Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kiery przy hamowaniu - pytanie do speców

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Zauważyłem, że jak lecę pomiędzy 100-120 km/h i leciutko przyhamuję przednim hamulcem kiera wpada mi w drgania. Dzieje się to tylko w tym zakresie prędkości i tylko podczas spokojnego hamowania.

https://www.youtube.com/watch?v=UZBsLfdMPrU akcja od 15sek.

Opona nówka, świeżo założona w celu sprawdzenia czy guma nie jest przyczyną. Jak się okazuje nie bardzo. Jak mocniej klamkę wcisnę to jest ok. Serwis twierdzi, że łożyska koła i główki są ok. Moto praktycznie nowe (9tys nalotu).

Tarcza żadnego uderzenia na 99% nie przyjęła, w deszczu praktycznie nie latałem, a jak już to na  mokrym baaardzo zachowawczo + omijam kałuże.

Jakieś pomysły?

Napisano

W moim moto przyczyną drgań przy hamowaniu były fabryczne 11 letnie klocki, przebieg 16kkm. Po naciśnięciu klamki lagi i owiewka wpadały w widoczne wibracje, a na klamce tego nie czułem. Specjaliści twierdzili, że tarcze i felga są krzywe co wykluczałem, bo wcześniej było dobrze. Z ciekawości wymieniłem olej w lagach i łożysko główki ramy i nic. Po wymianie klocków wszystko wróciło do normy.

Napisano

generalnie to do sprawdzenia:

krzywa ośka, krzywe półki, krzywe lagi/golenie, krzywe tarcze, do regeneracji zacisk/zaciski, klocki asymetryczne itp...

ale to mega dziwne, bo masz bardzo młode moto - nie powinno zadne powyższe występować.

zaczałbym od wyważenia koła.

Napisano

Istotna jest przeszłość motocykla - czy masz go od nowości, czy były jakieś przygody po drodze... a najbardziej kluczowe to prześledzić co się działo od chwili "kiedy było dobrze" aż do teraz. Wizyty w serwisie, montaż dodatkowych akcesoriów i tak dalej.

Czasami pojawiają się zagadki tego typu i przyczyn szuka się z przodu pojazdu, a w istocie tył tez ma znaczenie - kufrym ich montaż, obciążenie, frendzle w chopperach, oparcia itp

Napisano
  • Autor

Istotna jest przeszłość motocykla - czy masz go od nowości, czy były jakieś przygody po drodze... a najbardziej kluczowe to prześledzić co się działo od chwili "kiedy było dobrze" aż do teraz. Wizyty w serwisie, montaż dodatkowych akcesoriów i tak dalej.

Czasami pojawiają się zagadki tego typu i przyczyn szuka się z przodu pojazdu, a w istocie tył tez ma znaczenie - kufrym ich montaż, obciążenie, frendzle w chopperach, oparcia itp

Jestem pierwszym właścicielem - moto mam od nowości. Nie przypominam sobie bym zaliczył jakąś większą dziurę. Problem z tym, że nie przypominam sobie momentu od kiedy to się dzieje. Testy zarówno z kuferm / pasażerem jak i bez. Jedyne co mi przychodzi do głowy to regulacja zawiasu (ustawię na na "default" i zobaczę czy to coś zmieni). Serwis powiadomiony i dostaną moto na tydzień - niech szukają ale nie ukrywam, że wolałbym sam znaleźć przyczynę niż kazać im rozbierać pół motocykla. Wymienili już przednią oponę na zasadzie "niech Pan polata i zobaczy czy jest lepiej bo Pana opona jest wyząbkowana".

Napisano
  • Autor

generalnie to do sprawdzenia:

krzywa ośka, krzywe półki, krzywe lagi/golenie, krzywe tarcze, do regeneracji zacisk/zaciski, klocki asymetryczne itp...

ale to mega dziwne, bo masz bardzo młode moto - nie powinno zadne powyższe występować.

zaczałbym od wyważenia koła.

W ASO założyli mi tymczasowo nówkę oponę - więc pewnie też wyważyli bo przy prędkościach mocno nie przepisowych moto stabilbe i nic się nie dzieje. Podejrzewają tarcze ale wydaje mi się, że w przypadku krzywej tarczy efekty by się wzmacniały wraz ze wzrostem siły hamowania - jak się myle to mnie popraw.

Jak już pisałem niżej ustawię zawias tak jak był po wyjeżdzie z salonu (napięcie wstępne / odbicie / tłumienie itd...). Może tu jest problem?

Napisano

W ASO założyli mi tymczasowo nówkę oponę - więc pewnie też wyważyli bo przy prędkościach mocno nie przepisowych moto stabilbe i nic się nie dzieje. Podejrzewają tarcze ale wydaje mi się, że w przypadku krzywej tarczy efekty by się wzmacniały wraz ze wzrostem siły hamowania - jak się myle to mnie popraw.

Jak już pisałem niżej ustawię zawias tak jak był po wyjeżdzie z salonu (napięcie wstępne / odbicie / tłumienie itd...). Może tu jest problem?

a był serwis zawiasu przedniego?

mi pare lat temu Suzuki zaczęło wężykować, jak debil mechanik wlał na oko oleju i było 150ml różnicy między lagami (poza tym też skopał wymianę sprzęgła)...

Napisano
  • Autor

a był serwis zawiasu przedniego?

mi pare lat temu Suzuki zaczęło wężykować, jak debil mechanik wlał na oko oleju i było 150ml różnicy między lagami (poza tym też skopał wymianę sprzęgła)...

Nic na ten temat mi nie wiadomo. Moto bylo u nich tylko raz na przeglądzie po 800km (tak każe manual) i raz w celu weryfikacji minimalnego luzu tylnego koła - jak się okazało rozebrali i poskładali tylną piastę w poszukiwaniu problemu a okazało się, że jakiś gamoń nie użył klucza dynamometrycznego i za słabo dokręcił kontrę mimośrodu od regulacji naciągu łańcucha :hehe: :hehe: :hehe: :hehe:

Jedyne co było robione to montaż stelaża pod kufry (sam montowałem, boczne stelaże mam typu rapid lock = nie latam z pustymi stelażami do k.bocznych tylko z płytą), zamontowany uchwyt RAM do TomTom`a Ridera 400 - miejsce montażu widać na filmiku.

Napisano

Podejrzewają tarcze ale wydaje mi się, że w przypadku krzywej tarczy efekty by się wzmacniały wraz ze wzrostem siły hamowania - jak się myle to mnie popraw.

Mylisz się - odwrotnie.  :phi:

Napisano

Mylisz się - odwrotnie.  :phi:

no i tak i nie. zależy od siły hamowania :)

krzywa tarcza przy lekki hamowaniu np. z 30-0 nie da znać o o sobie. nasili się przy pewnych prędkościach, a przy jeszcze wyższych - znowu zmaleje :)

Napisano
...

czy oba zaciski - prawy i lewy zaczynaja lapac jednoczesnie?

A dlaczego ma to mieć wpływ na drgania?

Napisano
  • Autor

Hmmm a tak mnie naszło...

Mam pływające tarcze. Jest szansa, że np któryś z nitów się zapiekł/zablokował i to od tego?

Napisano

nie bardzo. nity pracują tylko 1 osi. jakby się zapiekł, to nie zaburzyłby osiowości.

Napisano

Mam jeszcze jednen pomysł - spróbuj przejechać się bliźniaczym motocyklem - może to podświadomość sprawiła, a takie zachowanie motocykla było od początku...?

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jednen pomysł - spróbuj przejechać się bliźniaczym motocyklem - może to podświadomość sprawiła, a takie zachowanie motocykla było od początku...?

Znasz kogoś z Triumphem Tigerem Sportem?[emoji6] Bo nawet na polskim forum tigerów nie natknąłem się na "bliźniaka".

Koledzy z UK stwierdzili, że to nity. Zobaczymy co na to powie ASO przy przeglądzie za tydzień. Nic nie grzebię - poczekam.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Wg mnie nity najczęściej dostają luzów, więc weryfikacja poprzez ruszanie nią rękoma w płaszczyźnie tarczy powinna coś podpowiedzieć.

Napisano

Znasz kogoś z Triumphem Tigerem Sportem?[emoji6] Bo nawet na polskim forum tigerów nie natknąłem się na "bliźniaka".

Koledzy z UK stwierdzili, że to nity. Zobaczymy co na to powie ASO przy przeglądzie za tydzień. Nic nie grzebię - poczekam.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

To nie ten?

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/420384-chwa%C5%82%C4%99-sie/