśli nie, to pokażę Ci fotki, jak to wygląda - kolejno - od góry i od dołu oraz od dołu po oczyszczeniu.post-154820-0-98628700-1447084232_thumb.jpgpost-154820-0-02937200-1447084249_thumb.jpgpost-154820-0-35323000-1447084283_thumb.jpg

Napisano

Jeśli nic się nie zmieni to przyglądnę się kablom WN i cewce (są jeszcze oryginalne i wyglądają na zmęczone życiem) i świecom.

Przerabiałem w Stilo, wszelkie diagnozy egzaminera wskazywały na przepustnicę, wadliwe były cewki.

Napisano

przepustnicę możesz wyczyścić, na pewno nie zaszkodzi, co do "wypadania" zapłonów to szukałbym dziury w całym w cewkach. Jak już wcześniej pisali, bez demontażu czyszczenie przepustnicy większego sensu nie ma. Nie wiem jak w fordziku ona jest montowana ale we francuskich silnikach K4 wciskana jest w kolektor i uszczelniana pierścieniem gumowym. Przy okazji wymieniałem wszelkie uszczelnienia, Tobie też sugerowałbym ich wymianę, guma z wiekiem traci swoje właściwości.

Napisano

we francuskich silnikach K4 wciskana jest w kolektor i uszczelniana pierścieniem gumowym. Przy okazji wymieniałem wszelkie uszczelnienia, Tobie też sugerowałbym ich wymianę, guma z wiekiem traci swoje właściwości.

ziomek

ja mam k4m - trudna to operacja? zdejmujesz rure doprowadajaca powiertrze i masz przepustnice?

Napisano

ziomek

ja mam k4m - trudna to operacja? zdejmujesz rure doprowadajaca powiertrze i masz przepustnice?

a nasz na linkę czy elektroniczną?

Ja mam na linkę

36ac4ba2.jpg, ścigasz linkę, rozpinasz dolot powietrza, filtr, wysuwasz obudowę filtra (jest na wścisk uszczelniona jednym gumowym pierścieniem), potem odkręcasz bodajże 2 śruby i wysuwasz przepustnicę, odpinasz wtyczkę i masz na wierzchu

c313078c126dc11d231f9b5fc1471ea6.jpg

Dokładnie myjesz czy to benzyną, rozpuszczalnikiem czy dedykowanym preparatem bądź tym co masz pod ręką ( akurat miałem zmywacz do hamulców). Przy okazji wymieniasz 2 oringi na przepustnicy

48d8fc51b128329ade624c6e277ea31b.jpg

składasz w odwrotnej kolejności.

Napisano
  • Autor

przepustnicę możesz wyczyścić, na pewno nie zaszkodzi, co do "wypadania" zapłonów to szukałbym dziury w całym w cewkach. Jak już wcześniej pisali, bez demontażu czyszczenie przepustnicy większego sensu nie ma. Nie wiem jak w fordziku ona jest montowana ale we francuskich silnikach K4 wciskana jest w kolektor i uszczelniana pierścieniem gumowym. Przy okazji wymieniałem wszelkie uszczelnienia, Tobie też sugerowałbym ich wymianę, guma z wiekiem traci swoje właściwości.

Wypadanie zapłonów wyeliminowane póki co. Wyczyściłem wszelkie styki na kablach/świecach i tą wtyczkę od wiązki "sterującej" cewką. I podejrzewam że to była przyczyna.

Przepustnicę chyba faktycznie zdemontuję bo dostęp bardzo dobry.

Poprawiłem i wyczyściłem też wtyczkę od MAP sensora.

Pomęczyłem auto na wszelkie sposoby i błędów w kompie brak  :oki:

W weekend sprawdzę błędy kontrolnie jeszcze raz i może wezmę się za przepustnicę jak pogoda będzie dobra. :hmm: