Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do elektryków i nie tylko. Pompa powietrza wtórnego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zakupiłem używkę pompy powietrza wtórnego. Żeby sprawdzić czy część jest sprawna podłączam na krótko do aku 12V i już druga używka nie reaguje tzn nie działa.

Na tabliczce znamionowej jest napisane napięcie 13.5V co jest logiczne bo dostaje prąd bezpośrednio z altka podczas uruchamiania, kiedy silnik jest zimny.

I teraz pytanie. Czy to normalny objaw, że pompa nie startuje jak dam na 12V?

Jak można sprawdzić czy jest sprawna nie mając 13.5V? Na uruchomionym aucie czy miernikiem?

Napisano

Jesteś pewien, ze jest dobra albo, ze faktycznie nie startuje?

Jak coś działa przy 13,5 V to i przy 12 musi. Bierze to w ogóle jakiś prąd/ możesz sprawdzić amperomierzem, skoro miernik posiadasz...

Napisano
  • Autor

Podłączam na krótko i nawet nie pyknie, nawet przy włączonym silniku. Ja podświadomie zdaję sobie sprawę, ze nie działa, chciałem się upewnić od kogoś kto na tym się zna ;]

Nerw mnie złapał, bo to już druga zła przysłana od innego sprzedawcy, a ten co teraz przysłał, to twierdzi, że przed wysyłką sprawdzają i ta niby działała. Sprzedawca jest jak na razie w deklaracjach OK, bo obiecał przysłanie drugiej wierząc mi na słowo - nie chce odsyłania pierwszej  :ok:

Napisano

Witam.

Zakupiłem używkę pompy powietrza wtórnego. Żeby sprawdzić czy część jest sprawna podłączam na krótko do aku 12V i już druga używka nie reaguje tzn nie działa.

Na tabliczce znamionowej jest napisane napięcie 13.5V co jest logiczne bo dostaje prąd bezpośrednio z altka podczas uruchamiania, kiedy silnik jest zimny.

I teraz pytanie. Czy to normalny objaw, że pompa nie startuje jak dam na 12V?

Jak można sprawdzić czy jest sprawna nie mając 13.5V? Na uruchomionym aucie czy miernikiem?

Jak kolega napisał już wyżej jak nie działa pod akumulatorem i jesteś pewien , że dobrze podłączasz. To jest niesprawna.

Jakoś nie chce mi sie wierzyć, że prąd dostaje bezpośrednio z alternatora.

Napisano

A pompa ma jakieś dodatkowe wyprowadzenia, czy tylko + i -?

Napisano

Tam raczej cudów nie ma, zwykły silniczek elektryczny

Napisano

No właśnie jeśli są tylko dwa wyprowadzenia, to powinno chodzić bez dodatkowych wymagań. Natomiast jeśli pinów jest więcej, to uruchomienie pompy może zależeć od czegoś jeszcze. IMO są dwa i powinna startować od razu.

Napisano

No właśnie jeśli są tylko dwa wyprowadzenia, to powinno chodzić bez dodatkowych wymagań. Natomiast jeśli pinów jest więcej, to uruchomienie pompy może zależeć od czegoś jeszcze. IMO są dwa i powinna startować od razu.

http://mdhmotors.com/emissions-system-diagnosis/- tu są 3 wyprowadzenia, ale 2 dostają plus zasilania poprzez przekaźnik sterowany ECU

Napisano

Podlacz do auta pompe powietrza oraz vaga i zrob doagnoze i wymuszenie pracy.

Napisano
  • Autor

do pompy wchodzi tylko +/- bezpośrednio, więc "na krótko" to powinno odpalić bez "pomocników"

Napisano

do pompy wchodzi tylko +/- bezpośrednio, więc "na krótko" to powinno odpalić bez "pomocników"

Az sprawdze u siebie

Napisano
  • Autor

Az sprawdze u siebie

komp, przekaźnik służą tylko do odpalenia w określonych warunkach, np zimny silnik. Jak jest ciepły to przekaźnik nie załącza się

Napisano

Jakie autko i jaki silnik?

Napisano

Jakie autko i jaki silnik?

Domyslam sie ze VAG z jakims silnikiem MPI

Napisano

Jeśli byłby VAG to można by to ustrojstwo łatwo wyłączyć.

Napisano

Jeśli byłby VAG to można by to ustrojstwo łatwo wyłączyć.

Poproszę o informacje jak to wyłączyć w vagu.

Napisano

Ja wyłączyłem kiedyś w 1.8t.

Trzeba zgrać zawartość ecu (wystarczy zwykły kabel'do vag'a i nefmoto), wyedytować odpowiednie komórki w mapie, wejść na forum nefmoto i poprosić o przeliczenie sum kontrolnych, wgrać nową mapę do ecu.