Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec chlebowy

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar pobawić się w zduna i postawić piec chlebowy/do pizzy w ogrodzie. Jedyna zagwostka jaką mam to gdzie zrobić wylot spalin. 

Z przodu tuż za "wlotem" czy z tyłu na dole?

Krawiec

Napisano

Wylot spalin z przodu pieca lub z tyłu na dole? Innych opcji nie przewidujesz? Np kominem w górę? 

Napisano

Wylot spalin z przodu pieca lub z tyłu na dole? Innych opcji nie przewidujesz? Np kominem w górę? 

Oczywiście że kominem w górę tylko gdzieś ten komin trzeba w piec wsadzić.

Krawiec

Napisano

W takim razie, chyba estetyczniej będzie dać komin z tyłu. Obieg spalin wewnątrz pieca i wylot do komina z tyłu na dole. Od przodu pewnie będziesz miał jakieś drzwiczki do wkładania wypieków, może też drzwiczki do paleniska?

Napisano

Kiedys tez pewnie o czyms takim pomysle. Probowales znalezc w necie przykladowe projekty? Jesli taki piec dobrze kojarze to komin jest centralnie na srodku 'kopuly'.

Napisano

spójrz sobie na stronę: http://www.pizzapiec.pl/tradycyjnywypiek.php

obieg.jpg

Ja bym zbudował zderzacz hydronów. Macie jakieś rady?

IMO zbudowanie dobrego pieca to sztuka. Pewnie niektóre rzeczy da się na logikę, czy wg projektu - ale bez praktyki i terminowania u majstra słabo to widzę.

Np. w tym obrazku nie widzę prawa fizyki, który napędzałby taki obieg powietrza. Ba, nie widzę prawa, które dostarczało tlen w głąb pieca - IMO tu paliłoby się dużo bardziej z przodu i dym szedłby od razu do komina. No, chyba że wlot powietrza byłby gdzieś w tyle a komin na drugim końcu.

Napisano

Ja bym zbudował zderzacz hydronów. Macie jakieś rady?

IMO zbudowanie dobrego pieca to sztuka. Pewnie niektóre rzeczy da się na logikę, czy wg projektu - ale bez praktyki i terminowania u majstra słabo to widzę.

Np. w tym obrazku nie widzę prawa fizyki, który napędzałby taki obieg powietrza. Ba, nie widzę prawa, które dostarczało tlen w głąb pieca - IMO tu paliłoby się dużo bardziej z przodu i dym szedłby od razu do komina. No, chyba że wlot powietrza byłby gdzieś w tyle a komin na drugim końcu.

stary zdun robil kiedys piec chlebowy u sasiadow i jakos tak opowiadal ze przy takim palenisku to otwor do wkladania wsadu to jakis procent wysokosci wewnetrznej pieca. Dzieki temu powietrze jest zaciagane dolem z przodu a dym ma ktoredy uciec (gora przez otwor wsadu) i calosc trzyma temperature... kojarzy mi sie 2/3 ale nic sobie za to nie dam uciac. Tylko ze on wtedy budowal cos jak iglo z malenkim kominem tuz nad otworem do wkladania placka... i musze przyznac ze pizza, chleb czy bulka z tego pieca jest pyszna ;) ale to napewno tez umiejetnosci piekarza graja duza role :)

Napisano

Takie cos mi w rece wpadlo

http://www.buildyourownpizzaoven.com/

Ciekawa lektura.. Zwłaszcza kawałek o zrobieniu podstawy z wermikulitu.

Planuje postawić ten piec z szamotu, oczywiście obłożony izolacja i obudowany cegłami, a jako wykończenie jakiś gnejs się przyklei.

Krawiec

Napisano

Mam zamiar pobawić się w zduna i postawić piec chlebowy/do pizzy w ogrodzie. Jedyna zagwostka jaką mam to gdzie zrobić wylot spalin. 

Z przodu tuż za "wlotem" czy z tyłu na dole?

Krawiec

Generalnie przy budowie takiego pieca problem polega na tym, czy masz doprowadzone 3 fazy, czy jedną.

Napisano

Generalnie przy budowie takiego pieca problem polega na tym, czy masz doprowadzone 3 fazy, czy jedną.

A po co prąd?

Krawiec

Napisano

... Np. w tym obrazku nie widzę prawa fizyki, który napędzałby taki obieg powietrza. Ba, nie widzę prawa, które dostarczało tlen w głąb pieca - IMO tu paliłoby się dużo bardziej z przodu i dym szedłby od razu do komina. No, chyba że wlot powietrza byłby gdzieś w tyle a komin na drugim końcu.

Tym prawem jest grawitacja. Gorące spaliny lecą do góry i ustępują miejsca napływającemu z zewnatrz zimnemu powietrzu. Odpowiednia wysokość komina daje odpowiedni ciąg. Jeśli konstrukcja jest wypróbowana, to ciąg zapewni wylot spalin kominem, a nie od przodu.  Dymienie może być na początku, gdy drewno odgazowuje, ale trzeba rozpalić i rozgrzać konstrukcję. Pizze czy tam inne placki wkładać najwcześniej gdy drewno już odgazowało i pozostał z niego tylko żarzący się węgiel drzewny, albo jeszcze później, gdy większość się wypali. To już pewnie trzeba sobie opracować doświadczalnie.

Napisano

A po co prąd?

Krawiec

Aby dobrze zrobić, ale się nie narobić.

Napisano

Tym prawem jest grawitacja. Gorące spaliny lecą do góry i ustępują miejsca napływającemu z zewnatrz zimnemu powietrzu.

Grawitacja pcha powietrze do tyłu pieca?

Czyli jak położę poziomo zaślepioną jednostronnie rurę stalową i u jej otwartego wlotu rozpalę ogień, to zrobi się w niej cug do samego zaślepionego końca?

Napisano

Zgłębiałem ostatnio temat i znalazłem fajny opis budowy:

http://www.zaprojektuj-ogrod.pl/pl/Blog/Post/piec_do_pizzy

Z lektury innych stron dowiedziałem się, że komin powinien być z przodu,

aby nie było "przeciągu" w piecu, co może powodować jego szybkie wychłodzenie.

A tu drugi link:

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113386,4499189.html

Liczę na relację autora wątku, jak już zrealizuje swój zamiar.

Napisano

Zgłębiałem ostatnio temat i znalazłem fajny opis budowy:

http://www.zaprojektuj-ogrod.pl/pl/Blog/Post/piec_do_pizzy

Z lektury innych stron dowiedziałem się, że komin powinien być z przodu,

aby nie było "przeciągu" w piecu, co może powodować jego szybkie wychłodzenie.

A tu drugi link:

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113386,4499189.html

Liczę na relację autora wątku, jak już zrealizuje swój zamiar.

Spoko relacja będzie. Projekt jest szerszy bo obejmuje altanę, piec i grill.

Jak na razie jest fundament, obrzeża w miejscu gdzie ma stać altana i trochę gruzu wszelakiego jako utwardzenie.

W tym tygodniu miałem zamiar zacząć stawiać podstawę z bloczków betonowych.

Ten wylot spalin z przodu pieca trochę mi nie pasuję bo będę musiał wyprowadzić rury do tyłu i ponad dach altany co będzie trochę szpetnie wyglądać. Piec będzie zamykany drzwiczkami żeliwnymi z szybą. W sumie to nadal nie zdecydowałem gdzie zrobić kanał dymowy. 

Krawiec