Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukająca maglownica - jak długo na niej pojeździ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od ok. 2 tyg. w mojej astrze dochodzą stuki z maglownicy.

Z tego, co mówiło mi parę osób, z taką niedogodnością można jeździć do czasu, gdy pojawią luzy na kierownicy. U mnie takowych nie ma..

W związku z tym, chciałbym się upewnić, czy rzeczywiście należy zastosować zasadę "radio głośniej i do przodu..."

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam.

> Od ok. 2 tyg. w mojej astrze dochodzą stuki z maglownicy.

> Z tego, co mówiło mi parę osób, z taką niedogodnością można jeździć

> do czasu, gdy pojawią luzy na kierownicy. U mnie takowych nie

> ma..

> W związku z tym, chciałbym się upewnić, czy rzeczywiście należy

> zastosować zasadę "radio głośniej i do przodu..."

> Pozdrawiam!

A może nie jest to stuk w maglownicy. Głośno stukać potrafi końcówka drążka.

Napisano

witam

u mnie to samo ale stukanie słychać głównie na sporych nierównościach (a ,że w u nas wszędzie dziury) to jest to troche denerwujące byłem u mechanika sprawdził końcówki i całą reszte stwierdził ,że na bank maglownica i cytat ''z tym da się żyć'' grinser006.gif

PS. stuka już jakieś 10tyś km cool.gif

Napisano

Można spróbować podkręcić troszkę śrubę regulacyjną od spodu maglownicy i sprawdzić czy to luz na zębatce, czy na swożniach wychodzących z maglownicy które łapią drążki kierownicze.

Napisano
  • Autor

> A może nie jest to stuk w maglownicy. Głośno stukać potrafi końcówka

> drążka.

To maglownica, bo zawieszenie i pozostałe części ukł. kier. są w stanie bardzo dobrym - było sprawdzane przez 2 szpeców. Nawet poduszka amortyzatora, która już była słaba została dla pewności wymieniona.

Słyszałem ostatnio parę opinii na temat stukających maglownic - ponoć póki nie będzie luzu na kierownicy można z tym jeżdzić (nawet przez tysiące km). Jeden znajomy szpec stwierdził "jeżdzić, aż maglownica się rozpier**li"

Napisano

> Słyszałem ostatnio parę opinii na temat stukających maglownic - ponoć

> póki nie będzie luzu na kierownicy można z tym jeżdzić (nawet

> przez tysiące km). Jeden znajomy szpec stwierdził "jeżdzić, aż

> maglownica się rozpier**li"

no moze nie aż tak, ale mozna jeździć jak stuki delikatne

kiedyś na takiej stukajacej w CC700 zrobiłem 50kkm smile.gif

Napisano

A co powiecie na to ze ja mam luzy a nie stuka.? śrubka podkręcana już była ale to nic nie dało luzy sa coraz większe szczególnie na koleinach wyrywa kierownice z ręki... Nawet na oponach 175/70

Napisano

Jesli można to sie podłącze do tematu.

Czy maglownica uszkodzona (zużyta)może powodowac że koła po skręcie nie prostują się to znaczy trzeba kontrowac kierownicę z dużym wysiłkiem aby auto po skrecie jechało prosto a nie w kółko?

Napisano

u mnie jest podobnie też coś stuka na nierównościach jeszcze gdy na postoju poruszam kierownicą to słychać stuki czy to jest maglownica ??

Napisano

> Czy maglownica uszkodzona (zużyta)może powodowac że koła po skręcie

> nie prostują się to znaczy trzeba kontrowac kierownicę z dużym

> wysiłkiem aby auto po skrecie jechało prosto a nie w kółko?

To by raczej wskazywało na złą geometrię zawieszenia, ale jeśli zaciera się coś w maglownicy to też może nie odbijać.

Trzeba podnieść przód i zobaczyć czy łatwo się kręci kierownicą z kołami w górze. Jeśli tak to coś z geometrią.

Jak się tak zastanowię, to u mnie przy kręceniu kierownicą też słyszę takie ciche głuche stuknięcie, ale to występuje już jakieś 80-100tyś km. Nie mam luzów na maglownicy (śruba nie ruszana), geometria cacy, więc chyba rzeczywiście nie ma się czym martwić.

Napisano

DZIEKI Ci mistrzu w końcu ktoś raczył odpowiedziec na mój post zaraz po świetach sprawdze!!!

Napisano
  • Autor

> u mnie jest podobnie też coś stuka na nierównościach jeszcze gdy na

> postoju poruszam kierownicą to słychać stuki czy to jest

> maglownica ??

U mnie jest podobnie. Może nie tyle na nierównościach stuka co przy manowrowaniu oraz na postoju przy szybkich i krótkich ruchach kierownicą.

Ale lepiej pojechać do jakiegoś mechanika i niech sprawdzi zawieeszenie i ukł. kierowniczy. Tak dla pewności. Kasy nie powinien wziąć, bo będzie liczył, że niebawem przyjedziesz na naprawę.

Ja tak zrobiłem, dał mi wizytówkę, żebym zadzwonił i umówił się na wymianę. Ale skoro na tym można jeszcze jeździć, to po co wymieniać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.