Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6 HDI FAP 92 PS bać się?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj oglądałem autko dla żony, C3 picasso z silnikiem jak w tytule. Stan auta spoko, wyposażenia też , ale jazda próbna niestety wypadła fatalnie. Najpierw jechałem powoli osiedlowymi uliczkami następnie na którymś skrzyżowaniu depnąłem mocniej na 2-ce i zonk, zamulił. Następnie wlokłem się za multikarem do zjazdu na S-kę . Na S-ce normalnie pocisnąłem i wywaliło serwis i komunikat po francusku ,że FAP coś tam. Gościu zarzekał się że należy auto przegonić DPF się wypali i będzie OK. Próbowaliśmy go przegonić ok 30 km i niestety nic to nie dało. Dodam że gościu ma 1,5km do pracy i zamula to auto( może dla tego chce się go pozbyć) Ostatecznie umówiłem się ,że jak poradzi sobie z tematem to niech zadzwoni. Zadzwonił po 2h jak byłem w drodze powrotnej . Mówił ,że przegonił go więcej i jest ok.

Teraz pytania do znawców ,użytkowników silników z DPF.

Czy tego typu zmuła silnika jeszcze przed procedurą wypalania to normalny objaw czy to jakiś pad?

Czy DPF jest tak upierdliwy w użytkowaniu?

Czy w ogóle warto wchodzić w ten silnik? przebieg ok 130kkm i wygląda na autentyczny (rocznik i stan zużycia auta na to wskazuje.

Nie miałem nigdy auta z tym wynalazkiem to jestem lajkonikiem.

Napisano

silnik spoko co do filtra i zamulenia najlepiej sprawdzić podpinając Lexie.

Napisano

Zona jeździ autem z tym silnikiem. Ma mniej więcej 12 km do pracy po mieście. Zimą czasem pojawia się komunikat z wykrzyknikiem "risk of particle filter clogging". Ale zwykle znika po dłuższej przejażdżce autem, nawet po mieście. Latem nawet nie zauważam kiedy się wypala.

Nic nie powinno "zamulać".

Pewnie trzeba podpiąć skaner i zerknąć w historię tych błędów i sprawdzić czy w ogóle jest jeszcze płyn do FAP.

Napisano

Teraz pytania do znawców ,użytkowników silników z DPF.

Czy tego typu zmuła silnika jeszcze przed procedurą wypalania to normalny objaw czy to jakiś pad?

Czy DPF jest tak upierdliwy w użytkowaniu?

Jeżdżę autem (c4) z silnikiem 1,6 HDI tyle że 110 KM. Auto posiadam ok. 8 miesięcy i przejechałem ok. 20 tys. km (całkowity przebieg auta to ponad 230 tys. km.). W tym czasie ani razu nie miałem problemu z DPFem. Auto przeważnie robi 2x25 km, ale zdarza się raz na jakiś czas dłuższa trasa. Nawet nie wiem (nie czuję), kiedy filtr się wypala.

Napisano
  • Autor

silnik spoko co do filtra i zamulenia najlepiej sprawdzić podpinając Lexie.

Lexii na razie nie podepnę bo actia jest w naprawie.

Chodzi mi tylko oto czy podczas wypalania silnik pracuje normalnie czy tylko do ok2krpm?

Czy jest to normalne czy jest to  objaw całkowicie zabitego filtra?

A i co sądzisz o ewentualnym płukaniu filtra? Oczywiście we własnym dobrze wyposażonym garażu.

Napisano
  • Autor

Nic nie powinno "zamulać".

No właśnie, a ten egzemplarz miał wyraźną zmułę podczas wypalania i tuż przed.

Właściciel twierdzi ,że po wypaleniu silnik się "odblokowuje"

Niestety nie dane mi było tego doświadczyć.

Brak płynu powinien chyba skutkować komunikatem, czy mi się tylko wydaje?

Napisano

Lexii na razie nie podepnę bo actia jest w naprawie.

Chodzi mi tylko oto czy podczas wypalania silnik pracuje normalnie czy tylko do ok2krpm?

Czy jest to normalne czy jest to  objaw całkowicie zabitego filtra?

A i co sądzisz o ewentualnym płukaniu filtra? Oczywiście we własnym dobrze wyposażonym garażu.

Powinien pracować normalnie w całym zakresie obrotów. Można wypłukać ale robota mało przyjemna.

Napisano

Brak płynu powinien chyba skutkować komunikatem, czy mi się tylko wydaje?

Powinien, ale komputer wylicza sobie z wtryśniętych dawek czy go ma czy nie ma, a nie informuje o rzeczywistym stanie "nerki", nie ma czujnika czy pływaka.

Trzeba by było do niej się pofatygować i sprawdzić naocznie.

Może jakiś domorosły specjalista tylko wmówił komputerowi że ma płyn, poprzez jego reset komputerem :) a fizycznie jest pustynia :)

Napisano
  • Autor

Powinien pracować normalnie w całym zakresie obrotów.

No właśnie a tutaj niestety nie.

Objaw był taki ,że na początku było wszystko ok. Podczas jazdy zaświeciła się kontrolka silnika następnie napis Service a na środkowym wyświetlaczu informacja ,że Fap coś tam. Dlatego pytam czy te wszystkie kontrolki podczas wypalania mają swiecić? Czy tutaj nałożyły sie jakieś dwie osobne historie?

Powtórne uruchamianie silnika po nieudanym wypaleniu  skutkowało kontrolką silnika i napisem ,że motour coś tam (ten francuski to porażka).Dalsza jazda powodowała zaświecenie service i komunikat o wypalaniu.Niestety po 30km nie zgasła.

Chyba sobie odpuszczę temat bo auto jest daleko a ja nie mam ochoty znowu jeździć na darmo.

Co prawda właściciel twierdzi ,że już wszystko jest ok. Dlatego pytam o procedurę wypalania i czy te wszystkie kontrolki to norma?

A i czy w c3 picasso można zmienić menu systemu i navi na jakiś ludzki język.

Na dodatek moje 2,0 hdi podczas powrotu strzeliło focha i też wywaliło kontrolkę silnika :facepalm: .Ostatnie 50 km jechałem bez mocy . Na koniec moc odzyskał ale kontrolka swieci nadal. Czekam na Actię .

Napisano
  • Autor

Trzeba by było do niej się pofatygować i sprawdzić naocznie.

Może jakiś domorosły specjalista tylko wmówił komputerowi że ma płyn, poprzez jego reset komputerem :) a fizycznie jest pustynia :)

Gdzie tą nerkę zlokalizować i czy jest przezroczysta?

Auto ma ok 130 kkm . Czy bez uzupełniania mógł się skończyć ten cudowny płyn?

Napisano

Oczywiście, że mógł.

Jak komuś było szkoda kilkaset złotych na płyn to...

Ja bym nie kupował auta, które wali błędami.

Z forum Peugeota wiem, że starsze modele w ogóle nie sygnalizują wypalania filtra DPF (bo większość sama instaluje diody o tym informujące).

Z tej lektury wiem, że auto w czasie wypalania filtra jest przymulone ale nie, żeby nie chciał się silnik wkręcić na obroty?

Napisano

Oczywiście, że mógł.

Jak komuś było szkoda kilkaset złotych na płyn to...

Ja bym nie kupował auta, które wali błędami.

Z forum Peugeota wiem, że starsze modele w ogóle nie sygnalizują wypalania filtra DPF (bo większość sama instaluje diody o tym informujące).

Z tej lektury wiem, że auto w czasie wypalania filtra jest przymulone ale nie, żeby nie chciał się silnik wkręcić na obroty?

Żadne auto z FAP nie sygnalizuje wypalania, a nie zdarzyło mi się żeby którekolwiek auto mi się przymulało podczas wypalania.

Napisano

Gdzie tą nerkę zlokalizować i czy jest przezroczysta?

Auto ma ok 130 kkm . Czy bez uzupełniania mógł się skończyć ten cudowny płyn?

Zbiornik płynu (obudowa) jest po prawej stronie auta, jako "dokładka" do zbiornika paliwa.

Napisano

1. Nie daj sobie wmówić, że jakiegokolwiek komunikaty, świecące kontrolki bądź "przymulanie" są normalnym objawem przy wypalaniu FAP.

2. Jeśli pojawia się komunikat błędu to jednoznacznie sugeruje, że coś jest nie tak z "szeroko pojętym silnikiem" (a nie tylko z FAP).

3. Musisz sprawdzić: czy jest płyn fizycznie w zbiorniczku, czy jest zaprogramowany w komputerze, czy filtr nie jest zapchany cerem, czy nie ma problemu z czujnikiem klapki wlewu paliwa, czy nie ma problemów z innymi elementami silnika, np. zaworem ciśnienia turbiny, itp. Jesli nie jesteś w stanie zweryfikować stanu tych wszystkich elementów to auto powinienś odpuścić albo liczyć na rabat na poczet przyszłych napraw.

4. Czy DPF jest tak upierdliwy w użytkowaniu? O ile "szeroko pojęty silnik" jest sprawny i uzytkownik nie kupił auta niezgodnie z przeznaczeniem (dojazdy do pracy 1km) to nie jest upierdliwy w użytkowaniu.

Napisano
  • Autor

1. Nie daj sobie wmówić, że jakiegokolwiek komunikaty, świecące kontrolki bądź "przymulanie" są normalnym objawem przy wypalaniu FAP.

2. Jeśli pojawia się komunikat błędu to jednoznacznie sugeruje, że coś jest nie tak z "szeroko pojętym silnikiem" (a nie tylko z FAP).

3. Musisz sprawdzić: czy jest płyn fizycznie w zbiorniczku, czy jest zaprogramowany w komputerze, czy filtr nie jest zapchany cerem, czy nie ma problemu z czujnikiem klapki wlewu paliwa, czy nie ma problemów z innymi elementami silnika, np. zaworem ciśnienia turbiny, itp. Jesli nie jesteś w stanie zweryfikować stanu tych wszystkich elementów to auto powinienś odpuścić albo liczyć na rabat na poczet przyszłych napraw.

4. Czy DPF jest tak upierdliwy w użytkowaniu? O ile "szeroko pojęty silnik" jest sprawny i uzytkownik nie kupił auta niezgodnie z przeznaczeniem (dojazdy do pracy 1km) to nie jest upierdliwy w użytkowaniu.

Doczytałem instrukcję: kontrolka silnika =wiadomo, migająca = awaria dpf , napis service może oznaczać ostatnie stadium dpf przed wypaleniem i zaleca sie kontynuowanie  jazdu z predkościa co najmniej 60 przez  5 min.