Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolety zewnętrzne - jakie?

Featured Replies

Napisano

Architekt maluje nam projekt chaty.

Zostaliśmy zapytani jakie chcemy rolety zewnętrzne. No i teraz rozeznajemy się w temacie po znajomych jakie mają.

Chciałbym napęd elektryczny jeśli to ma znaczenie.

Na co się zdecydować?

Co macie i co polecacie?

Dzieki.

Napisano

Architekt maluje nam projekt chaty.

Zostaliśmy zapytani jakie chcemy rolety zewnętrzne. No i teraz rozeznajemy się w temacie po znajomych jakie mają.

Chciałbym napęd elektryczny jeśli to ma znaczenie.

Na co się zdecydować?

Co macie i co polecacie?

Dzieki.

w jakim celu? Bardziej zależy Ci na teoretycznej "antywłamaniowości", czy po prostu jako zaciemnienie/zasłonięcie/docieplenie okna?

Napisano

Aluprof ;)

Masz przygotowane zasilanie oraz nadproża pod rolety ?

Napisano
  • Autor

w jakim celu? Bardziej zależy Ci na teoretycznej "antywłamaniowości", czy po prostu jako zaciemnienie/zasłonięcie/docieplenie okna?

zaciemnienie/zasłonięcie/docieplenie okna

Napisano
  • Autor

Aluprof ;)

Masz przygotowane zasilanie oraz nadproża pod rolety ?

no jeszcze nie, ale wlasnie mamy juz teraz wybrac producenta/typ rolet, zeby to zaprojektowac.

Napisano

no jeszcze nie, ale wlasnie mamy juz teraz wybrac producenta/typ rolet, zeby to zaprojektowac.

Pytaj o to tam gdzie będziesz okna zamawiał, u mnie przynajmniej robiła to jedna firma. W zależności od systemu i wielkości okien dobiorą Ci puszki. Nastepnie sprawdzasz czy nie jest więcej niż planujesz styro  Jezlei nie to super, przeprojektowujesz nadproża tak, żeby wygospodarować miejsce na docieplenie, robiąc wnęki z zakładam, czyli szersze i wyższe niż puszka. Im glębsza wneka tym lepiej termicznie ale gorzej konstrukcyjnie. U mnie wneka miała 6cm, we wnęke warto dać coś lepsze niż styro, ja dałem PIR Kingstona o U=0.02, 6cm, czyli prawie tyle co 10-12cm styro. Można piankę dac jako szalunek stracony, wtdey będziesz miał przygotowane pod roletę. Puszka powinna dojść do pianki stryo, z zachowaniem marginseu boki i góra. Natspenie przy elewacji obudowuje się styro, wtedy masz 100% dobrze zrobione termicznie.

Ja nie zmieści się puszka na grubość styro, to trzeba dac mniej pianki, bo te 1-3cm puszka może pójść do wnętrza.

Przy wyborze koloru okien warto sprawdzić, czy prowadnice rolet występują w takim kolorze. My wybraliśmy piekną daglezje, ale żaden producent nie robi prowadnić w tym kolorze i są białe (widać w sumie głównie w oknach narożnych)

Przy instalacji trzeba doprowadzić sterowanie i zasilanie (ja mam niezależne).

Pytaj czy rolety mają zapadkę hamującą jak się chce do góry podnieść po rozłożeniu oraz jakie mają napędy. Warto jest tez je zobaczyć, pomacać, niektóre sa bardzo delikatne.

Napisano
  • Autor

Ej, ale jeszcze nie wiem gdzie i jakie okna będę zamiawiał. Nie za wcześnie na to?

Napisano

Oferty możesz pozbierać, jak robi jedna firma, to nie ma przepychanki i że coś jest nie tak przygotowane.

Najważniejsze to sprawdz wymiary skrzynek.U mnie największe były 180 dla okien o wys 2,5m, więc przy 20cm docieplenia to spoko.

Napisano

Daglezje, ale żaden producent nie robi prowadnić w tym kolorze i są białe (widać w sumie głównie w oknach narożnych)

Krispol ma w ofercie prowadnice z puszkami z ponad 100 kolorami i min daglezje. 

W/g Twojego opisu to masz oprócz okien narożnych , prowadnice zakryte. To jak masz rozwiazaną kwestie rewizji. Bo normalnie mozna nałozyć okole 2cm styro na prowadnice aby rewizja mogła sie otworzyc . Tego tematu nie ma w roletach nakładanych bo rewizja jest w środku

Napisano

Krispola sprawdzałem, nie miał prowadnic w kolorze Daglezja, przeszukałem cały net i nikt nie miał. Dostałem tylko info od jednej firmy, że planują. Teraz rzeczywiście ma, ale nie piszą, na czym ..

Styro zachodzi na prowadnicę, tyle ile może, bo chciałem, żeby zachodził na okna /prowadnicę. Rewizja jest normalnie w dół.

Napisano

Krispola sprawdzałem, nie miał prowadnic w kolorze Daglezja, przeszukałem cały net i nikt nie miał. Dostałem tylko info od jednej firmy, że planują. Teraz rzeczywiście ma, ale nie piszą, na czym ..

Styro zachodzi na prowadnicę, tyle ile może, bo chciałem, żeby zachodził na okna /prowadnicę. Rewizja jest normalnie w dół.

Ja akurat daglezji nie potrzebowałem ale zawsze się chwalili (Krispol) że maja na stanie wszystkie kolory  :phi: ja u nich zamawiałem do klienta rolety w okleinie "aluminium szczotkowane"  i zrobili.

Wdzięczny bym był jakś zapodał jakąś fotę styku prowadnicy z kasetą  

Napisano

Ja akurat daglezji nie potrzebowałem ale zawsze się chwalili (Krispol) że maja na stanie wszystkie kolory  :phi: ja u nich zamawiałem do klienta rolety w okleinie "aluminium szczotkowane"  i zrobili.

Wdzięczny bym był jakś zapodał jakąś fotę styku prowadnicy z kasetą  

Sprawdzałem, szukałem, robiła to też moja firma od okien.

Jesteś pewien, że Krispol ma teraz ten kolor na prowadnicach ?

Może kiedyś bym wymienił ...

Fotka, proszę:

post-131109-0-76007200-1449173066_thumb.jpg

Napisano

Sprawdzałem, szukałem, robiła to też moja firma od okien.

Jesteś pewien, że Krispol ma teraz ten kolor na prowadnicach ?

Może kiedyś bym wymienił ...

Fotka, proszę:

attachicon.gifDSC00941s.jpg

Dzięki za fotę . Szukam różnych rozwiązań dla klientów a wiesz każdy producent mówi że ma najlepsze produkty. Co do Krispola akurat na obecną chwile mam mały kontakt bo miałem problemy z ich silnikami a dokładniej z Mobilusami. Obecnie montuję Inela i jest spoko a dodatkowo fajnie współpracuje z centralkami alarmowymi 

Napisano

Jak nadproża są przygotowane, to każdy system będzie dobry :)

Ja prawie byłem zdecydowany na silniki Somfy, ale ta cena .. finalnie firma od której to kupowała doradziła  napędy oem z Aluprofa, nie pamiętam już nazwy firmy, nie jest to Somfy, ale też nie jest to jakiś syf. Podobno sprzedają od jakiegoś czasu i nie ma większych problemów a na całość jest wspólna gwarancja.

Miałem natomiast mnóstwo problemów z samymi roletami, chyba prawie każda się zepsuła, ale .. wina nie zawsze była po stronie rolet, ni miałem jeszcze parapetów / tarasów i wystarczyła odsunąć cegłę, żeby roleta wyskoczyła z prowadnicy. ustawienie krańcówek też nie jest takie proste.

U mnie też tym steruje alarm, bo w sumie przyciski dają info centralce a przekażniki odpalają rolety. Obecnie przekonfigurowuje system na w wiekszości automatyczne sterowanie (czujnik zmierzchu / załączenie alarmu /spadek temp, itd)

Napisano

Miałem natomiast mnóstwo problemów z samymi roletami, chyba prawie każda się zepsuła, ale .. wina nie zawsze była po stronie rolet, ni miałem jeszcze parapetów / tarasów i wystarczyła odsunąć cegłę, żeby roleta wyskoczyła z prowadnicy. ustawienie krańcówek też nie jest takie proste.

U mnie też tym steruje alarm, bo w sumie przyciski dają info centralce a przekażniki odpalają rolety. Obecnie przekonfigurowuje system na w wiekszości automatyczne sterowanie (czujnik zmierzchu / załączenie alarmu /spadek temp, itd)

Ja uważam że krańcówki się pięknie ustawia. W ogole producent rolet powinien ustawić wstępnie krańcówki aby listków nie wciągło i żeby wieszaków w kasecie nie połamało. Prowadnice powinny miec na dole stopy aby gdy nie ma wylewek vel parapetów miał się na czym pancerz zatrzymać. 

Napisano

W moich ustawia się na silniku, tzn elektrycznie, tzn, że każde przycisnięcie to to jakiś obrót silnika, nie da się tego ustawić co do mm. Na etapie produkcji nie da się tego wysterować, bo każdy ma inne okna, wystarczy zamiast parapetu mieć taras i masz już wszytsko inaczej, 2cm to już jest albo niedomykanie, albo zbyt mocne rozwinięcie. Najgroźniejsze jest przewinięcie w druga stronę, u mnię większość rolet to zaliczyła. Wtedy po momencie zwijaki wypadają szczeliną :)