Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo V60, XC60, S80?

Featured Replies

Napisano

Jestem na etapie poszukiwania drugiego samochodu dla  :serce:  powiedzmy, ze uzywane od rocznika 2010.

Jakoś Volvo nie miałem okazji jezdzić, pewnie bede zmuszony do przejazdzki którymś.

Teraz najważniejsze, jaki silnik brać pod uwagę? Interesują mnie raczej mocne silniki niż mniej. Benzyna T6 jest dobrym wyborem, ta 3 litrówka jest na łańcuchu? Jeśli diesel to który, one sa na paskach? Co jaki czas trzeba je wymieniać?

Upierać sie na adaptacyjny tempomat?

Co jest koniecznym wyposażeniem, a co nie?

:)

Napisano

jesli jezdzi poza miastem dluzsze odcinki to aktywny (radarowy) tempomat naprawde daje rade (mam w avensisie i jezdzilem z takim w xc60) - ten w xc60 potrafi zatrzymac auto wiec teoretycznie nawet w miescie da sie z nim jezdzic ;) . W pracy zdarza mi sie powozic maksymalnie wyposazonym xc60 d3 z wirusem od polestar'a i nawet fajnie autko, szczegolnie w dalsze trasy :) oczywiscie zakladajace ze placi pracodawca bez wnikania ile pali   :phi:

z minusow tego konkretnego egzemplarza - psuje sie ... i pare razy wracal do serwisu w trybie awaryjnym, ale to moze byc wina tego ze pare razy aktywny temopomat (oraz kierowca) nie dali rady zachowac odstepu  :phi: . Napewno sporo kosztuja hamulce, ale to tez pewnie wina kierowcy ktory jezdzi dosc mocno zero/jedynkowo i dosc czesto mruga mu kontrola trakcji... poza tym z zabawnych awarii to kilka razy nadkladalem kilkadziesiat kilometrow w niemczech bo nawigacja postanowila sie zawiesic i nie powiedziec mi o zjezdzie z autostrady :) a swoja droga to dosc zabawne wrazenie jak przy 150+km/h nagle przestaje grac radio a pare sekund pozniej gasnie praktycznie cala deska rozdzielcza zeby po kilku kolejnych sekundach pojawily sie loga volvo i po zabootowaniu komputera wszystko wrocilo do normy :)

edyta: tak mi sie przypomnialo - nawet z zawieszeniem ustawionym w trybie sport buja sie jak ponton (w porownaniu z moim avensisem) w sensie przy ruszaniu zadziera dziob do gory, a przy ostrzejszych zjazdach z autostrady podpiera sie lusterkami :)

Napisano
  • Autor

xc60 nawet z najmocniejszym dieslem to raczej muł, wiec chip jest raczej koniecznoscią ;)

spalanie jest sprawą zupełnie pomijalną ;)

bujaniem i pontonowatoscią mnie trochę zmartwiłeś :(

Napisano

xc60 nawet z najmocniejszym dieslem to raczej muł, wiec chip jest raczej koniecznoscią ;)

przejedz sie... ja porownuje do sedana i hatchbacka na niskim (45) profilu ;) a to w koncu jest suv z balonami  :phi:

• 2 tygodnie później...
Napisano

No cóż. Jeżdzę XC60 od 60000 km

Mam D4 z Polestarem pojemność 2,4

Daje mocno radę, pali ile pali (okolice 8 literkow)

Bujania nie zauważyłem

3f3a666c27696f0e370642e72dba3ead.jpg

Send from iPhone by Tapatalk

Napisano
  • Autor

No cóż. Jeżdzę XC60 od 60000 km

Mam D4 z Polestarem pojemność 2,4

Daje mocno radę, pali ile pali (okolice 8 literkow)

Bujania nie zauważyłem

3f3a666c27696f0e370642e72dba3ead.jpg

Ale czy to nie za wolne jest?

Te diesle 2.4 to podobno pancerne są...? Jaka opcja wyposazenia to koniecznosc? Widzę, ze chyba nie masz ACC?

Napisano

Te diesle 2.4 to podobno pancerne są...? Jaka opcja wyposazenia to koniecznosc? Widzę, ze chyba nie masz ACC?

Potwierdzam mam D5 w XC90 :ok:

Napisano
  • Autor

Potwierdzam mam D5 w XC90 :ok:

ojej, toz to w xc90 w ogóle nie jedzie, tam nawet v8, ledwie dycha :(

Napisano

ojej, toz to w xc90 w ogóle nie jedzie, tam nawet v8, ledwie dycha :(

186 KM i 400 Nm  dają radę :ok:

Napisano

Mój ma "polestar" - jedzie

Napisano

czyli 225KM?

Naklejkę :ok:  :hehe:

Napisano

Naklejkę :ok::hehe:

No oczywiście ze znaczek.

Bo to ten znaczek przyczepiony do klapy pcha auto do przodu.

Dlatego na hamowni nic nie wykaże bo znaczek ma magiczną siłę wyłącznie na jezdni.

Napisano

No oczywiście ze znaczek.

Bo to ten znaczek przyczepiony do klapy pcha auto do przodu.

Dlatego na hamowni nic nie wykaże bo znaczek ma magiczną siłę wyłącznie na jezdni.

Też mam taki niebieski znaczek :ok:  :phi:

Napisano

Też mam taki niebieski znaczek :ok:  :phi:

na tym ktorym ja jezdze znaczka nie ma... 'blekit' polestara zostal zaimplementowany bezposrednio pod maske ;)

Napisano

na tym ktorym ja jezdze znaczka nie ma... 'blekit' polestara zostal zaimplementowany bezposrednio pod maske ;)

No to gratki :ok:

Napisano

A jak by na klapie był znaczek, to dopiero by byś odczuł radość mocy. [emoji12]

wytapatalkowane z P8 lite

Napisano

@@prebek

Potwierdzam :ok:  :hehe:

Napisano

A jak by na klapie był znaczek, to dopiero by byś odczuł radość mocy. [emoji12]

wytapatalkowane z P8 lite

eeee... nie wiem ;)  Adaptative Cruise Control jednego razu poczul taka radosc mocy ze zaladowal sie w bagaznik golfa na niemieckiej autostradzie... straty na ponad 10kE (wg ASO Volvo w Halle :)  ) w naszej bialej 'cegle'. Na szczescie w golfie straty minimalne i poszkodowany mogl kontynuowac jazde o wlasnych silach.

edyt: nawet znalazlem fote 'rozbitej' cegły ;)

post-135233-0-59409800-1454344621_thumb.jpg

i 'popsuty' golf

post-135233-0-63906600-1454344673_thumb.jpg

swoja droga jak na strzal przy predkosci ponad 100km/h straty minimalne w golfie... szczescie ze mimo ze jechal znacznie wolniej niz my, to mimo wszystko jechal, wiec jak dostal w bagaznik to nam sie poskladalo wszystko a on zostal odstrzelony sporo metrow do przodu i dopiero wtedy sie zatrzymal.

Napisano

Eee tam obcierają parkingowa

Napisano

Eee tam obcierają parkingowa

tez tak myslelismy i dlatego po odwiedzeniu komisariatu policji w Merseburger pojechalismy z pikajacym trybem awaryjnym silnika do ASO w Halle... tam sie mechanior za glowe zlapal i dalej kontynuowalismy wycieczke oplem astra z hertz'a ;)

ale AC dalo rade i auto nadal kreci kilometry ;) chociaz juz nikt tak bezkrytycznie nie ufa ACC ktore tam jest zamontowane ;)

Napisano

A co sie mu stało ?

Napisano

A co sie mu stało ?

w trudnych warunkach atmosferycznych przy predkosci autostradowaj (ponad 100km/h z wlaczonymi wszystkimi systemami, radarami, itp) kierujacy volvo napotkal na swej drodze toczacego sie (koles mowil ze zwolnil do jakis 40-50km/h jak go ulewa dopadla) lewym pasem volkswagena golfa... na szczescie tak jak pisalem, volvo sie elegancko poskladalo, a golfowi tylko lekutko sie klapa zalamala i wypadlo swiatelko o tablicy rejestracyjnej... nawet szklo ktore gosc wiozl w bagazniku sie nie potluklo ;)

w volvo pol przodu w ASO wymienili. ztcw to mocowania, wzmocnienia, chlodnice, wentylatory, glowice od radaru ACC, etc. Generalnie same drogie rzeczy pod maska... Jak patrzylismy jeszcze troche w szoku pod maske zaraz po wypadku to wygladalo ok, nawet pierwsze pare metrow przejechalismy na spokojnie, dopiero po chwili zapalily sie swiatelka ostrzegawcze na konsoli... myslelismy ze poprawia pod maska albo cos i na drugi dzien rano pojedziemy dalej... no i dopiero  jak nam mechanik w ASO pokazal ze wiekszosc z wentylatorow nie ma ani jednego smigielka a do tego wszystko jest sprasowane tez sie za glowy zlapalismy i juz bez marudzenia do hertza po nastepne auto i dalej w droge.

ps. fotki juz po zjechaniu z autostrady jak czekalismy na policje... 'udalo' nam sie tyle ze niemiec byl w naszym wieku, wyluzowany i gadal po angielsku... troche sie zestresowalismy bo z corka jechal, przyjechala karetka ale po zbadaniu stwierdzili ze jest ok i pojechali dalej... a my na wycieczke po komisariatach i ASO :) 

Napisano
  • Autor

Dziś odbyłem jazde próbną XC60 T6, coś koło 300KM i powiem, ze jestem pozytywnie zaskoczony, zawieszenie niezle zestrojone, nie czuć ze jedzie sie suvem, do tego jest cichy...

Nawet skrzynia biegów dosc dobrze dzialala, bardzo fajnie redukowała...

Mam też ofertę na ciekawe V60 T6 z pakietem Heico, 330KM, ale jeszcze nie jezdzilem ;)

Napisano

Jestem na etapie poszukiwania drugiego samochodu dla  :serce:  powiedzmy, ze uzywane od rocznika 2010.

Jakoś Volvo nie miałem okazji jezdzić, pewnie bede zmuszony do przejazdzki którymś.

Teraz najważniejsze, jaki silnik brać pod uwagę? Interesują mnie raczej mocne silniki niż mniej. Benzyna T6 jest dobrym wyborem, ta 3 litrówka jest na łańcuchu? Jeśli diesel to który, one sa na paskach? Co jaki czas trzeba je wymieniać?

Upierać sie na adaptacyjny tempomat?

Co jest koniecznym wyposażeniem, a co nie?

:)

A tak nie dawno miałem takie ładne XC60 do sprzedania :phi:

post-193496-0-92096000-1454793498_thumb.jpg

post-193496-0-56749200-1454793584_thumb.jpg

Wyklepało by się , pojeździłbyś rok i poszedł by z powrotem do PL jako idealny szwajcar ;l

Żona jeździła prawie 5 lat, z autem nie było problemów, żadnych awarii. Była to wersja r-designe, komfortu zero, silnik diesel 163 km, nawet dawał rade. Nie lubiłem nim jeździć więc jeździłem tylko na myjnie :oki:

Napisano
  • Autor

A tak nie dawno miałem takie ładne XC60 do sprzedania :phi:

attachicon.gifIMG_2877.jpg

attachicon.gifIMG_2879.jpg

Wyklepało by się , pojeździłbyś rok i poszedł by z powrotem do PL jako idealny szwajcar ;l

Żona jeździła prawie 5 lat, z autem nie było problemów, żadnych awarii. Była to wersja r-designe, komfortu zero, silnik diesel 163 km, nawet dawał rade. Nie lubiłem nim jeździć więc jeździłem tylko na myjnie :oki:

Kurcze wygląda to nieciekawie... Pamiętam jak opisywałeś, że żona miała kolizję, ale nie sądziłem, że aż taka  8]

Napisano

Kurcze wygląda to nieciekawie... Pamiętam jak opisywałeś, że żona miała kolizję, ale nie sądziłem, że aż taka  8]

Wyszła z tego z podbitym okiem i skaleczona dłonią :ok:  więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo to Volvo się spisało na medal :phi: Auto w takim stanie sprzedało się w kilka minut po ogłoszeniu na allegro, w sumie miałem sześciu klientów a kupił ten który przyjechał godzinę po telefonie :oki:

Napisano

Wyszła z tego z podbitym okiem i skaleczona dłonią :ok:  więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo to Volvo się spisało na medal :phi: Auto w takim stanie sprzedało się w kilka minut po ogłoszeniu na allegro, w sumie miałem sześciu klientów a kupił ten który przyjechał godzinę po telefonie :oki:

czyli bylo jak u mnie - volvo sie popsulo a zaloga ze srodka wysiadla bez szwanku :) 

PS. rolka byla?

Napisano

czyli bylo jak u mnie - volvo sie popsulo a zaloga ze srodka wysiadla bez szwanku :)

PS. rolka byla?

Nie rolka.....czołówka z tym.. :(

post-193496-0-80855600-1454841558_thumb.jpg

Napisano

Nie rolka.....czołówka z tym.. :(

attachicon.gifNew_Holland_CR9060,_Beatrice,_NE.jpg

o q...wa  8]

no to faktycznie volvo sie spisalo na medal!

Napisano

Też,ale prawda jest taka że gdyby nie refleks żony i nie położyła by się na fotelu pasażera to zginęłaby na miejscu.