Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło bierze przy podłodze. Honda CRV I

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zacząłem odczuwać (być może było to wcześniej, ale dopiero po tym jak przesiadam się z NEXI)  że sprzęgło bierze przy samej podłodze. Jak tylko ruszę stopą zaczyna jechać. Do tego 1 i chyba wsteczny zaczynają ciężko wchodzić ( na zimno to trzeba kilka razy się przymierzyć do wbicia biegu). Zakładam że sprzęgło się kończy tylko mam pytanie czy w CRV 1 z 98 jest jakś możliwość regulacji / podciągnięcia na lince lub coś podobnego.

Napisano

Jak się kończy to raczej jest odwrotnie, przynajmniej jeśli to "kończenie" wynika z naturalnego zużycia okładzin tarczy. Niepełne rozłączanie może być wynikiem zapowietrzenia układu (jeśli jest hydraulika) za długiej linki (jeśli na linkę) lub mechanicznego uszkodzenia docisku...

A co tam jest konkretnie w tym aucie-podnieś maskę i zobacz ;l  

Napisano
  • Autor

Jak się kończy to raczej jest odwrotnie, przynajmniej jeśli to "kończenie" wynika z naturalnego zużycia okładzin tarczy. Niepełne rozłączanie może być wynikiem zapowietrzenia układu (jeśli jest hydraulika) za długiej linki (jeśli na linkę) lub mechanicznego uszkodzenia docisku...

Sprawdziłem w instrukcji i jest HYDRO. Więc muszę sprawdzić ilość płynu - no i jak ewentualnie odpowietrzyć.

Napisano

Cos pochrzanilem, generalnie masz racje :ok:

Napisano
  • Autor

Panowie w zbiorniczku jest tyle płynu ... nie za mało? Minimum nigdzie właśnie nie widziałem - może ktoś kto ma CRV looknie?

P1030072.JPG

Napisano

Jest hydro, ale w Civicu jest system samoregulacji na sprzęgle, dzięki któremu wraz z zużyciem nie zmienia się punkt brania, za to przy pedale jest regulacja, w której można to zmienić. Więc poszperaj w manualach, czy przypadkiem nie ma jakiejś regulacji w CRV  :hmm:

Napisano

Płyn bym uzupełnił a najlepiej wymienił i odpowietrzył układ sprzęgła i zobaczył jaki będzie rezultat.

Napisano

Wysprzęglik odrazu wymień koszt żaden a masz pewność

Napisano
  • Autor

Wysprzęglik odrazu wymień koszt żaden a masz pewność

Dzis raczej odpada a 27 jade do Krakowa więc nie bede ruszał do tego czasu niczego bo moge zostać bez samochodu. Co najwyżej doleje trochę. Czy otwarty płyn hamulcowy ulega jakiejść "biodegradacji" bo mam taki z przed kilku lat - na dolewke chyba styknie? Tak ze dwie strzykawki.

Napisano

Czy otwarty płyn hamulcowy ulega jakiejść "biodegradacji" bo mam taki z przed kilku lat.

Otwarty w zamkniętym opakowaniu ma się i tak lepiej, niż wlany do układu i pracujący. Lej śmiało.

Napisano
  • Autor

Otwarty w zamkniętym opakowaniu ma się i tak lepiej, niż wlany do układu i pracujący. Lej śmiało.

Już po sprawie. Dzięki intercarsowi pompa zamówiona z godziny na godzinę. W ciągu dwóch wymieniona i zalana świeżym płynem. Oczywiście regulacja zajęła chwile, ale ogólnie znowu hula jak ta lala.