Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deszczowka i podlewanie

Featured Replies

Napisano
Za jakis czas bede musial ogarnac temat podlewania ogrodu i odprowadzenia deszczowki z dachow, i zastanawiam sie, w ktora strone isc. 

1) Zamontowac jakas studnie chlonna z dala od budynku i do niej wprowadzic wode z dachu i zapomniec. Do podlewania ogrodu uzyc wody z sieci (mam osobny licznik na ogrod, wiec za scieki bym nie placil).

2) Opcja jak powyzej, z tym, ze zanim odprowadze wode do studni, wkomponowac w ogrod jakis zbiornik, w ktorym zbieralaby sie woda z dachu i sluzyla do 'recznego' podlewania wrazliwszych roslin. Nadmiar wody ladowalby we wspomnianej studni chlonnej.

3) Wkopac jakis zbiornik na deszczowke i tam ja magazynowac. Do podlewania ogrodu uzyc wlasnie tej wody i ewentualnie wspomagac sie woda z sieci.  

Przy okazji mam jeszcze inne pytanie: mozna wykopac studnie do poboru wody i jednoczesnie wlewac w nia deszczowke? Wydaje mi sie, ze niekoniecznie...

Jesli zdecydowalbym sie na wykorzystanie deszczowki do podlewania, to pozostaje kolejny problem co do sposobu jej wypompowywania - brnac w automatyczne podlewacze, czy pompa zanurzeniowa i jazda na maksa kiedy potrzeba? 

Ja osobiscie sklaniam sie ku opcji nr 2 - nie mam ochoty inwestowac zbyt wiele w skomplikowane instalacje, ale troche szkoda mi wylewac w glebe fajna miekka wode i placic za chlorowana ciecz z wodociagow :hmm:

Jakie macie przemyslenia? :hmm:

Napisano

Opcja numer 3. Zbiornik plus to co za dużo w jakiś drenaż albo studnie chłonną. 

Ja mam zrobione podlewanie trawnika tak że mogę zasilać instalacje albo z wodociągu albo ze zbiornika. Nie ma co prawda jeszcze pompy bo to skomplikowana sprawa się zrobiła przez kombinacje gminy z ciśnieniem w sieci.

Do tego zraszacze i instalacja przygotowana tak że w razie czego można wstawić elektrozawory i sterować automatycznie.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Opcja numer 3. Zbiornik plus to co za dużo w jakiś drenaż albo studnie chłonną. 

Ja mam zrobione podlewanie trawnika tak że mogę zasilać instalacje albo z wodociągu albo ze zbiornika. Nie ma co prawda jeszcze pompy bo to skomplikowana sprawa się zrobiła przez kombinacje gminy z ciśnieniem w sieci.

Do tego zraszacze i instalacja przygotowana tak że w razie czego można wstawić elektrozawory i sterować automatycznie.

Krawiec

Ile Cie to kosztowalo jak do tej pory? Jak sie ma pojemnosc zbiornika vs. powierzchnia dachu? 

Napisano

Za jakis czas bede musial ogarnac temat podlewania ogrodu i odprowadzenia deszczowki z dachow, i zastanawiam sie, w ktora strone isc. 

1) Zamontowac jakas studnie chlonna z dala od budynku i do niej wprowadzic wode z dachu i zapomniec. Do podlewania ogrodu uzyc wody z sieci (mam osobny licznik na ogrod, wiec za scieki bym nie placil).

2) Opcja jak powyzej, z tym, ze zanim odprowadze wode do studni, wkomponowac w ogrod jakis zbiornik, w ktorym zbieralaby sie woda z dachu i sluzyla do 'recznego' podlewania wrazliwszych roslin. Nadmiar wody ladowalby we wspomnianej studni chlonnej.

3) Wkopac jakis zbiornik na deszczowke i tam ja magazynowac. Do podlewania ogrodu uzyc wlasnie tej wody i ewentualnie wspomagac sie woda z sieci.  

Przy okazji mam jeszcze inne pytanie: mozna wykopac studnie do poboru wody i jednoczesnie wlewac w nia deszczowke? Wydaje mi sie, ze niekoniecznie...

Jesli zdecydowalbym sie na wykorzystanie deszczowki do podlewania, to pozostaje kolejny problem co do sposobu jej wypompowywania - brnac w automatyczne podlewacze, czy pompa zanurzeniowa i jazda na maksa kiedy potrzeba? 

Ja osobiscie sklaniam sie ku opcji nr 2 - nie mam ochoty inwestowac zbyt wiele w skomplikowane instalacje, ale troche szkoda mi wylewac w glebe fajna miekka wode i placic za chlorowana ciecz z wodociagow :hmm:

Jakie macie przemyslenia? :hmm:

wszystko zależy jak mocno Ci się chce w to bawić i ile tej wody będziesz potrzebował. Ja pszedłem prostą linią, koparka na weekend + trochę rurek załatwiło drenaż z rur spustowych z dachu. Mam czysto i bezobługowo. Do podlewania używam wody z własnego ujęcia.

PAmiętaj, że jezeli myślisz o systemie podlewania jest potrzebna pewna wydajność i ciśnienie wody.

Napisano

U siebie mam dwie studnie na deszczówkę - podłączone po dwie rynny do każdej.

Z rynien do studni idą pod ziemią perforowane rury w otulinie z geowłókniny osadzone w podsypce żwirowej.

Studnie mają około 1 m średnicy i 4 kręgi w dół - jakieś 2 m. Nie zdarzyło się jeszcze, by się przepełniły.

Na razie nie zastosowałem zebranej wody do podlewania, bo mam własną studnię głębinową.

Napisano
  • Autor

Wodę z dachu i tak muszę gdzieś odprowadzić, bo inaczej będę się topil. Nie wiem tylko czy jest sens ja gromadzić czy olać temat i podlewać z wodociągu.

Tapatalked

Napisano

Ile Cie to kosztowalo jak do tej pory? Jak sie ma pojemnosc zbiornika vs. powierzchnia dachu? 

Ja mam dwie studnie z kręgów - razem coś koło 5m3 pojemności. Dach 140m2 + taras 45m2

Nie pamiętam ile to kosztowało ale coś pewnie koło 2k za studnie, piwniczkę na zawory i hydrofor i rury i zraszacze.

Krawiec

Napisano

Wodę z dachu i tak muszę gdzieś odprowadzić, bo inaczej będę się topil. Nie wiem tylko czy jest sens ja gromadzić czy olać temat i podlewać z wodociągu.

Tapatalked

Bardzo zależy jakie masz grunty. Ja mam tylko po ok 5-8m drenażu pod każdą rurą. Mam jedynie 6m drenażu pod jedną rurą spustową +studzienka pod kranem + odprowadzenie popłuczyn z filtra i daje radę. Nie ma żadnych studzienek, tylko rura drenarska, geowłóknina i kamyki. Co 3 dni filtr wywala 400l wody w ten drenaż i nigdy się nie przelało, nawet tak szło ok 1000l ;) . Reszta zbiera z dachu (ok 260m2), odwodnienia garażu i też jest ok ale u mnie jest przepuszczalny piasek, więc wszystko wsiąka.

Możesz pobawić się w doprowadzenie wody do studni /beczek a potem dodać pompę do podlewania. Dużo zależy od wielkości ogródka i co tam masz. Ja przez dwa lata nic nie podlewałem, bo miałem tylko "trawę".

Napisano

Policz. Jakieś szambo 10m3 ze 2k + trochę pracy z kopaniem i przysypaniem. Pompa/hydrofor... Wyjdzie podobnie co studnia. O ile masz wodę na działce.

Jak uwzględnisz ile tej wody uzyskasz i kiedy będziesz potrzebował (pewnie będziesz musiał i tak podlewać czasami z wodociągu) to wyjdzie, że zbieranie deszczówki nie ma ekonomicznego sensu. Bo za mało jej i za drogo wychodzi. Jak ktoś ma szambo zwolnione dzięki kanalizacji - to można się zastanawiać, zy/jak je wykorzystać. Ale budować specjalnie instalację na deszczówkę IMO bez sensu.

Można jeszcze rozważać taki paletowy zbiornik 1m3 i grawitacyjne podlewanie (bez pompy). Ale to mało wody i trudno estetycznie to jakoś zorganizować. Ale tanie.

Chyba, że masz problem z pozbyciem się deszczówki (wysoki poziom wód i/lub bardzo mało chłonne podłoże = drogie rozsączenie) - to sytuacja zmusza i nie ma co kalkulować.

Napisano

Chyba, że masz problem z pozbyciem się deszczówki (wysoki poziom wód i/lub bardzo mało chłonne podłoże = drogie rozsączenie) - to sytuacja zmusza i nie ma co kalkulować.

Tylko, że z tym jest tak, że jak jest potrzebna (susza) to jej nie ma, a za to jesienią / wiosną może być aż nad to :)

Napisano
  • Autor

Bardzo zależy jakie masz grunty.

Mam na wierzchu kilka centymetrow gliny, dlatego jesli z tym nic nie zrobie, to bede plywal. Pod glina sa juz piaski czy inne temu podobne i wyglada na to, ze ladnie chlonie wode. Wody gruntowe tez raczej nisko.

Jak uwzględnisz ile tej wody uzyskasz i kiedy będziesz potrzebował (pewnie będziesz musiał i tak podlewać czasami z wodociągu) to wyjdzie, że zbieranie deszczówki nie ma ekonomicznego sensu. Bo za mało jej i za drogo wychodzi.
Nawet bym sie zmusil, usiadl i przeliczyl rozne opcje, ale za cholere nie wiem ile wody w sezonie moge potrzebowac do podlewania i ile moge jej zebrac z dachu. I tak jak piszecie, wtedy kiedy wody potrzeba to jej nie ma, a wtedy kiedy jest to jest jej az nadto. 

Boje sie tez nieco problemu z zapychaniem ukladu - pewnie znow w gre wchodza albo rozsadne (drogie) filtry, albo zabawa z odtykaniem zapchanych elementow.
Napisano

Mam na wierzchu kilka centymetrow gliny, dlatego jesli z tym nic nie zrobie, to bede plywal. Pod glina sa juz piaski czy inne temu podobne i wyglada na to, ze ladnie chlonie wode. Wody gruntowe tez raczej nisko.

Nawet bym sie zmusil, usiadl i przeliczyl rozne opcje, ale za cholere nie wiem ile wody w sezonie moge potrzebowac do podlewania i ile moge jej zebrac z dachu. I tak jak piszecie, wtedy kiedy wody potrzeba to jej nie ma, a wtedy kiedy jest to jest jej az nadto. 

Boje sie tez nieco problemu z zapychaniem ukladu - pewnie znow w gre wchodza albo rozsadne (drogie) filtry, albo zabawa z odtykaniem zapchanych elementow.

I tak będziesz podlewać z wodociągu i tak. 

Jak by przyjąć że średni opad w Pl to 700mm na m2 w ciągu roku to teoretycznie jesteś w stanie zebrać 0,7m3 z m2 dachu. Tyle że problem jest w zmagazynowaniu tego. Podlewanie to z 10litrów na m2 trawnika... Czyli 1m3 wody na ar. Podlanie 5 arów już troszkę kosztuje. Prawda jest jednak taka że podlewać trzeba kilka razy w roku jak faktycznie jest sucho.

Zbiornik na deszczówkę to rozwiązanie problemu odprowadzenia wody opadowej, woda do podlewania jest niejako w gratisie ale nawet zwykła pompa co daje jako takie ciśnienie to kilka stówek. Inna sprawa że jak planujesz jakiś ogród, trawnik to zrób sobie instalacje do podlewania bo latanie z wężem jest upierdliwe.. A tak odkręcasz zawór i się podlewa (o ile oczywiście jest ciśnienie w wodociągu...).

Krawiec