Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taka zagwozdka oponowa

Featured Replies

Napisano

Taka zagadka na rozpoczęcie tygodnia.Jest sobie malolitrażowy samochodzik z napędem oczywiście na przód.Ma ABS/ESP-jesli to będzie istotne.Na wszystkich 4 kołach ma ten sam rodzaj opony,tej samej firmy -jedyna różnica to ta,że  z przodu ma profil 65 a z tyłu 60[60 jest nominalny dla tego auta].przechodzimy do pytania-czy różnica w profilach opon [a tym samym w obwodzie koła]może spowodować ekspresowe zużycie opon z przodu? Konkretnie -po 15kkm zostało 3mm.Dla porownania z tylu po 35kkm zostalo 5mm.

Napisano

Moim zdaniem zużycie przednich nie ma w tym wypadku nic wspólnego z różnym profilem.

Po prostu zwłaszcza w przednionapędowcu przód się zużywa szybciej, to naturalne.

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem zużycie przednich nie ma w tym wypadku nic wspólnego z różnym profilem.

Po prostu zwłaszcza w przednionapędowcu przód się zużywa szybciej, to naturalne.

Ale poprzednie opony zostały wymienione po blisko 60kkm :hmm:

Te nie dojadą do 20kkm :no:

To raczej jest dziwne.

Napisano

Ale poprzednie opony zostały wymienione po blisko 60kkm :hmm:

Te nie dojadą do 20kkm :no:

To raczej jest dziwne.

Jak to Conti Premiumcontact 5 to mozliwe ;] nie wiem, czy nie piszesz o Suzuki, bo oni fabrycznie montuja opony z dosc wysokim indeksem vmax (moze to ma wplyw na trwalosc :nie_wiem:), no i dodatkowo opony na pierszy montaz sa jakies trwalsze :hmm:
Napisano
  • Autor

Jak to Conti Premiumcontact 5 to mozliwe ;] nie wiem, czy nie piszesz o Suzuki, bo oni fabrycznie montuja opony z dosc wysokim indeksem vmax (moze to ma wplyw na trwalosc :nie_wiem:), no i dodatkowo opony na pierszy montaz sa jakies trwalsze :hmm:

Tak- piszę o Splashu i Conti(w moim przypadku chyba 3)

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano

Tak- piszę o Splashu i Conti(w moim przypadku chyba 3)

Wysłane z mojego MotoG3

Jak 3 to raczej EcoContact. Mialem takie na pierwszy montaz w Punto, wytrzymaly 65tkm (na zmiane z zimowkami, wiec pewnie ze 2/3 tego).

W Splashu mam PremiumContact 2 i te po 60tkm jak nowe :O, ale auto z 65KM i indeks predkosci H do 210 :hehe:, w 95 konnym Fiacie mam T :bzik: zmienilem we Fiacie na PremiumContacty 5 i po kolejnych 45tkm wygladaja jak fabryczne po 65tkm, a to caly czas na zmiane z GoodYearami zimowymi, ktore maja sie dobrze. Wiecej tego niemieckiego guana nie kupie :no:

Napisano

Taka zagadka na rozpoczęcie tygodnia.Jest sobie malolitrażowy samochodzik z napędem oczywiście na przód.Ma ABS/ESP-jesli to będzie istotne.Na wszystkich 4 kołach ma ten sam rodzaj opony,tej samej firmy -jedyna różnica to ta,że  z przodu ma profil 65 a z tyłu 60[60 jest nominalny dla tego auta].przechodzimy do pytania-czy różnica w profilach opon [a tym samym w obwodzie koła]może spowodować ekspresowe zużycie opon z przodu? Konkretnie -po 15kkm zostało 3mm.Dla porownania z tylu po 35kkm zostalo 5mm.

Rozwiązaniem jest to, że może masz opony klasy HP. Wszystkie te opony o podwyższonych osiągach mają Ci dać lepszą przyczepność niż zwykłe albo eco, właśnie kosztem trwałości. Jeśli masz ciężką nogę to nie problem zuzyć je tak szybko.