Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja prędkości przez fotoradar - przekroczenie o 11km/h

Featured Replies

Napisano

Cześć,

rozgorzała wśród znajomych dyskusja odnośnie aktualnego stanu prawnego jeśli chodzi o rejestrację wykroczeń przez fotoradary stacjonarne.

Niegdyś fotoradar mógł wykonywać zdjęcie dopiero po przekroczeniu dozwolonej prędkości o 11km/h jednak jakiś czas temu był zamiar na przywrócenie rejestracji przy przekroczeniu nawet o 1km/h. Niestety nie potrafię znaleźć obowiązującej w tym temacie podstawy prawnej. Pomożecie ? :)

Przy okazji urodziło się pytanie - zakładając że ustawodawca przewidział wykonywanie pomiarów dopiero przy przekroczeniu o 11km/h dla fotoradarów stacjonarnych to co z przekroczeniami prędkości np. o 12km/h zakładając że fotoradary te mają zazwyczaj +/- 3km/h tolerancji. Przykładowo budka strzela nam zdjęcie w zabudowanym przy prędkości 61km/h. Czy w praktyce budki strzelają dopiero w sytuacji kiedy przekroczone jest np o 14km/h aby pokryć tolerancję ?

Z góry dzięki za pomoc w rozstrzygnięciu debaty :)

Napisano

nie!

y :)

te 11 juz jest zrobione ze wzgledu na te +/-3 a w zasadzie to chyba było 5% licznika i fotoradaru

Napisano

Ale tolerancja jest +/-, więc o co chodzi? Jeśli fotoradar ustawiony od +11, i ma tolerancję błędu +/- 3, to równie dobrze może strzelić fotkę po przekroczeniu o 8 km/h. Ja w tym roku dostałem mandat z fotoradaru za 63/50, a w rzeczywistości jechałem 55 na tempomacie według gps. Tolerancję miał piękną.

Napisano
  • Autor

Ale tolerancja jest +/-, więc o co chodzi? Jeśli fotoradar ustawiony od +11, i ma tolerancję błędu +/- 3, to równie dobrze może strzelić fotkę po przekroczeniu o 8 km/h. Ja w tym roku dostałem mandat z fotoradaru za 63/50, a w rzeczywistości jechałem 55 na tempomacie według gps. Tolerancję miał piękną.

Jak dobrze rozumiem prędkość wskazana przez fotoradar jest obarczona tolerancją a nie wartością zmierzoną skorygowaną o tolerancję na korzyść kierowcy. Wyjaśniałeś twój przypadek zakładając że np: 63-3=60 czyli wpadasz w inny próg ?

No i jak to jest z tymi 10km/h - jest to obowiązujące nadal dla stacjonarnych ?

Napisano

Jest obowiązujące. Gdzieś niedawno czytałem przy okazji informacji o uruchomieniu odcinkowego pomiaru prędkości (w tym przypadku również obowiązuję łapanie od +11km/h)

Napisano

Jak dobrze rozumiem prędkość wskazana przez fotoradar jest obarczona tolerancją a nie wartością zmierzoną skorygowaną o tolerancję na korzyść kierowcy. Wyjaśniałeś twój przypadek zakładając że np: 63-3=60 czyli wpadasz w inny próg ?

To nie był inny próg. Chyba nawet nie może być większej tolerancji niż +/- 3, a mój pomiar 63 to mogło być również 66.  Moim zdaniem fotoradar był zwyczajnie niesprawny, ale czy z przypadku, czy celowo, to nie wiem. Zapłaciłem mandat 100zł za przekroczenie o 13 km/h. Często jeżdżę tą drogą i z pełną świadomością ustawiłem tempomat na niecałe 60 według licznika (w rzeczywistości było 55 na gps) i przez cały obszar ograniczenia tak jechałem.

Napisano

Kaczorek z ciekwaości który odcinek i jaka droga?

Napisano

Kaczorek z ciekwaości który odcinek i jaka droga?

Miejscowość Rudno, stara jedynka między Tczewem, a Gniewem, kierunek jazdy na południe, ale fotoradar robi zdjęcia w obie strony. Od tamtej pory trzymam w tym miejscu niecałe 50 licznikowe.