Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drzewa na działce a budowa

Featured Replies

Napisano

Mam na działce 20 drzewek - raczej średnie dęby i topole. Na działce ma stanąć dom (nieco ponad połowa będzie zajęta). Nie wiem dokładnie kiedy się uda zacząć budowę. Chciałbym jeszcze w tym roku.

Chcę się pozbyć tych drzew, pozwolenie dostałem.

I teraz tak: niektórzy fachowcy mówią mi, że lepiej już teraz wyciąć drzewa i wykopać karpy i mniej więcej zrównać teren, żeby było przygotowane pod budowę.

A niektórzy mówią, że nie ma sensu teraz wyrywać korzeni, bo i tak koparka przyjedzie do fundamentów i wtedy za jednym zamachem załatwi wykop pod dom oraz karpy. Że nie ma sensu płacić dwa razy za koparkę.

Opcja czyszczenia działki już teraz z drzew, korzeni, krzaków, z wywozem tego wszystkiego to cena 4500zł. Placyk 700m2. Ze 4 drzewka są pochylone na stronę sąsiadów i z podnośnika chcą je wycinać.

Z kolei mam gościa, który za ścięcie i zabranie drzew i gałęzi weźmie 500-600zł. No ale zostawi karpy.

Proszę o jakąś poradę.

Napisano
  • Autor

Ojej, chciałem na "Zrob to sam" wrzucic tego posta!

Prosze moda o przerzucenie. dzieki.

Napisano

Zetnij drzewa gosciem teraz, a karpy usuń koparką przy okazji kopania fundamentów doplata powinna być niewielka. Tylko niech wycinacz zostawi z metr pnia nad ziemią, zeby było za co zaczepić łańcuch do koparki.

Napisano

Nie szkoda Ci oddawac drewna ? Kup pule lancuchowa, przy domu Ci sie przyda. Ogarniesz sam i bedziesz mial drewno do kominka albo na ognisko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Topole do kominka, ale z debow tylko galezie - pien do przetarcia do tartaku i do suszarni - bedzie na meble, czy podloge.

Napisano

Topole do kominka, ale z debow tylko galezie - pien do przetarcia do tartaku i do suszarni - bedzie na meble, czy podloge.

Jeśli chodzi o dęby i tartak to zależy od tego co założyciel wątku nazywa "średnimi" drzewami ;]

Napisano

Jak chcesz wyrzucić drewno, to tnij teraz.

Jak chcesz coś z nim zrobić (choćby spalić w kominku) to poczekaj do zimy i wtedy wytnij.

Osobne czyszczenie działki IMO nie ma sensu - przy okazji budowy i wizyty cięższego sprzętu posprzątasz taniej.

Napisano

Jak chcesz wyrzucić drewno, to tnij teraz.

Jak chcesz coś z nim zrobić (choćby spalić w kominku) to poczekaj do zimy i wtedy wytnij.

Osobne czyszczenie działki IMO nie ma sensu - przy okazji budowy i wizyty cięższego sprzętu posprzątasz taniej.

Wyciąć to musi w terminie jaki ma w pozwoleniu na wycinke.

Tapatalked

Napisano

Chcesz to wytnij drzewa, korzeni bym nie ruszał, tj piszesz i tak będzie koparka.

Ja miałem dwa drzewa nie za duże, n aktóre miałem pozwolenie, reszta to krzewy i drzewa owocowe. Trochę sam poczyściłem i popaliłem gałęzie. Przy wykopie koparka + wywrotka załatwiła reszte.

Napisano

Wyciąć to musi w terminie jaki ma w pozwoleniu na wycinke.

Bo? Wniosek jest za darmo, więc można złożyć kolejny.

Napisano

Bo? Wniosek jest za darmo, więc można złożyć kolejny.

Ale decyzja jest uznaniowa, wiec nie ma gwarancji, ze dostanie nastepnym razem zgode ;)