Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnawianie aluminium (kierownica rowerowa)

Featured Replies

Napisano

Jest sobie aluminiowa kierownica rowerowa.

Czy jak potraktuję ją papierem ściernym od 200 do 2000 (3000?) a następnie pastą polerską na bawełnianym dysku przy wiertarce to zniszczę żłobione grafiki? 

Jakiś pomysł jak to sensownie ogarnąć? Na ile inwazyjne jest szkiełkowanie? 

20160611_185329960_iOS.jpg

20160611_184128218_iOS.jpg

Napisano

Szkiełkowanie załatwi Ci grawer na 100%. Jeśli chcesz go ocalić zrób jak pisałeś, ale sam grawer tylko potraktuj pastą ścierną i szmatką ręcznie. Aluchrom za 20 zł (jako ta pasta) się nadaje, dziś testowałem.

Napisano

Czy jak potraktuję ją papierem ściernym od 200 do 2000 (3000?) a następnie pastą polerską na bawełnianym dysku przy wiertarce to zniszczę żłobione grafiki? 

Jakiś pomysł jak to sensownie ogarnąć?

Ja bym w ogóle zrezygnował z użycia papieru ściernego. Są dostępne pasty ścierne o różnej gradacji: np. do czyszczenia układu wydechowego mojego skuterka użyłem past SIWA 220 i 600.

Napisano

Jak zachować grafiki, to bez papieru, no chyba, zeby usunąc ten czarny szmelc miejscami. A tak to pasta polerska. Chyba, że wybierzesz np. anodowanie ?

Napisano

Jakiś pomysł jak to sensownie ogarnąć? Na ile inwazyjne jest szkiełkowanie? 

http://szosa.org/topic/3989-polerowanie-aluminium-poradnik/

szkoda tylko ze linki nie działają

Napisano
  • Autor

Idealnie się nie dało, ubytki okazały się zbyt duże. Musiałby zeszlifować z 1mm materiału, żeby wygładzić całość. 

Dodatkowo, poprzedni właściciel zapomniał napisać w ogłoszeniu, że kierownica jest powypadkowa. Trochę się z nią namocowałem, może jeszcze posłuży, ale widać, że była walnięta.

Generalnie - biorąc pod uwagę materiał wyjściowy - wyszło nie najgorzej. ;)

20160619_174443196_iOS.jpg

20160619_174558750_iOS.jpg

Napisano

Teraz do grawera, niech pogłębi wzory i powtórka ;).

Napisano
  • Autor

Teraz do grawera, niech pogłębi wzory i powtórka ;).

Myślałem czy nie poprawić ich dremelem, ale... gra nie warta świeczki. Za duże ubytki, powypadkowa przeszłość. Miała być "kamieniem węgielnym" składanego roweru, ale w międzyczasie kupiłem cały rower, więc tą wystawię na sprzedaż, zaznaczając co jej dolega. Szansa, że wyjdę na zero jest praktycznie zerowa ;] Sama kierownica jeszcze posłuży, do jej odgięcia potrzebne było imadło i dwóch facetów. Na pierwszy rzut niewprawionego oka nic nie widać, ale nie będę się szmacił dla kilku złotych ;) Kupi ktoś do roweru albo zrobi z niej wieszak na ubrania.

Napisano
  • Autor

...i czysto informacyjnie.

Papier wodny i szlifowanie na mokro (nie pyli się): 220 > 500 > 800 > 1000 > 1500. Około 2.20-2.50zł za arkusz.

Pasta do polerowania metalu K2. Dostępna wszędzie (kupiłem w Praktiker). Koszt ~10zł (w internetach około 5zł + przesyłka).

Gramaturę, cięcie arkuszy i technikę szlifowania dobieramy do aktualnej potrzeby. Bardzo zniszczone rzeczy zacząłbym od 180 ew. 220. Omijamy grawery, które proponowałbym przejechać delikatnie dopiero 500 i szlifować normalnie (z umiarem) od 800 w górę. Ja skończyłem na 1500, ale w celu lepszego efektu można pójść wyżej. Najciężej robi się niską gramaturą, trzeba też zrobić to najdokładniej, bo wszystko co zostanie, będzie później widoczne. Wyższe gramatury robi się łatwiej i a efekty pracy są szybciej widoczne. 

Pasta polerska nakładana z tubki na przedmiot, rozsmarowywana palcem i szlifowana ręcznie bawełnianą szmatką (np. stara koszulka). Próbowałem początkowo bawełnianym dyskiem do szlifowania ale było przy tym za dużo ekwilibrystyki.

Praca miła, lekka, brudna, czasochłonna i przyjemna ;] 

Napisano

Myślałem czy nie poprawić ich dremelem, ale... gra nie warta świeczki. Za duże ubytki, powypadkowa przeszłość. Miała być "kamieniem węgielnym" składanego roweru, ale w międzyczasie kupiłem cały rower, więc tą wystawię na sprzedaż, zaznaczając co jej dolega. Szansa, że wyjdę na zero jest praktycznie zerowa ;] Sama kierownica jeszcze posłuży, do jej odgięcia potrzebne było imadło i dwóch facetów. Na pierwszy rzut niewprawionego oka nic nie widać, ale nie będę się szmacił dla kilku złotych ;) Kupi ktoś do roweru albo zrobi z niej wieszak na ubrania.

W czym ta kierownica jest wyjatkowa, ze warto sie z nia tak bawic ? To jakid zabytek ? Ile kosztowala ?

Napisano
  • Autor

W czym ta kierownica jest wyjatkowa, ze warto sie z nia tak bawic ? To jakid zabytek ? Ile kosztowala ?

Kupiłem, bo miałem wizję na rower z odwróconą, małą jaskółką i akurat się trafiła. Wyjątkowa raczej nie jest, ale wzór rzadko spotykany (przeważnie odwraca się zwykłe kierownice z rowerów turystycznych).

Odnowiłem, bo była zniszczona, miałem wolne popołudnie i chciałem zobaczyć jak się pracuje z aluminium. Jak zobaczyłem, że była pokrzywiona, pozbyłem się sentymentu i potraktowałem to jako materiał do nauki.

Warto raczej nie, bo na niej nie zarobię. Zabytek - nie wiem, raczej nie. Dałem za nią 110zł. Sprzedawcy źle nie życzę, ale karma za bycie ch..em go znajdzie ;] 

Przed chwilą zamówiłem dzwonek RockBros, czyli  chińską podróbkę Spurcycle ;] Jak dojdzie, metalową czaszę też przejadę na połysk ;]

Napisano

Kupiłem, bo miałem wizję na rower z odwróconą, małą jaskółką i akurat się trafiła. Wyjątkowa raczej nie jest, ale wzór rzadko spotykany (przeważnie odwraca się zwykłe kierownice z rowerów turystycznych).

Odnowiłem, bo była zniszczona, miałem wolne popołudnie i chciałem zobaczyć jak się pracuje z aluminium. Jak zobaczyłem, że była pokrzywiona, pozbyłem się sentymentu i potraktowałem to jako materiał do nauki.

Warto raczej nie, bo na niej nie zarobię. Zabytek - nie wiem, raczej nie. Dałem za nią 110zł. Sprzedawcy źle nie życzę, ale karma za bycie ch..em go znajdzie ;] 

Przed chwilą zamówiłem dzwonek RockBros, czyli  chińską podróbkę Spurcycle ;] Jak dojdzie, metalową czaszę też przejadę na połysk ;]

THX za wyjaśnienie, myślałem, że może jast jakaś nowa moda na rowerowy fetyszyzm  :hehe: