Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piaskowanie na mokro - Karcherem

Featured Replies

Napisano

za pomocą przystawki do karchera takiej jak np. TA lub TA

próbował ktoś takiego patentu ?

bo zastanawiam sie czy bedzie dawało rade przy oczyszczaniu felg z lakieru i rdzy zarówno stalowych jak i alu

17ch2.jpg

pozdro

Napisano

> za pomocą przystawki do karchera takiej jak np. TA lub TA

> próbował ktoś takiego patentu ?

> bo zastanawiam sie czy bedzie dawało rade przy oczyszczaniu felg z

> lakieru i rdzy zarówno stalowych jak i alu

> pozdro

Ciekawy patent. Orientujesz sie moze czy działa to na zwykły piasek (taki jak np w piaskownicy) czy potrzeba jakiegos np drobniejszego??

Napisano
  • Autor

> Ciekawy patent. Orientujesz sie moze czy działa to na zwykły piasek

> (taki jak np w piaskownicy) czy potrzeba jakiegos np

> drobniejszego??

no wlasnie odwas sie chcialem tego dowiedziec

edit:

to dostałem w meilu od sprzedawcy z allegro:

"Witam

Działa na takiej samej zasadzie jak piaskowanie kompresorem, tylko zamiast sprężonego powietrza wykorzystujemy wode pod dużym ciśnieniem. Piasek nie musi być specjalistyczny, wystarczy zwykły, drobnoziarnisty, przesiany. Najlepszy jest kwarcowy o gradacji 0,2mm, można go kupic w sklepach ogrodniczych jako filtr do basenów albo... na plaży:)

Moi klienci organizują piasek na dziesiątki sposobów:)

Napewno dobrze oczyści felgi stalowe ze zwykłej farby (to sprawdzałem) ale nie testowałem na farbie proszkowej z felg aluminiowych. W tym przypadku wiele zależy od myjki i jakości piasku.

Pasuje do wielu typów myjek ale prosze napisać jaka myjka Pan dysponuje.

Pozdrawiam"

Napisano

> pozdro

Wiesz, zwyklym pistoletem na sucho piaskiem przy 6 barach z kompresora jest w cholere zabawy z piaskowaniem felgi, takze watpie zeby to bylo efektywniejsze. Ale sprobowac mozna.

Napisano

> pozdro

Mam i używam. Efekty masz na zdjęciach niżej. Czyści również do żywego mocno pordzewiałę elementy, np. słupki ogrodzeniowe.

Piasek - tak jak pisze dostawca. Przesiewam zwykły piasek budowlany przez sitko.

Kilka ważnych uwag:

a) bezwzględnie trzeba pracować w szczelnych okularach ochronnych a do tego w poliwęglanowej przezroczystej masce zasłaniającej cała twarz. Ubranko ochronne - gruba koszula z długimi rękawami i długie spodnie oraz kalosze - odbity piasek ma dalej dużąsiłę rażenia.

b) po czyszczeniu na mokro żelazo natychmiast pokrywa się cienką warstewką świeżej rdzy - patrz zdjęcie drzwi. Albo po wyschnięciu stosujesz farbę do wiązania rdzy, albo musisz dodatkowo oblecieć tę świeżą rdzę na sucho - szczotką lub piaskowaniem (patrz zdjęcie dekla klawiatury).

c) dysze w piaskowarce zużywają się od piasku. Powinieneś z nią dostać przynajmniej dwie zapasowe (takie stalowe walce z wzdłużnym otworem). Jeżeli zamierzasz sporo piaskować, na ich podstawie dorób u tokarza jeszcze kilka na zapas (ja zrobiłem z kwasówki) i pamiętaj, żeby zawsze mieć je w zapasie.

d) trzeba się nauczyć odpowiednio trzymać lancę z piaskarką - plastikowy wężyk doprowadzający piasek musi zawze być od góry. Inaczej wystarczy, że cofnie Ci się kropla wody z karchera i zmoczy piasek, a całą praca staje - trzeba rozbierać i suszyć dyszę i wężyk. Z tego powodu do pracy z taką lancą bardzo przydatna jest sprężarka (do suszenia, ewentualnie do dopiaskowania na sucho).

e) tego piasku jednak sporo idzie, tak że warto sobie wcześniej przesiać tak ze 3 - 4 wiadra. Bardzo ważne jest aby piasek byl idealnie wysuszony, inaczej nie będzie "zaciągany" przez dyszę.

Tu masz widok częściowo oczyszczonych drzwi - zwróć uwagę, jak szybko oczyszczony fragment pokrywa się rudą.

276757629-04080967doorrustsmall.jpg

A tak wyglądał dekiel rozrządu przed piaskowaniem.

276757629-04082552audivalvecoverbeforesmall.jpg

A tak wyglądał po piaskowaniu na mokro i zaraz potem na sucho.

276757629-04082552audivalvecoveraftersmall.jpg

post-9287-14352469826963_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

czyli twierdzisz że samym piaskowaniem na mokro za pomocą takiej przystawki dam rade porzadnie oczyścic zardzewiałe nieco felgi ?

Napisano

> czyli twierdzisz że samym piaskowaniem na mokro za pomocą takiej

> przystawki dam rade porzadnie oczyścic zardzewiałe nieco felgi ?

Zależy od ich budowy - jeżeli miejsca zgrzania "garnka" z obręczą schodzą się pod bardzo ostrym kątem, to tam nie wyczyścisz, bo zwyczajnie nie wciśnie się tam piasek i zawsze stamtąd będzie powracała po jakimś czasie rdza. Można próbować zrobić to w tych miejscach chemią.

Poza tym pamiętaj, że jeżeli rdza jest gruba i felgi mają wżery, to po wyczyszczeniu nie będą głądkie jak lustro, tylko te wżery będą widoczne jak kratery na księżycu - po pomalowaniu też.

Napisano
  • Autor

> Zależy od ich budowy - jeżeli miejsca zgrzania "garnka" z obręczą

> schodzą się pod bardzo ostrym kątem, to tam nie wyczyścisz, bo

> zwyczajnie nie wciśnie się tam piasek i zawsze stamtąd będzie

> powracała po jakimś czasie rdza. Można próbować zrobić to w tych

> miejscach chemią.

> Poza tym pamiętaj, że jeżeli rdza jest gruba i felgi mają wżery, to

> po wyczyszczeniu nie będą głądkie jak lustro, tylko te wżery

> będą widoczne jak kratery na księżycu - po pomalowaniu też.

no logiczne ok.gif

potem sie najwyzej lekko papierem lub szczotą zrówna te miejsca po wrzerach

mi chodzi tylko o porządne wyczyszczenie ich i zdarcie wszystkiego do gołej balchy

ps: a nie zaśście sobie to piasku bezpośrednio z wiadra ?

jaki masz sposob aby najlepiej i najwygodniej podawać piasek do tej myjki

Napisano

> potem sie najwyzej lekko papierem lub szczotą zrówna te miejsca po wrzerach

wrzery pozostaną - możesz najwyżej zaszpachlować

kolega Lucyfer dobrze to opisał i dla fanatyków to jest dobra zabawka - felgi najlepiej wypiaskować na sucho resztę wytrawić i zapodać piecowy podkład i lakier - co prawda ciężko znaleźć porządny zakład ale dobrze zrobione felgi do malucha wytrzymały mi 9 lat w stanie nienaruszonym - pewnie do tej pory są takie ale straciłem malucha z oczu

pozdro

Napisano

> ps: a nie zaśście sobie to piasku bezpośrednio z wiadra ?

> jaki masz sposob aby najlepiej i najwygodniej podawać piasek do tej

> myjki

Oczywiście, że z wiadra.

Jest tylko jedna sztuczka - wiadro musi być przykryte w taki sposób, żeby mgła wodna z piaskowania nie zawilgociła w nim piasku.

Ponieważ piasek szybko "wychodzi" używam 20 litrowego plastikowego hoboka od farby.

Napisano

Wszystko ok i arcyciekawy wątek. Tez jestem zainteresowany wypiaskowaniem alufelg. Z tym, ze przy 4 szt. alu kupowanie tej przystawki jest nieoplacalne. Piaskowanie alu 13 cali kosztuje 20 pln/sztuka.

Orientuje sie ktos ile moze kosztowac malowanie proszkowe + lakierowanie alu 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Wszystko ok i arcyciekawy wątek. Tez jestem zainteresowany

> wypiaskowaniem alufelg. Z tym, ze przy 4 szt. alu kupowanie tej

> przystawki jest nieoplacalne. Piaskowanie alu 13 cali kosztuje

> 20 pln/sztuka.

> Orientuje sie ktos ile moze kosztowac malowanie proszkowe +

> lakierowanie alu

kpl 15 calowych alu w tarnowskich górach (piaskowanie + malowanie proszkowe) 250 zł

a taka sama konfiguracja przy 4 szt stalowych 13' kosztuje coś w okolicach 100 zł

co do opłacalności to zawsze sie może przydać, ja często felgi zmieniam i kombinuje

Napisano

Jaki jest sens takiego piaskowania skoro trzeba na sucho jeszcze raz piaskowac ?

> b) po czyszczeniu na mokro żelazo natychmiast pokrywa się cienką

> warstewką świeżej rdzy - patrz zdjęcie drzwi. Albo po

> wyschnięciu stosujesz farbę do wiązania rdzy, albo musisz

> dodatkowo oblecieć tę świeżą rdzę na sucho - szczotką lub

> piaskowaniem (patrz zdjęcie dekla klawiatury).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.