Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HID a CB Radio

Featured Replies

Napisano

Panowie,

jak w temacie, wczoraj kupiłem cb radio i wszystko jest ok tylko po włączeniu świateł jest pisk.

Jak można temu zaradzić?

Tak wiem zaraz będzie ze syf z allegro kupiłem i tak mam, dobrze to jak wygląda cb radio a autach z "ori ksenon" piszczy nie piszczy, czym się różnią od HID z allegro?

Napisano

Kiepskie HIDy i sieją-niestety taka prawda. W domu mam zasilacz do ledów, oczywiście też chinol i jak załączę, to radio szumi.

Spróbuj czy to samo się dzieje z radiem jak zasilisz go bezpośrednio z akumulatora w aucie. Zostaje jeszcze opcja z założeniem filtra przeciwzakłóceniowego.

Napisano

Panowie,

jak w temacie, wczoraj kupiłem cb radio i wszystko jest ok tylko po włączeniu świateł jest pisk.

Jak można temu zaradzić?

Tak wiem zaraz będzie ze syf z allegro kupiłem i tak mam, dobrze to jak wygląda cb radio a autach z "ori ksenon" piszczy nie piszczy, czym się różnią od HID z allegro?

Ciesz się ze tylko radio.

Kumpel kiedyś zalozyl HIDy do Audi to mu padly wycieraczki ;] Nie wiedział o co chodzi, ale mu znalazłem to...

http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?92853-Nie-dzialajace-wycieraczki-po-zamontowaniu-HID-%F3w ;)

Napisano

mam ori xenony

najproszta okazal sie wymina CBradia po prostu zadne tam filtry-slirtry

Napisano

mam ori xenony

najproszta okazal sie wymina CBradia po prostu zadne tam filtry-slirtry

Dlaczego?Jeśli wie co sieje to kwestia jak to wyeliminować/zapobiec. Założenie filtra to 15zł, wymiana CB-na jakie?droższe?jaki % powodzenia akcji?A co jeśli nie zadziała znowu? :)

Napisano

Mowie z praktyki midlanda. I xenonow z insigni na trzy sposoby chkopakom nie udalo sie odsiac zebym byl zadowolony.... Dobor nowego radia tez nie byl w trybie kup i sproboj tylko zesmy wkladali kilka zestawow...

Napisano

Dlaczego?Jeśli wie co sieje to kwestia jak to wyeliminować/zapobiec. Założenie filtra to 15zł, wymiana CB-na jakie?droższe?jaki % powodzenia akcji?A co jeśli nie zadziała znowu? :)

A co jeśli zakłócenia wchodzą przez antenę, a nie z zasilania??

Napisano

Jak można temu zaradzić?

Wrócić do fabrycznego oświetlenia, a nie kombinować z radiami, filtrami itd.

Napisano

A to zakłócenia mogą "wchodzić"?

I co wtedy da  zmiana radia?

Zmiana radia dała tyle, ze to miało w sobie filtr przeciwzakłóceniowy.

Napisano

A to zakłócenia mogą "wchodzić"?

I co wtedy da  zmiana radia?

Zmiana radia dała tyle, ze to miało w sobie filtr przeciwzakłóceniowy.

A tak, że nie dostają się przez zasilanie elektryczne radia, tylko zbiera je antena. Miałem takie przypadki. Tylko odłączenie anteny od radia powodowało zanik zakłóceń, a zmiana jej na inna czy zastosowanie różnych dodatkowych filtrów itd nie dawało poprawy. I tak bywało przy róźnych radiach. W jednym aucie pomogła wymiana pompy paliwa w zbiorniku, bo tak "siała", że nie dało się korzystać z CB. Należy wyeliminować źródło zakłóceń, a nie probować tłumić ich słyszalność.

Napisano

Należy wyeliminować źródło zakłóceń, a nie probować tłumić ich słyszalność.

A to już zależy jaki mamy budżet i co chcemy osiągnąć. W tym przypadku wiadomo, że źródłem są chińskie HIDy, więc opcji za wiele nie ma, albo wraca do  poprzednich lamp, albo montuje filtr, albo rezygnuje z CB.

Napisano
  • Autor

Czyli kupuję jutro oba rodzaje filtrów a jak nie pomogą to cb raus, niestety :(
chyba że można jakoś podłączyć ori przetwornice z omegi b pod palnik na h1

Panowie, znalazłem jeszcze takie coś : http://allegro.pl/adapter-d2s-d2r-gniazdo-kabel-zasilajac-przewod-fv-i5233411172.html

Mógłbym do tego kupic ori przetwornice hella GM i co, nie będzie wówczas zakłoceń wg Was?

I gdzie kolega od Insigni, niech napisze jakie radio wygrało?

Napisano

i tak pewnie jest , codziennie mam przyjemność stawania na skrzyżowaniu (jest STOP) gdzie w bliskości stoi baner podświetlony ledowymi halogenami zapewne jakieś najtańsze chińczyli bo baner tez taki podrzędny "prywatny" i jak zaczęła się jesień to co podjechałem to radio mi trzeszczy jak odjechałem na parę metrów to cisza , aż pewnego dnia w sobotę rano przejeżdżam jasno było to i oświetlenie nie włączone i w radiu cisza :)

Napisano
  • Autor

chłopaki, byłem właśnie sprawdzić, jak mam podłączoną antenę i włączę światła to piszczy, jak wypnę kabel od anteny do cisza, w sensie nie piszczy tylko delikatnie sobie szumi...

Napisano

Czyli kupuję jutro oba rodzaje filtrów a jak nie pomogą to cb raus, niestety :(

chyba że można jakoś podłączyć ori przetwornice z omegi b pod palnik na h1

Panowie, znalazłem jeszcze takie coś : http://allegro.pl/adapter-d2s-d2r-gniazdo-kabel-zasilajac-przewod-fv-i5233411172.html

Mógłbym do tego kupic ori przetwornice hella GM i co, nie będzie wówczas zakłoceń wg Was?

I gdzie kolega od Insigni, niech napisze jakie radio wygrało?

Dzisiaj odebralem z ASO bo zona lekcje rysowania zrobila dzien przed wigilia, jutro Ci powiem... Ktorys president niestety ...harry, henry, johnny... Nie pamietam taki prosty i bez AM chyba ( czyFM)-pamietam ze ten midland mial oba zakresy a to ma chyba tylko jeden...
Napisano

A z ciekawości - jakie radio dało radę z xenonami?

U mnie w 2 fiatach radziły sobie U520, Alan 18, Herbatnik 1, Yosan micro i jeszcze jakieś 2 czy 3 inne, ale już nie pamiętam co to było.