Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samozapłon LPG w silniku X16XEL

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanko o LPG w silniku X16XEL, podobno co i sam doświadczam samozapłon na gazie to rzecz normalna, jednak wydaje mi sie ze to moze byc kwestia swiec, ja używam NGK V23 wymieniam co ok 15 tys na nowe i nowe kabelki mam, generalnie wszystko wedle zalecen, czy ktos uzywa swiec GM lub innych i nie ma samozapłonu na gazie

Napisano

> czy ktos uzywa swiec GM lub innych i nie ma samozapłonu

> na gazie

ja używam i oryginały i NGK V23 i nie mam prawie samozapłonów. Prawie bo czasami po bardzo ostrej jeździe potrafi silnik z 1-2 sekundy po wyłączeniu jeszcze chodzić. Ale to zdaża się może raz na 3 miesiące. Sprawdź czy nie masz za ubogiej mieszanki. Bo wtedy jest wyższa temp. spalania i to może mieć wpływ. Przed wyłączeniem silnika daj mu popracować z 10 sekund na luzie. Powinno pomóc. I może trzeba przestawić zapłon jak dla NoPb 98.

Napisano
  • Autor

> ja używam i oryginały i NGK V23 i nie mam prawie samozapłonów. Prawie

> bo czasami po bardzo ostrej jeździe potrafi silnik z 1-2 sekundy

> po wyłączeniu jeszcze chodzić. Ale to zdaża się może raz na 3

> miesiące. Sprawdź czy nie masz za ubogiej mieszanki. Bo wtedy

> jest wyższa temp. spalania i to może mieć wpływ. Przed

> wyłączeniem silnika daj mu popracować z 10 sekund na luzie.

> Powinno pomóc. I może trzeba przestawić zapłon jak dla NoPb 98.

dzisiaj bylem na przegladzie gazu i mieszanka zostala poprawiona zeby bylo ok, ten gosc zna sie dobrze na ustawianiu a co do samozaplonu to mowi ze moze to swiece stad moje pytanie,

Napisano

Jeśli świeca jest zbyt gorąca to może powodować samozapłony, zwłaszcza jeśli mieszanka będzie uboga.

Napisano

> witam

> mam pytanko o LPG w silniku X16XEL, podobno co i sam doświadczam

> samozapłon na gazie to rzecz normalna, jednak wydaje mi sie ze

> to moze byc kwestia swiec, ja używam NGK V23 wymieniam co ok 15

> tys na nowe i nowe kabelki mam, generalnie wszystko wedle

> zalecen, czy ktos uzywa swiec GM lub innych i nie ma samozapłonu

> na gazie

mam to samo wczesniej mialem swiece eyquem (czy jakos tak sie to pisze -francuskie) teraz mam oryginaly i jest to samo , niedlugo jade do gazownika na przeglad to go pomecze z tym samozapłonem bo po czyms takim musze dlugo krecic zeby zapalil.

Napisano

Gdy montowałem instalke fachmani sugerowali zalozenie czegos co mialo ograniczac samozaplony. Mialo to kosztowac 100 lub 150 zeta dokladnie nie pamietam. Koledze wojto79 tez to samo proponowali (nasze auta byly gazowane w tym samym zakladzie). Z poczatku samozaplony wogole nie wystepowaly ale i spalanie gazu wg mnie bylo wyzsze, teraz gdy mam troche przykrecone (spalanie mniejsze ale wg gazmenow nieszkodliwe dla glowicy) samozaplony pojawiaja sie co jakis czas.

Napisano

mam rowniez ten sam problem z x16xel - i bede probowal z tym walczyc

pozdrawiam

Napisano

Ja mam przewody ngk i do tego świece BRISK Premium i nic się nie dzieje. wcześniej moim zdaniem dużo zależy od przewodów.. jeździłem na świecach ngk 23 na kiepskich przewodach i cuda się działy zmieniłem przewody niestety tanie nie są i wszystko ok żadnych problemów od 50 tyś...

Napisano
  • Autor

> Ja mam przewody ngk i do tego świece BRISK Premium i nic się nie

> dzieje. wcześniej moim zdaniem dużo zależy od przewodów..

> jeździłem na świecach ngk 23 na kiepskich przewodach i cuda się

> działy zmieniłem przewody niestety tanie nie są i wszystko ok

> żadnych problemów od 50 tyś...

własnie teraz bede wymienial kable na NGK i mam nadzieje ze to pomoze, bo skoro nie beda to kable ani swiece to chyba znaczyc musi ze trzeba sie do tego przyzwyczaic

Napisano

Ja u siebie założyłem nowe przewody i świece NGK V 23 Line i zaczeły pojawiać się samozapłony, następnie wróciłem do starych świec oryginalnych i samozapłony pojawiają się sporadycznie, moze nawet dzisiaj jak będę miał czas to zminię świece na ISKRĘ i jeszcze raz dam nowe przewody, bo te co mam teraz to mimo że nie sa stare to rozsypały się jak zmieniałem świece na oryginały - poprostu kupiłem podróbki.

Także jak zmienię na ISKRĘ i przewody nowe to dam znać co i jak, niebawem czeka mnie regulacja instalki to przedstawię problem gaziarzom.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Ten samozapłon to jakieś zakażenie- też mnie atakuje wymieniłem świece na NGK , jednak co jakiś czas i tak mam samozapłon

Nie zmieniałem przewodów WN , co mają wspólnego z samozapłonem?

dzięki za odpowiedz

Są jakieś postępy w walce z samozapłonem u kolegów wypowiadających się powyżej? angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.