Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto zaginal samemu ranty?

Featured Replies

Napisano

> a o czym tu pisać , młotek gumowy w łapkę i jazda

hohohoh, nie tak prosto kolego 270751858-jezyk.gif

POZDRAWIAM

Napisano

ja robilem w cc ale niema reguly , z jednej strony sie udalo a z drugiej pekl lakier. pzdr

Napisano
  • Autor

> ja robilem w cc ale niema reguly , z jednej strony sie udalo a z

> drugiej pekl lakier. pzdr

a klepales na zimno czy na goraco?

zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

Napisano

> hohohoh, nie tak prosto kolego

no nie wiem, ja właśnie tak robiłem i sie udało, zero odprysków żadnych ani pęknieć czegokolwiek waytogo.gif

Napisano

> a podgrzewales lakier opalarka?

pffffff, a ten musi juz peplac ..........

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

> pffffff, a ten musi juz peplac ..........

blush.gif .... zrobie edita hehe.gif

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Ja najpierw deliktnie podgiełem za pomoca młotka i kloca drewnianego, lakier nic nie popękał, ale bylo to za mało 270751858-jezyk.gif

Wiec zrobiłem kilka naciec na rancie za pomocą kątówki i sklepałem je na max (bez naciec tez sie da ale ciezko idzie..).

Na samej krawedzi musialem poprawic lakier a wewnatrz wszystko zobezpieczyc przed rudzielcem, ale z zewnetrzej strony nic nie widac wink.gif

W niektorych autach ektremalisci wyciagają rant na zewntarz uzyskujac poszerzenie nadkola, ale to srednio ciekawie wyglada..

alien.gif

Napisano
  • Autor

> Ja najpierw deliktnie podgiełem za pomoca młotka i kloca drewnianego,

> lakier nic nie popękał, ale bylo to za mało

> Wiec zrobiłem kilka naciec na rancie za pomocą kątówki i sklepałem je

> na max (bez naciec tez sie da ale ciezko idzie..).

> Na samej krawedzi musialem poprawic lakier

pekl lakier? sugerujesz, ze u mnie tez tak bedzie? cfaniaczek.gif

Napisano

> pekl lakier? sugerujesz, ze u mnie tez tak bedzie?

Jak mocno sklepiesz, prawie na plasko, to mala szansa zeby lakier na krawedzi gięcia wytrzymał cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Jak mocno sklepiesz, prawie na plasko, to mala szansa zeby lakier na

> krawedzi gięcia wytrzymał

klepales na zimno? czy na goraco?

Napisano

> klepales na zimno? czy na goraco?

chłopie ! bo już patrzeć na ten wątek nie mogę zlosnik.gif

1- podgrzana blacha traci swoje właściwości, toż już pewien możesz być, że takie coś będzie się utleniać DUŻO szybciej niż klepane na zimno... nie muszę chyba mówic jaki to ma wpływ na trwałość elementu, szczególnie zgrzewów

2- po ciul zaginać.... po to, żeby się miał gdzie syf zbierać ? weź gumówkę, zetnij nadkole do zgrzewów (zostawiając tyle, żęby się nie rozeszło i żęby zgrzewy nadal się trzymały, potem zakonserwuj porządnie i będziesz tak do us*anej śmierci jeździł, żaden lakier nie popęka i nic się nie będzie działo

co by cię uspokoić, to tak mam ja, tak ma del, tak ma kocyk, tak ma dużo innych ludków, nikomu nic nie rdzewieje, nic się nie dzieje, wszystko jest ok, w przypadku zaginania... to już róznie z tym bywa, tak na 2 babka wróżyła

Napisano
  • Autor

> chłopie ! bo już patrzeć na ten wątek nie mogę

a ja nie moge Ciebie czytac.... stary co Ty pitolisz. Co ja palnikiem bede to grzal? stary tu chodzi o lakier, zeby byl miekki.... wiec sorry, ale nie gadaj bzdur.

Pierd.... glupoty, ze lepiej jest sciac rant niz zaklepac. Zastanow sie co szybciej zje ruda? scieta blache, pozbawiona ocynku czy jednak zawiniecie?

Jedynym plusem sciecia rantow jest to, ze lakier na krawedzi nie peknie.

> 1- podgrzana blacha traci swoje właściwości, toż już pewien możesz

> być, że takie coś będzie się utleniać DUŻO szybciej niż klepane

> na zimno...

LOL hahaha.gif

Napisano

> a ja nie moge Ciebie czytac.... stary co Ty pitolisz. Co ja palnikiem

> bede to grzal? stary tu chodzi o lakier, zeby byl miekki....

> wiec sorry, ale nie gadaj bzdur.

> Pierd.... glupoty, ze lepiej jest sciac rant niz zaklepac. Zastanow

> sie co szybciej zje ruda? scieta blache, pozbawiona ocynku czy

> jednak zawiniecie?

ok biglaugh.gif w takim razie chciałbym cię uświadomić, że ocynk w sprayu jest do kupienia w sklepach, to raz, dwa... powodzenia przy podgrzewaniu biglaugh.gif mam nadzieję, że już widziałeś jak MOMENTALNIE DOSŁOWNIE zrobią ci się śliczne bąble i będziesz miał błotnik do lakierowania, wystarczy, że LEKUTKO przegrzejesz, pomijając fakt, że blach a na tylnym błotniku lanosa jest tak gruba... że gdybyś wyciął kawałek to niewiele jej brakuje do folii aluminiowej 270751858-jezyk.gif

edit: gotów jestem założyć się o flaszkę, że spier....lą i że ci to zgnije w przeciągu roku najpóżniej pod grubą warstwą bitexu zlosnik.gif

edit2: drugą flaszkę jak lakier zmięknie przy 50 stopniach do tego stopnia, żeby nie pękał hahaha.gif normalnie zaczynam się słońca bać bo jeszcze mi z auta w lecie spłynie hehe.gif

Napisano

ja podzielam zdanie Satana

nieda sie tak podgrzac lakieru zeby niepekl przy zaginaniu a przy okazji zeby blacha nieucierpiala od podgrzewania.

Napisano

> ja podzielam zdanie Satana

> nieda sie tak podgrzac lakieru zeby niepekl przy zaginaniu a przy

> okazji zeby blacha nieucierpiala od podgrzewania.

ja sobie w poprzednim aucie nadkola popsułem... w lanosie już zrobiłem to tak jak powinno być zrobione (moim zdaniem) w przeciwieństwie do poprzedniego auta... nadkola są całe i zdrowe, pomimo tego, że ścięte... a jak ktoś se chce zaginać niech zagina, skończmy już ten temat bo się niezdrowo robi, ja nikogo zmuszał nie będę do ścinania... nie moje smile.gif powiedziałem tylko co ja o tym myślę i czym to się kończy

Napisano

Chlopie jak cie przeczytalem to normalnie o malo co nie oplulem monitora. To ze ty poszedles na latwizne z zaginaniem ramtow to nie znaczy ze kazdy ma jechac kontowka blache.

Co do klepania rantow na cieplo to ja tak mam zrobione i jeszcze pare osob, i widzielm jak mi gosc to robil i qur..... zadnych babli nie bylo od podgrzewania, wiesz jak ty chcesz wziasc palnik acetylenowotlenowy i tym podgrzewac to zycze powodzenia.

A co do zaginania rantow na cieplo i na zimno to proponuje zrobic sobie jakies doswiadczenie na czym szybciej peknie lakier, czy na zimnym lakierze czy na podgrzanym.

POZDRAWIAM i chlopie jak zrobiles sobie "ladna" maske w lanosie i szpachlex spijler z tylu to nie uwazaj sie za guru TUNINGU.

Napisano

> ja podzielam zdanie Satana

> nieda sie tak podgrzac lakieru zeby niepekl przy zaginaniu a przy

> okazji zeby blacha nieucierpiala od podgrzewania.

No to kolega malo wie.

POZDRAWIAM

Napisano

> No to kolega malo wie.

> POZDRAWIAM

tak mi sie zdaje , bo przeciez jak podgrzejesz blache to zawsze to negatywnie na nia wplynie, nie wyjdzie rdza moze za rok czy 2 ale napewno ten element bedzie oslabiony

Napisano
  • Autor

> tak mi sie zdaje ,

aha

> bo przeciez jak podgrzejesz blache to zawsze to

> negatywnie na nia wplynie, nie wyjdzie rdza moze za rok czy 2

> ale napewno ten element bedzie oslabiony

stary o czym Ty mowisz..... czy ktos chce blache podgrzewac, zeby latwiej sie zaginala czy podgrzac lakier, aby nie pekl. spineyes.gif

kazdy material ma temperature przy ktorej uzyskuje stan plastycznosci oraz temperature degradacji.

przestancie pisac wlasne teorie.... Biernacki w wawie ma maszynke do zaginania rantow ale i tak podgrzewa smirk.gif

Napisano

> Chlopie jak cie przeczytalem to normalnie o malo co nie oplulem

> monitora. To ze ty poszedles na latwizne z zaginaniem ramtow to

> nie znaczy ze kazdy ma jechac kontowka blache.

> Co do klepania rantow na cieplo to ja tak mam zrobione i jeszcze pare

> osob, i widzielm jak mi gosc to robil i qur..... zadnych babli

> nie bylo od podgrzewania, wiesz jak ty chcesz wziasc palnik

> acetylenowotlenowy i tym podgrzewac to zycze powodzenia.

> A co do zaginania rantow na cieplo i na zimno to proponuje zrobic

> sobie jakies doswiadczenie na czym szybciej peknie lakier, czy

> na zimnym lakierze czy na podgrzanym.

> POZDRAWIAM i chlopie jak zrobiles sobie "ladna" maske w lanosie i

> szpachlex spijler z tylu to nie uwazaj sie za guru TUNINGU.

pluj sobie na monitor zaginaj se co chcesz, wiesz lepiej, nie ma problemu, ale odczep się ode mnie bo jeśli chodzi o tuning optyczny, blacharkę czy lakier, to nie dorastasz mi nawet do pięt, od strony technicznej nie wiesz widać o lakierze NIC, nie masz opjęcia co się z nim dzieje jeśli zostanie pogrzany, nie masz pojęcia widzę również co dzieje się ze zgrzewami podczas zaginania ich, czy to rolką czy młotkiem, nie robiłeś tego, tylko co najwyżej widziałeś jak ktoś komuś, albo słyszałeś coś gdzieś od kogoś... i na tym zakończmy tą głupią dyskusje, uważasz, że masz rację ok, swoje mądrości ludowe na temat wyglądu takiego a nie innego auta zachowaj dla siebie, bo twoje auto widziałem, byłem na tyle grzeczny, że się nie wypowiadałem na ten temat bo ręce mi do ziemi opadły

Napisano

> pluj sobie na monitor zaginaj se co chcesz, wiesz lepiej, nie ma

> problemu, ale odczep się ode mnie bo jeśli chodzi o tuning

> optyczny, blacharkę czy lakier, to nie dorastasz mi nawet do

> pięt,

Masz racje, ja wole miec samochod o narmalnej wadze a nie o 100 kg ciezszy od szpachli.

>od strony technicznej nie wiesz widać o lakierze NIC, nie

> masz opjęcia co się z nim dzieje jeśli zostanie pogrzany, nie

> masz pojęcia widzę również co dzieje się ze zgrzewami podczas

> zaginania ich, czy to rolką czy młotkiem, nie robiłeś tego,

> tylko co najwyżej widziałeś jak ktoś komuś, albo słyszałeś coś

> gdzieś od kogoś...

Chlopie jak nie umiesz czytac to sie naucz. przeczytaj jeszcze raz moj post ktory wczesniej napisalem, ajak ci sie nie chce to ci jeszcze raz napisze. Mi gosc zaginal ranty na cieplo i bylem przy tym, jak nie wiesz co to znaczy to opisze ci jeszcze bardziej obrazowo, zawiozlem samochod do goscia ktory podgina ranty, sciagnalem sobie kola i gosc podginal ranty a ja patrzylem na jego rece jak to robi. Mysle ze juz to zrozumiales, a jak nie to znaczy ze jestes jakies nie teges.

> i na tym zakończmy tą głupią dyskusje,

> uważasz, że masz rację ok, swoje mądrości ludowe na temat

> wyglądu takiego a nie innego auta zachowaj dla siebie, bo twoje

> auto widziałem, byłem na tyle grzeczny, że się nie wypowiadałem

> na ten temat bo ręce mi do ziemi opadły

Oczywiscie, zostawmy ten temat bo to niczego nie wnosi, Mam propozycje, Niech Grzanio upier.... ranty katowka, a jak mu zaczna zdzewiec to proponuje ze zaplacisz mu za wymiane tych rantow. Jezeli uwazasz ze twoj sposob jest the best. A co do mojego samochodiu to o co ci chodzi ??? Fakt ze szpahli na nim nie mialem wcale wiec dla ciebie to wiem ze jest totalne dno, dla ciebie sie liczy jak jest tona szpachli na samochodzi i wtedy samochod jest git. No wiesz ja to uwazam za wiejski tuning, no ale to jest moje zdanie, a jak tobie sie to podoba to zycze powodzenia.

Dla mnie EOT

POZDRAWIAM

Napisano

> Masz racje, ja wole miec samochod o narmalnej wadze a nie o 100 kg

> ciezszy od szpachli.

1000...

> Chlopie jak nie umiesz czytac to sie naucz. przeczytaj jeszcze raz

> moj post ktory wczesniej napisalem, ajak ci sie nie chce to ci

> jeszcze raz napisze.

a nie musisz, daruj sobie i tam mam to w głębokim poważaniu biglaugh.gif

> Jezeli uwazasz ze twoj sposob jest the best.

ten sposób jest z pewnością starszy ode mnie, to nie mój sposób

>A co do

> mojego samochodiu to o co ci chodzi ???

a o co ci chodzi z moją maską ? jedziesz sobie po mnie to czego się spodziewałeś ?

Fakt ze szpahli na nim

> nie mialem wcale wiec dla ciebie to wiem ze jest totalne dno,

> dla ciebie sie liczy jak jest tona szpachli na samochodzi i

> wtedy samochod jest git.

>No wiesz ja to uwazam za wiejski

możesz sobie uważać za co ci się podoba, masz do tego prawo

> Dla mnie EOT

dla mnie też, to pisanie do ściany

> POZDRAWIAM

z całym brakiem szacunku... nie wiesz co się dla mnie liczy a co nie, zapewniam cię, że napewno nie ty i nie tona szpachli, jak dla mnie to sobie możesz nawet maskę na szybę pozaginać na ciepło i mam to w równie głębokim poważaniu jak czyjeś nadkola, powiedziałem tylko to czego ja się nauczyłem przy "zaginaniu" i przy "cięciu" nadkoli, ty najwyraźniej nies jesteś w stanie tego pojąć i niech tak może zostanie

daruj sobie również widziałem jak mi coś tam ktoś tam, bo jak ci za przeproszeniem ptasior narżnie kupala szybę, to też będziesz widział, co nie zmienia faktu, że kupę na szybie będziesz miał. Mam nadzieję, że wystarczająco obrazowo ci to przedstawiłem.

teraz jeszcze raz DUŻYMI:

CHCESZ ZAGINAĆ ZAGINAJ, USZANUJ ZDANIE INNYCH NA TEN TEMAT, ZAMIAST WCISKAĆ W GŁUPI SPOSÓB SWOJE

Napisano

Witam smile.gif

Wiec ja bym bardzo byl wdzieczny jakby ktos napisal jak zabezpieczyc rant po tym jak sie go sklepie....

oraz jak sie rant zetnie....

jakich preparatow uzyc i co pokoleji wykonac...

bo jak rant sklepiemy, to na rancie lakier tak czy siak popeka, plus z rantu w ksztalcie L robimy V i dazymy zeby go na plasko sklepac...

tak wiec ja nie wiem jak zabezpieczyc rant od tej wewnetrznej strony, bo to jest tak jakbysmy ksiazke zamkneli i nie widzimy co jest w jej srodku....

a jak cos tam peklo, czy sie porysowalo to zacznie rdzewiec albo gnic po pewnym czasie....

a jak zetne rant np. katówka to widze miejsce gdzie cialem, i moge je czyms malnac, lub jakims sprajem psiknac i bedzie zabezpieczone.

tak czy siak...

dwa pytanka.

co wybrac patrzac na to:

rant troszke juz klepnalem i juz popekal, ale lakier na zewatrz jest ok. wiec z tym gitara....

ale mlotka mam juz dosc, bo rant sie ciezko klepie, a katowke mam zeby.GIF ale znowu nie mam kasy na warsztat ktory mi ladnie jakas maszyna rant zrowna.

a dwa, to pytanie jak dokladnie zabezpieczyc rant... po klepaniu i po scinaniu...

pokoleji, jakie preparaty nakladac, co wygladzic, co poprawic i takie tam smile.gif

Pozdrawiam Wszystkich i bede naprawde wdzieczyn za odpowiedzi, zwlaszcza z tym zabezpieczaniem... 893goodvibes.gif

Napisano

przemyc banzynka extrakcyjna, zamalowac to do popekalo/odskoczylo farba (np. taka zaprawkowa w kolorze lakieru), a jak wyschnie potraktowac bitexem ok.gif

pozdr.

Napisano

> przemyc banzynka extrakcyjna, zamalowac to do popekalo/odskoczylo

> farba (np. taka zaprawkowa w kolorze lakieru), a jak wyschnie

> potraktowac bitexem

> pozdr.

czyli tak prosto?? to kule z tym klepaniem, albo cieciem mozna sie uwinac w kilka godzin... zaleznie jak schnie taka farbka zeby.GIF

spoko dzieki ribbon.gif

sie chyba wezma porzadnie za te ranty bo wczoraj w 3 osoby znowu byla tragedia .... tak wiec dzisiaj jest piekny dzien zeby cos przy aucie porobic 270751858-jezyk.gif

Pozdro:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.