Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć ramię wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Pytanko.

Znacie jakieś patenty ułatwiające zdjęcie zapieczonego ramienia wycieraczki z trzpienia?

Sprawa dotyczy tylnej wycieraczki w moim Citroenie C5. Wycieraczka jest sprawna, zbiera ok., ale jest trochę krzywo ułożona. Chciałem ją poprawić, odkręciłem nakrętkę, ale ramie ani drgnie. Wziąłem pasujący ściągacz, ale skręcam z całej siły, plastik wycieraczki już się poddaje a na gnieździe trzyma. Zalałem zebrą z Wurtha, ustawiłem też klapę w poziomie i zalałem na noc kolą - bez efektu.

Z jednej strony irytuje mnie to tylko trochę. Ale jednak. Z drugiej strony działa i nie chcę sobie kłopotów narobić uszkadzając coś więcej. Boję się, że zniszczę ramię, część zapieczona oddzieli się się od tworzywa i ramię będzie zniszczone a problem pozostanie, kupno nowego ramienia nie rozwiąże problemu, bo nie nałożę go na ośkę.

Problem potęguje fakt, że - jak w większości chyba teraz samochodów kombi - tylna wycieraczka wychodzi z otworu w szybie - boję się przy bardziej siłowych działaniach uszkodzić szybę. tym bardziej, że używam ściągacza który naprawdę niewiele miejsca pozostawia do szyby.

Napisano

Miałem to samo w Dai i po tygodniu się poddałem. Trzeba by grzać ale z obaw o szybę tego nie spróbowałem.

Napisano

@@Kysior

chyba pozostaje CI tylko psikanie i co jakiś czas zabawa ze ściągaczem. Przerabiałem w clio- przez tydzień tak się bawiłem, w końcu zlazło :oki: Masz o tyle fajnie, że możesz sobie klapę w poziomie ustawić po zlaniu penetratorem :ok:

Napisano

@@Kysior - u kolegi w Picasie ramię wycieraczki zaczęlo się kręcić na tulejce siedzącej na osi. Próbowalem ją ściągnąć solidnym ściągaczem Facoma, bez szans. Ostatecznie przeciąlem bok tulejki wzdłuż osi tarczką średnicy ze 20mm na "dremelu" i po wsadzeniu w to przecięcie plaskiego śrubokręta i lekkim obróceniu go, tulejka zeszła bez problemu. No i oczywiście daliśmy nowe ramię.

Napisano

Miałem problem z wyjęciem wycieraczki w "wołowinie". Spryskiwanie penetratorem i machanie nie pomagało.

Poradziłem sobie ściągaczem za kilkanaście zeta, ale:

1/ odkręciłem  oryginalną nakrętkę i wyjąłem dyszę spryskiwacza,

2/ dorobiłem podparcie pod śrubę ściągacza z bezprzelotowej nakrętki z nawierconym otworem pod szpic ściągacza.

Zeszło od razu.