Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC 24 szarpie, gaśnie na zimno przy przejściu na LPG

Featured Replies

Napisano

Auto ibiza 1,4 16V instalacja od nowości montowana w salonie brc 24. Przebieg 105tyś. Problem pojawił się przy obecnych temperaturac. Przy pierwszym przełaczeniu na lpg rano,jak stoi na luzie to zgaśnie. A jak przy wyższych obrotach mocniej szarpnie. Wcześniej nic takiego się nie działo. Nie było czuć fazy przejscia na lpg.  Więcej problemów brak. Spalanie w normie moc ok chodzi bez szarpania. Czy może być to związane z tym , że latem przełączało mi na benzyne przy wysokich obrotach. W serwisie pokrecili ciśnieniem na reduktorze i problem powrotu na benzyne ustał. Może przesadzili i zima takie cuda ?

Napisano

Mnie się przy tych temperaturach ciągle przełącza na benzynę. Przebieg 85tys. Obawiam się, że parownik się już kończy.

Napisano

Warto regenerowac czy lepiej nowy

Dobry zestaw do regeneracji kosztuje 70zł, kwestia ile zapłacisz za regulację po regeneracji, ale przy wymianie też będzie trzeba regulować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No właśnie, czy w BRC24 są jakieś ręczne regulacje na parowniku, czy wszystko odbywa się przy pomocy komputera? Patrzyłem w cenniku serwisu i wymiana parownika to 550-650 zł. Trochę przegięcie.

Napisano

Mnie się przy tych temperaturach ciągle przełącza na benzynę. Przebieg 85tys. Obawiam się, że parownik się już kończy.

Możliwe, że parownik w sumie ok, tylko gaz jest zbyt zimny na wyjściu (sprawdź może w sterowniku są zapisane błędy). Moja instalka nie chciała przełączać na lpg (było włączenie, a po chwili cztery sygnały i wyłączenie) ze względu na zbyt niską temperaturę gazu (takie zapisała błędy) pomimo, że parownik był już rozgrzany. Dzisiaj ociepliłem przewody i parownik.

Napisano

Mi przy tych mrozach to instalka w ogóle nie przełączała na LPG mimo, że silnik już 90 stopni miał. problem leży w miejscu założenia parownika bo mam zamontowany na przednim pasie i czujnik temp jest od strony atrapy, czyli pęd mroźnego powietrza skutecznie wychładzał parownik. Aby przełączył wystarczyło się zatrzymać i później już instalka chodziła prawidłowo. Jednak jechanie autostradą do pierwszego MOPa aby przełączyć na LPG troszkę mnie zirytowało i dziś wykonałem sobie osłonę na parownik z tego co akurat miałem pod ręką czyli z opakowania po jakimś mięsie z biedronki. Plastik marny, cienki i ma tendencję do pękania więc jeśli się nie sprawdzi posłuży za szablon do wykonania osłony z czegoś porządniejszego. Wygląda to tak jak na zdjęciach i jutro z rana będę wiedział czy pomogło

post-147434-0-51061900-1452093780_thumb.jpg

post-147434-0-01753700-1452093795_thumb.jpg

Napisano

Plastik marny, cienki i ma tendencję do pękania więc jeśli się nie sprawdzi posłuży za szablon do wykonania osłony z czegoś porządniejszego.

U mnie też reduktor jest w słabym miejscu, ale w Matizie trudno o inne ;]

Do ocieplenia reduktora wykorzystałem cienką matę na szybę , a na przewody wodne i gruby gazowy dałem otulinę PE (taką jak na rury).

Efekt na komputerze widoczny od razu, reduktor b.szybko osiągnął temperaturę pracy i temp. gazu po otwarciu też dobra. Jutro kontrola w czasie jazdy.

Napisano
  • Autor

U mnie reduktor jest ładnie schowany przy podszybiu. U mnie na reduktorze jest ręczna regulacja 

Napisano

Auto ibiza 1,4 16V instalacja od nowości montowana w salonie brc 24. Przebieg 105tyś. Problem pojawił się przy obecnych temperaturac. Przy pierwszym przełaczeniu na lpg rano,jak stoi na luzie to zgaśnie. A jak przy wyższych obrotach mocniej szarpnie. Wcześniej nic takiego się nie działo. Nie było czuć fazy przejscia na lpg.

Wtryskiwacze gazowe sa zalepione mazia z gazu.

Wklepane Tapatalkiem na Meizu M2 Note

Napisano

czy w BRC24 są jakieś ręczne regulacje na parowniku,

Jest śruba do regulacji ciśnienia, ale nie wyregulujesz bez podłączenia komputera.

Masz 2 opcje:

- sam regenerujesz parownik, wykombinujesz soft i interfejs, poczytasz w sieci jakie ma być ciśnienie na reduktorze, ustawisz sam i poprawisz po 2kkm,

- sam regenerujesz parownik, jedziesz do gazownika na regulację.

Pozdrawiam BAS

Napisano

nie za niska temperatura silnika przy której auto przełącza się na gaz

Napisano
  • Autor

Nie sądze, mam 35 stopni i przy wczesniejszych zimniejszych zimach nie bylo problemu

Napisano

Jutro kontrola w czasie jazdy.

Krótko mówiąc - po ociepleniu jest zdecydowanie lepiej :oki:

Napisano

No u mnie też się poprawiło. Jak nie będzie dużych mrozów do może do przyszłej zimy dociągnę a potem niestety parownik do remontu lub wymiany.

Napisano

Krótko mówiąc - po ociepleniu jest zdecydowanie lepiej :oki:

U mnie też tak było. Zimniej - gorzej, cieplej - lepiej. Zeszłej zimy tak tylko trochę przeszkadzało. Tej zimy juz była tragedia, trzeba było długo poczekać na rozgrzanie wtryskiwaczy, po przełączeniu kilka metrów hamował silnikiem zanim sie otworzyły wtryskiwacze. Potem długo jeszcze gasł na wolnych obrotach. Tak naprawdę dobrze działały kiedy rogrzały sie od silnika. Wymontowałem wtryskiwacze (AC W01), pojechalem do gazownika na myjkę ultradzwiekową. Stwierdził, ze potrzeba im ze cztery cykle. Po godzinie były wymyte, sprawdził skok tłoczków, jeden odbiegał nieco od innych - wyregulował. Zapłaciłem 50 zł, zamontowałem w aucie wtryski i problem całkowicie zniknął. W czwartek to robilem, ale dopiero dzis rano odpalałem po nocy pierwszy raz. Co prawda było tylko -4 st. C, ale nie zauwazyłem kiedy sie przełaczył, zero szarpania, całkowicie płynne przejscie, nic nie gasnie, trzyma stabilnie wolne obroty. Jest :oki:

Napisano

U mnie problemem była niska temperatura gazu na wyjściu z reduktora i aby temu zapobiec wykonałem ocieplenie. Wtryskiwacze to mam tak proste, że mogę je czyścić wacikami do uszu :hehe:, a już o regulacji to mowy nie ma (AG Czech Quattro czyli Apis Snap).