Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjka do elewacji i nie tylko

Featured Replies

Napisano

Hej. Pytanie następujące. Do umycia będzie stara chałupa z cegły. Potrzebna do tego myjka, która potem ma służyć do przydomowych spraw typu auto. Niepotrzebne mi wyrywanie cegieł ze ścian ;-)

Cena do 300 złotych, może być używana, jeśli warto. Ktoś coś poleci '

Napisano

Do _umycia_ elewacji wynajmij cos mocnego a na potem sobie ku cos taniego do zabawy. Bo myjka za 300pln to raczej opryskasz a nie umyjesz. No chyba ze właśnie chodzi ci o 'zamiecenie' kurzu i pajęczyn ;) to wtedy dowolna myjka sie nada ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

No, nie wiem, z dyszą obrotową to nawet te plastikowe karchery ostro dają. Może szybko nie jest ale siła jest chyba wystarczająca, ja np. auta to bym się bał myć przy użyciu tej dyszy :phi:

Napisano

Hej. Pytanie następujące. Do umycia będzie stara chałupa z cegły. Potrzebna do tego myjka, która potem ma służyć do przydomowych spraw typu auto. Niepotrzebne mi wyrywanie cegieł ze ścian ;-)

Cena do 300 złotych, może być używana, jeśli warto. Ktoś coś poleci '

Dokup do tego chemię do mycia elewacji.

Ja myłem u rodziców, 12 lat po budowie, biały tynk akrylowy, to można było napisy robić :)

Spryskiwałem płynem, odczekałem, potem szczotka i zmywanie myjką. Myłem Karcherem 5.cośtam, kupiłem go 2 lata wcześniej do mycia samochodu, uzyłem może kilka razy. Karcher po umyciu domu 1,5 dnia padł i nie nadawał się do naprawy :(

Napisano

No, nie wiem, z dyszą obrotową to nawet te plastikowe karchery ostro dają. Może szybko nie jest ale siła jest chyba wystarczająca, ja np. auta to bym się bał myć przy użyciu tej dyszy :phi:

Tylko ze dom ma znacznie większa powierzchnie do umycia niż auto. Słaba myjka sie namachasz i raczej opluczesz. Mocna myjka jest szansa umyć ;)

No i jak ktoś pisał wyżej to tania myjka moze nie przetrwać ciągłej kilkugodzinnej pracy ;)

Napisano

Tylko ze dom ma znacznie większa powierzchnie do umycia niż auto. Słaba myjka sie namachasz i raczej opluczesz. Mocna myjka jest szansa umyć ;)

No i jak ktoś pisał wyżej to tania myjka moze nie przetrwać ciągłej kilkugodzinnej pracy ;)

Karcher 5X nie jest taki tani (jak na domowe uzytkowanie)

Napisano

@ wiem, ze wydajność słaba ale pomału by zrobił :)

Z drugiej strony-po co myć dom z cegły, w mojej okolicy są takich setki i nikt ich nie myje (chyba, ze deszcz) i jakoś brudne nie są, w każdym razie brudu nie widać nawet na tych 100-letnich :hmm:

Zresztą przy wspomaganiu chemicznym to wystarczy użyć szczotki a potem opłukać wężem z wodą i powinno być ok, myjką mógłby fugi wypłukać jak dom stary i na zaprawie wapiennej :)

Napisano

Karcher 5X nie jest taki tani (jak na domowe uzytkowanie)

dlatego napisalem - wynajac a do zabawy z autem kupic cos mniejszego... w koncu ile razy bedzie myl ta elewacje? :)

Napisano

@ wiem, ze wydajność słaba ale pomału by zrobił :)

Z drugiej strony-po co myć dom z cegły, w mojej okolicy są takich setki i nikt ich nie myje (chyba, ze deszcz) i jakoś brudne nie są, w każdym razie brudu nie widać nawet na tych 100-letnich :hmm:

Zresztą przy wspomaganiu chemicznym to wystarczy użyć szczotki a potem opłukać wężem z wodą i powinno być ok, myjką mógłby fugi wypłukać jak dom stary i na zaprawie wapiennej :)

tym bardziej pozyczylbym cos porzadnego i pewnie taniej wyjdzie niz zakup taniej myjki ktora generalnie niewiele sie rozni od szlaucha z dobra koncowka i sensownym cisnieniem wody ;) albo darowalbym sobie myjke i zalatwil jakis polewacz do weża ogrodowego ;)

Napisano

Raczysz sobie żartować oczywiście... Chyba że auto masz pomalowane plakatówką

Napisano

Nie żartuję, chodzi o dyszę rotacyjną, miałeś z taką do czynienia?

Ręka boli jak się na nią psiknie z niewielkiej odległości ;]

Napisano

dlatego napisalem - wynajac a do zabawy z autem kupic cos mniejszego... w koncu ile razy bedzie myl ta elewacje? :)

Zawsze jest coś do mycia, po domu będzie kostka brukowa, po kostce ogrodzenie a w międzyczasie X razy auto czy inny grill :)

Tym bardziej, że do elewacji jakaś super hiper mocna nie musi być, ja się jedynie sparzyłem na Karcherze,mimo alu pompy i minimalnego obciążenia pompa padła miesiąc po gwarancji :(

Napisano

Osobiście nie myłem tak auta, bo nawet w instrukcji było, żeby nie myć tą rotacyjną /turbo. Pies raz mi skoczył na odpaloną końcówkę to jej mordę pocięło.

Napisano

Nie żartuję, chodzi o dyszę rotacyjną, miałeś z taką do czynienia?

Ręka boli jak się na nią psiknie z niewielkiej odległości ;]

wyobraź sobie ile taka końcówka może dodawać mocy do myjki która ma 115-120 bar.....nie wiem...20?- 30?

to są sprzęty domowe, mi taka końcówka ściąga lakier z błotnika GIII malowanego sprayem....ot tyle....całe auto można lecieć i nic się nie dzieje....dlaczego...

może dlatego że myjnie bezdotykowe mają sprzęty które dysponują 180bar i w górę...i tam jakoś nikt się nie martwi o lakier....

sam mam myjkę która ma 125bar....większe zabrudzenia ściągam właśnie rotacyjną dyszą  - wyobraź sobie - bez skazy dla lakieru.....

tak więc nadal podtrzymuję - albo masz myjkę która daje gówniane 80bar i rotacyjna robi ci z tego 100 bar które plakatówkę z twojego bolida ściąga - albo dotąd myłeś "szlauchem" i jakoś to było

• 2 tygodnie później...
Napisano

wyobraź sobie ile taka końcówka może dodawać mocy do myjki która ma 115-120 bar.....nie wiem...20?- 30?

to są sprzęty domowe, mi taka końcówka ściąga lakier z błotnika GIII malowanego sprayem....ot tyle....całe auto można lecieć i nic się nie dzieje....dlaczego...

może dlatego że myjnie bezdotykowe mają sprzęty które dysponują 180bar i w górę...i tam jakoś nikt się nie martwi o lakier....

sam mam myjkę która ma 125bar....większe zabrudzenia ściągam właśnie rotacyjną dyszą  - wyobraź sobie - bez skazy dla lakieru.....

tak więc nadal podtrzymuję - albo masz myjkę która daje gówniane 80bar i rotacyjna robi ci z tego 100 bar które plakatówkę z twojego bolida ściąga - albo dotąd myłeś "szlauchem" i jakoś to było

Myjnie bezdotykowe pracują na ciśnieniu może 60-80 bar. Tylko wydajności mają sporo

Napisano
  • Autor

Zamysł kupna takiej myjki był właśnie po to, by uniknąć szczotki i innych tego typu sposobów - oszczędność czasu. Chata nie jest może jakoś mocno zabrudzona, ale przydałoby się odświeżenie. Ale skoro mówicie, że nic to nie da...

Napisano

Myjnie bezdotykowe pracują na ciśnieniu może 60-80 bar. Tylko wydajności mają sporo

Nawet nie masz pojęcia jak bardzo się mylisz...

Napisano

Nawet nie masz pojęcia jak bardzo się mylisz...

A cos wiecej? Bo nie pierwszy raz słyszę ze ciśnienie jest porównywalne z tanimi myjkami za to wydatek wody wielokrotnie większy.
Napisano

A cos wiecej? Bo nie pierwszy raz słyszę ze ciśnienie jest porównywalne z tanimi myjkami za to wydatek wody wielokrotnie większy.

Najsłabsze parametry jakie udało mi się znaleźć to 130bar przy 600l/min

Napisano

Kurde, 600 l/min? Toć to całe cysterny wody.

Jesteś pewien że patrzyłeś parametry myjki a nie pompy strażackiej?

Napisano

Najsłabsze parametry jakie udało mi się znaleźć to 130bar przy 600l/min

30 duzych wiader w minute ? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc.
Napisano

Oj tam.. Każdy może się machnac...

Oczywiście.. Miało być na godzinę

Napisano

Zawsze jest coś do mycia, po domu będzie kostka brukowa, po kostce ogrodzenie a w międzyczasie X razy auto czy inny grill :)

Tym bardziej, że do elewacji jakaś super hiper mocna nie musi być, ja się jedynie sparzyłem na Karcherze,mimo alu pompy i minimalnego obciążenia pompa padła miesiąc po gwarancji :(

Sprawdz, czy w okolicy straz miejska/gminna sie nie kreci i sasiedzi nie sa "zyczliwi", bo najprawdopodobniej masz w gminie zakaz mycia samochodu w miejscu do tego nieprzeznaczonym.
Napisano

Sprawdz, czy w okolicy straz miejska/gminna sie nie kreci i sasiedzi nie sa "zyczliwi", bo najprawdopodobniej masz w gminie zakaz mycia samochodu w miejscu do tego nieprzeznaczonym.

Nie kręci, od czasu do czasu  wszyscy myją.