Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozszerzona gwarancja, slow kilka

Featured Replies

Napisano

Jako, ze wpadla mi do reki gazetka CarserwisINFO, ktora to ten slynny dealer przesyla mojej osobie, dzis na warsztat idzie nowa forma rozszerzenia gwarancji. Nieco sie zmienilo od czasu kiedy ja dokonywalem tej czynnosci, Fiat wprowadzil 2. letnia gwarancje, wiec jasnym jest, ze pakiet na drugi rok do 50 kkm odpada zlosnik.gif. Coz, w tej chwili istnieja trzy tryby rozszerzenia gwarancji, a dokladnie jej zakresu: podstawowy, rozszerzony i pelny. Oczywiscie tak jak i poprzednio mozemy dobierac wsrod 4. mozilwosci czasowego ograniczenia gwarancji w cenie (podstawowy/rozszerzony/pelny) dla naszego Punto love.gifspineyes.gifzlosnik.gif:

3 rok, 60kkm - 570/970/1210

3 rok, 100kkm - 1230/1790/2230

3 i 4 rok, 60 kkm - 1000/1460/1820

3 i 4 rok, 100 kkm - 2150/3120/3900 screwy.gif <--- zlosnik.gif

Od cen, momentami przprawiajacych mnie o rozstroj zoladka zlosnik.gif , ciekawszy jest zakres gwarancji. I jak mozna sie spodziewac, wszystkie elementy (przynajmniej wystepujace w tabelce, czyli bez elementow wnetrza) obejmuje gwarancja pelna. Po gwarancji pelnej latwo co nieco opowiedziec o pakiecie podstawowym. Obejmuje on (normalnie, az przepisze zlosnik.gif)

- kadlub silnika + elementy wewnetrzne (czyli m.in. tloki, korbowody itp),

- glowica cylindrow + elementy wewnetrzne (czli m.in. walek rozrzadu, zawory zlosnik.gif),

- osprzet silnika i uklady sterowania jego praca,

i tu sie zatrzymam, bo jest ciekawostka. Niech nikomu sie nie wydaje, ze punkt ten obejmuje np. centralke wtysku, bo modul wtrysku/zaplony podlega dopiero od pakietu rozszerzonego, a pozostale komputery TCS, ABS, Body od pelnego yikes.gif

-obudowa skrzyni biegow,

-elementy wewnetrzne powyzszej (ale nie elementy sterowania),

-przekladnia kierownicza,

-hydrauliczna pompa wspomagania.

I tu kolejne ciekawostka. Wszytkie Fiaty z dwuletnia gwarancja jakie teraz jezdza (tak mi sie przynajmniej wydaje) maja wspomaganie elektryczne, czyli jak walnie nam czesc z silnikiem wspomagania to pupa.gif, bo kolumna kierownicza i lacznik podpada dopiero pod pakiet pelny oslabiony.gif.

Tu moglbym dalej wymieniac rzeczy, ktore podpadaja pod pakiet podstawowy, ale niestety ich nie ma, to wszystko oslabiony.gifzlosnik.gif.

Co do pakietu rozszerzonego, to obejmuje on to co podstawowy +

- pompe hamulcowa ze zbiorniczkiem plynu,

- zaciski i rozpieracze hydrauliczne,

- servo,

- zespol hamulca recznego,

Korektory sily hamowania wymienia nam dopiero kiedy wysuplamy na pakiet pelny zlosnik.gif

- sprezyny srubowe,

- piasty kol,

- modul wtrysku/zaplonu,

- alternator kompletny z elementami zewnetrznymi,

- rozrusznik.

Cewki, kable, wiazki, zlacza, wskazniki, czujniki wyswietlacze, alarm, oswietlenie zewnetrzne, silniki i nastawniki (bye bye wymiano przepustnicy 30.GIFzlosnik.gif), sygnaly akustyczne i ogrzewanie foteli, a takze pompki spryskiwacza i wszytko co sie z tym laczy, wymienimy gdy kupimy pakiet pelny.

Jak sie nietrudno domyslic, chlodnica i inne duperele dopiero w pakiecie pelnym. Na pocieszenie pompa wody, to osprzet silnika, wiec sie lapie na pakiet podstawowy.

Mam nadzieje, ze ktos to przeczytal do konca, niniejszym mu gratuluje, nagrod nie przewidziano i przepraszam za przynudzanie.

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

Troche to dla mnie chore ze ze za gwarancje trzeba placic :/

Napisano

kurcze a myslalem ze beda jakies nagrody typu 5% upust na pakiet hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif pelny 3i 4 lata 100k rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> kurcze a myslalem ze beda jakies nagrody typu 5% upust na pakiet

> pelny 3i 4 lata 100k

Na takie upusty przy pakiecie pelnym, to bym musial Punto sprzedac zlosnik.gif

Napisano

Zastanawiam sie właśnie nad przedłużeniem gwarancji, ale liczą sobie pięknie. Autko przejechało 10.500 km, więc chyba mało, nie wiem co zrobic, raczej sie nie zdecyduje bo kaski brak, a to jednak troche kosztuje. Do tej pory miałem jedynie kłopot z aku Magneti, ale po dlugich bokser.gif z ASO udało mii sie wydębić Centre. A jakie jest Wasze zdanie. Pozdrowionka.

Napisano
  • Autor

> Troche to dla mnie chore ze ze za gwarancje trzeba placic :/

hmm.gif no i tak jest lepiej niz bylo, bo kiedys dawali tylko na rok, tyle ze wtedy nie bylo takich idiotycznych zastrzezen jak na pakiet podstawowy i byl tylko jeden pakiet + ewentualnie wykupienie obslugi serwisowej.

Napisano
  • Autor

Jesli juz wykupowac, to ten pakiet rozszerzony. To jest jakis kompromis. Ja za przedluznie wg starego typu do 3 roku i 50kkm zaplacilem okolo 900 zlotych i mysle, ze wyszedlem na 0, no moze ciut pod kreska. Duzo zalezy od szczescia i egzemplarza niestety, dlatego nikt Ci nie powie na 100% warto, czy nie. Musisz sam zdecydowac, ja patrzac na ceny bym sie chyba nie zdecydowal zlosnik.gif

Napisano

> Na takie upusty przy pakiecie pelnym, to bym musial

> Punto sprzedac

spoko auto zostaw sprzewdaj fele rotfl.gifrotfl.gif;l;l;l

Napisano
  • Autor

> spoko auto zostaw sprzewdaj fele ;I;I

ja mam stalowki zlosnik.gif

Napisano

> ja mam stalowki

e tam ja se wole fele kupic nizli taki pakiet grinser006.gifsuper.gifpeace.gif

Napisano

Od poczatku bylem przeciwnikiem przedluzania gwarancji no.gif

Raz, ze trzeba sporo wybulic na dzien dobry (nawet jak sie cos sypnie to wydajemy kaske pozniej) nie wiedzac czy cokolwiek sie stanie a dwa, ze oszczedzamy na kosztach przeglodow, ktorych nie musimy robic w ASO biglaugh.gif

No i najwazniejsze - jak sie zepsuje jedziemy, placimy i naprawiamy grinser006.gifok.gif

A na gwarancji pojawiaja sie problemy typu "nic nie stuka, to nie podlega gwarancji, to jest normalne zuzycie" itp biglaugh.gif

Napisano

> Od poczatku bylem przeciwnikiem przedluzania gwarancji

ja kupiłem samochód który miał w cenie promocje: 3 lata gwarancji, jak się później okazało 2 i 3 kontraktowej,

jak sobie popatrze:

- siusiaki i nowe pokrywy reflektorów -100 zł

- smarowanie wycieraczek - ponoć smar 36 zeta zlosnik.gif

- nowe kompletne sprzegło v. 2.0 - 1000 zł ok.gif

- pompa płynu chłodzącego ~ 600 zł ok.gif

- kompletna kolumna kieronicy z serwem chyba z 1500 ok.gif - tu wystarczyło wymienić el. gumowy - sprzęgiełko za 20.

Napisano

Moze i u nas bedzie

Fiat has created a unique programme that offers more value on the purchase of a new car. It is an exclusive package of services that will accompany the customer in every circumstance for the first five years of the life of his car. Fiat guarantees repairs of breakdowns and painting defects, already covered by the contract warranty, for up to five years from the registration date, or a maximum of 120,000 kilometres.

'Fiat for you' offers rapid, comprehensive roadside assistance. In the event of a breakdown, the following will be completely free: towing (even after an accident), the mobile workshop (only in Italy), recovery of the repaired vehicle, courtesy vehicle, cash advances, shipment of spare parts, hotel expenses and return of passengers.

But the advantages of 'Fiat for you' do not end here: Should the customer decide to sell his car, before the five years of the contract are up, he will be offered two interesting options. The first is to save on the purchase of a new car (Fiat, Lancia or Alfa Romeo) thanks to a reduction in the price equal to the remaining portion of 'Fiat for you'. The second is to transfer all the advantages of the package to the new owner, until the time expires or the kilometre limit is reached. This means that the value of the car is higher when it is sold.

Napisano

A mnie bardzo się zwróciła ......

Jakoś nie znam Fiata który by się nie zepsuł przez 36 miesięcy.... zlosnik.gif

Napisano

> - siusiaki i nowe pokrywy reflektorów -100 zł

> - smarowanie wycieraczek - ponoć smar 36 zeta

> - nowe kompletne sprzegło v. 2.0 - 1000 zł

Te rzeczy pewnie mogles juz zauwazyc i zrobic w ramach normalnej gwarancji (1 rok)

Nie mow, ze siusiaki i pokrywy pomogly grinser006.gif

> - pompa płynu chłodzącego ~ 600 zł

No to moglo pasc w kazdej chwili biglaugh.gif Ale koszt pewnie nizszy niz wydluzona gwarancja biglaugh.gif

> - kompletna kolumna kieronicy z serwem chyba z 1500 - tu wystarczyło

> wymienić el. gumowy - sprzęgiełko za 20.

Nie komentuje wpysk.gif

Napisano

> - kompletna kolumna kieronicy z serwem chyba z 1500 -

> tu wystarczyło wymienić el. gumowy - sprzęgiełko za

> 20.

Jaki miał kolega przy tym objaw ?? Może takie brzęczenie dochodzące z kierownicy ??

Napisano

> Może takie brzęczenie dochodzące z

> kierownicy ??

Jesli ciche to normalny dzwiek pracy silniczka elektrycznego waytogo.gif

Napisano

> Jesli ciche to normalny dzwiek pracy silniczka

> elektrycznego

Niestety głośne jak grzechotka , jak jadę po nierównościach frown.gif

Napisano

> - siusiaki i nowe pokrywy reflektorów -100 zł

> - smarowanie wycieraczek - ponoć smar 36 zeta

> - nowe kompletne sprzegło v. 2.0 - 1000 zł

Te rzeczy pewnie mogles juz zauwazyc i zrobic w ramach normalnej gwarancji (1 rok)

Nie mow, ze siusiaki i pokrywy pomogly

pomogły - gdy są dobrze założone uszczelki pokrywy

nie paruje (za wyjątkiem specyficznych warunków: jazda po placyku manewrowym przez 2 h w deszczu z wyłaczonymi światłami)

6 godzin jazdy w ulewie - większej lub mniejszej i sucho i czysto.

w każdym razie jest lepiej

sprzegło tak naprawde zaczęło szarpać około 2 lat po zakupie,

choć wczęśniej też coś dawało znać

> - pompa płynu chłodzącego ~ 600 zł

No to moglo pasc w kazdej chwili Ale koszt pewnie nizszy niz wydluzona gwarancja

koszt "0" gwaracja była w promocyji

> - kompletna kolumna kieronicy z serwem chyba z 1500 - tu wystarczyło

> wymienić el. gumowy - sprzęgiełko za 20.

Nie komentuje

ja też oink.gif

Napisano

> Niestety głośne jak grzechotka , jak jadę po nierównościach

No to chyba nie jest normalne hmm.gif

Napisano

> Niestety głośne jak grzechotka , jak jadę po

> nierównościach

czyli ten element do wymiany

Napisano
  • Autor

> Jesli ciche to normalny dzwiek pracy silniczka elektrycznego

To nie silnik grzechocze, tylko ten lacznik. A normalna praca silnika to bzyczenie, wystarczy zdjac pokrywe bezpiecznikow, aby sie przekonac, ze wcale nie jest on taki cichy zlosnik.gif

Napisano

> To nie silnik grzechocze, tylko ten lacznik. A normalna

> praca silnika to bzyczenie, wystarczy zdjac pokrywe

> bezpiecznikow, aby sie przekonac, ze wcale nie jest

> on taki cichy

wcale nie bzyczy -przyjemnie szumi - co słychać bez ściagania pokrywy grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> To nie silnik grzechocze, tylko ten lacznik

Lacznik z czym/z kim? biglaugh.gif

Napisano

> Lacznik z czym/z kim?

silniczek serva z: kolumną kierownicy

Napisano
  • Autor

> wcale nie bzyczy -przyjemnie szumi - co słychać bez ściagania pokrywy

jak zwal, tak zwal, ale jak sie kiedys przejechalem ze zdjeta pokrywa, to malo mi lba nie urwalo (zartowalem zlosnik.gif).. teraz juz wiem, dlaczego na pookrywie jest tak duzo pianki do wyciszenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lacznik z czym/z kim?

Juz Pit_ napisal zlosnik.gif u mnie kiedys grzechotalo, ale po 3. naprawach niezwiazanych z brzeczeniem przestalo zlosnik.gif

Napisano

> pookrywie jest tak duzo pianki do wyciszenia

własnie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.