Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy takie uszkodzenie opony ma jakiś wpływ na...

Featured Replies

Napisano

bezpieczeństwo i jej użytkowanie ?

404b645204b4b5b2gen.jpg

Napisano

404b645204b4b5b2gen.jpg

Mialem takie uszkodzenie w oponie przez 5 lat. Nic sie nie dzialo. Babel nie wyszedl, nie popekalo przy tej wyrwie. A uszkodzilem opone wjezdzajac na kraweznik.

Napisano

Miałem podobne uszkodzenie po najechaniu na krawężnik. Podjechałem do wulkanizatora, pooglądał i stwierdził, że nie ma problemu. Jeździłem z taką oponą około tygodnia, aż pewnego dnia wychodząc z pracy zauważyłem, że mam kapcia. Podczas postoju na parkingu zeszło całe powietrze i nie wiem, czy zeszło powoli, czy szybko. Moja prywatna opinia - zmienić na nową / używaną nieuszkodzoną, będzie pewniejsza.

Edit: Kolega powyżej zdążył wstawić posta, kiedy pisałem swojego. Jak widać, podobne przypadki mogą się różnie skończyć :-)

Napisano

W zeszłym sezonie uszkodziłem z podobnym skutkiem nową oponę. Od razu pojechałem z tym do zakładu reklamującego się w naprawach opon i tam wulkanizator stwierdził, że nie jest to problem i można z tym spokojnie jeździć.

Napisano

A zważywszy na to, że opona to jedyny element auta mający styczność z podłożem to szkoda oszdzędzać na życiu. Ja tej zimy miałem podobnie i zanim dojechałem do celu to miałem już bąbla z boku (w sumie nie ma reguły).

Teraz wulkanizator stwierdził nacięcie opony na biezniku (głebokie - szerokości ok. 1mm, długości ok 2 cm ale prawie do kordu). Po odpowiedzi, że podróżuję głównie w trasach z predkościami wyższymi (także po DE), stwierdził, zebym sobie ja szybko zmienił bo nigdy nie wiadomo kiedy strzeli 8-) ​

Napisano

Żaden problem, nie ma opcji aby zeszło powietrze, zdarzyło się i mnie dużo gorzej i od 3 lat jeżdżę bez problemów. :ok:

Napisano

300 km/h bym na tym raczej nie próbował jeździć. Ale po mieście pewnie nie będzie problemu. Monitoruj czy nie robi się bąbel i jeźdź powoli.

Ten podpis tez mi sie znudził :(

Napisano

To powierzchowne uszkodzenie - wygląda na dość płytkie, konstrukcji opony nie widać, bąbla nie ma. Jeżeli poza tym to dobra opona, której dużo życia jeszcze zostało, to osobiście w takiej sytuacji wrzuciłbym na tył i czasem obserwował czy nie pojawił się bąbel.

Napisano

404b645204b4b5b2gen.jpg

Na zdjęciu trudno ocenić jak głębokie jest to uszkodzenie :hmm: - w sumie to od tego najbardziej zależy.