Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

S-Max - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam

Jest sobie S-Max. 2012 rok, 2,0 ecoboost 204 KM, skrzynia automat (powershift), 5 osobowy, czarny metalik, wersja Titanium S, przebieg udokumentowany 130 kkm, serwisowany tylko w ASO, kupiony w PL, jeden właściciel. Sprzedający ceni na 50 kpln.

Kilka pytań:

1. Jak się sprawuje ten silnik? Wiem że do gazu się nie nadaje. :(  Ale chodzi mi o możliwe usterki, koszty napraw. Jak wygląda tam rozrząd?

2. Jak się sprawuje ta skrzynia? To coś na zasadzie DSG? Droga w naprawach? Są jakieś warsztaty, które wiedzą z czym to się je?

3. Czy wersję 5 osobową da się doposażyć w 3 rząd siedzeń?

4. Czy warto wchodzić w ten konkretny egzemplarz?  ;]

Nie ukrywam, że liczę na odpowiedzi od właścicieli takowych pojazdów.  ;)

Napisano

Ad 1. nie mam zielonego pojęcia ;)http://www.flota.com.pl/testy/181/van_na_sportowo_ford_s_max_fl_2_0_ecoboost_scti_203_km_ice_white_titanium_s.html

Ad 2. Skrzynia ma drugą nazwę : PowerShit (tak mi kiedyś powiedziano w ASO - ale ja nie miałem doświadczenia z tymi skrzyniami)

Ad 4. zależy od stanu itd. ogólnie S-Max to super auto i ja polecam :) Szef ma takiego i często nim jeździmy - jest świetne. Tyle że 2.0tdci ;)

Napisano

Nie posiadam, ani nie posiadałem, ale kilka razy jechałem właśnie takim.

Zbytnio żwawe to to nie jest, ze względu na masę. Skrzynia to lepszy odpowiednik, bo podobno MPS6 się sypie. Ale trzeba by lepiej w serwisach podpytać bo zbyt wiele tego jednak nie jeździ.

Weź auto na sprawdzenie, zobacz czy Ci pasi i kupuj :)

Napisano

Ten rocznik zwykle kosztuje dobrze ponad 60kpln, więc jak ci ktoś sprzedaje za 50, w dodatku krajowy i udokumentowany samochód, to nie pytaj co to warte, tylko bierz w ciemno, najwyżej za pół roku sprzedasz i dyche zarobisz.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ten rocznik zwykle kosztuje dobrze ponad 60kpln, więc jak ci ktoś sprzedaje za 50, w dodatku krajowy i udokumentowany samochód, to nie pytaj co to warte, tylko bierz w ciemno, najwyżej za pół roku sprzedasz i dyche zarobisz.

No to kupiony:

http://olx.pl/oferta/ford-s-max-CID5-IDcocDJ.html

Full wypas: ksenony, grzane zydle...  :palacz:

Któryś dyrektor u mnie we fabryce nim jeździł, teraz ja się poczuję jak dyrektor...  :drive:  

Scenica tylko będzie żal sprzedać, 150 kkm tylko ma, zadbany jest, wychuchany...  :beksa:

Napisano

No to kupiony:

Scenica tylko będzie żal sprzedać, 150 kkm tylko ma, zadbany jest, wychuchany...  :beksa:

Świetnie wygląda. Pojeździsz, to już ci nie będzie żal scenika ;]

Napisano

No to kupiony:

Któryś dyrektor u mnie we fabryce nim jeździł, teraz ja się poczuję jak dyrektor...  :drive:  

Zaje***sty !! Bardzo fajna sztuka ! powiem tak : walić Scenica - masz samochód któremu scenic do pięt nie dorasta :D

Napisano
  • Autor

Zaje***sty !! Bardzo fajna sztuka ! powiem tak : walić Scenica - masz samochód któremu scenic do pięt nie dorasta :D

Najważniejsze że też jest na "F".  :skromny:

Napisano

Bez gazu będzie drożej ... celuje w 12-14 po mieście tą krową ;]

Choć w 2.0 TDCi 140 KM średnio jarało mi 7 - 7,5 z nielekką nogą więc może uda Ci się zbliżyć do dyszki na trasie :oki:

I daj znać jak z tą skrzynią :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj mój S-Max przeszedł pierwszą modyfikację. Zamiast 203 ma teraz 240 rączych rumaków pod maską.  :palacz:

Ponadto miał zrobioną adaptację sprzęgieł w PowerShifcie i wgranie nowego oprogramowania do wyświetlacza.  :cool:

Napisano

Wczoraj mój S-Max przeszedł pierwszą modyfikację. Zamiast 203 ma teraz 240 rączych rumaków pod maską.  :palacz:

Ponadto miał zrobioną adaptację sprzęgieł w PowerShifcie i wgranie nowego oprogramowania do wyświetlacza.  :cool:

Nastepny wątek będzie - skrzynia padła, Ford g* wort ;]

Napisano

bez przesady, to tylko 37KM. Moim zdaniem to dobra decyzja. Ciekawe jak spalanie, może pozostanie na podobnym poziomie.

Napisano

Heko ?  ;]

Napisano

w tym to mój Focus ostatnio bryluje haha

Napisano
  • Autor

Heko ?  ;]

Kolega Mayak z forum forda. :)

Napisano

Aha.. ale hamowałeś to ? 

Napisano
  • Autor

Aha.. ale hamowałeś to ? 

Nie. Nie widzę takiej potrzeby. Wystarczą mi moje odczucia. :)

Napisano

Ciekawe ile faktycznie zrobił tych koni.. nie można szaleć z niutem ze względu na powershift-a ;) ja bym sprawdził ;)

Napisano
  • Autor

Ciekawe ile faktycznie zrobił tych koni.. nie można szaleć z niutem ze względu na powershift-a ;) ja bym sprawdził ;)

Wgrał fabryczny soft do wersji 240 KM i nic więcej nie robił. Skoro są wersje 240 KM z powershiftem to i moja 203 podkręcona do 240 da radę. :)

Napisano

Aaaaa ok. Myślałem że robił soft swój ;) 

• 4 tygodnie później...
Napisano

No to kupiony:

Przy takim przebiegu 50 tysi? W cenie jest. 

Napisano

Przy takim przebiegu 50 tysi? W cenie jest. 

Nowy ponad 100kę pewnie, więc to koło 50% ceny nowego (chyba w normie)