Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to jest z olejami silnikowymi?

Featured Replies

Napisano

po zakupie auta silnik 1,6 16V (astra G) zalałem olejem Mobil S 10W-40 przy 139tys km przebiegu, po przejechaniu ok 5tys km, stwierdzilem ze bierze go ok 0,3-0,4L/1000km

w tym tygodniu zamontowałem lpg i zastanawiam się nad olejem jakim zaleję motor, spotkałem się z różnymi opiniami nt pozostawienia tego oleju lub wymiany na inny- ale jaki- półsyntetyk? mineralny?

zapytałem znajomego mechaniora żeby doradził: powiedział żebym sobie dokupił tyle mobila semi żeby dojeździć do kolejnej wymiany a później wymianimy na mineralny...

stąd moja prośba do wtajemniczonych- jak to jest z tymi olejami? kiedy powinno sie wlewać olej mineralny? jakimi wlasnosciami różni się półsyntetyków: lepkość, gęstość?

Napisano

> po zakupie auta silnik 1,6 16V (astra G) zalałem olejem Mobil S

> 10W-40 przy 139tys km przebiegu, po przejechaniu ok 5tys km,

> stwierdzilem ze bierze go ok 0,3-0,4L/1000km

> w tym tygodniu zamontowałem lpg i zastanawiam się nad olejem jakim

> zaleję motor, spotkałem się z różnymi opiniami nt pozostawienia

> tego oleju lub wymiany na inny- ale jaki- półsyntetyk?

> mineralny?

> zapytałem znajomego mechaniora żeby doradził: powiedział żebym sobie

> dokupił tyle mobila semi żeby dojeździć do kolejnej wymiany a

> później wymianimy na mineralny...

> stąd moja prośba do wtajemniczonych- jak to jest z tymi olejami?

> kiedy powinno sie wlewać olej mineralny? jakimi wlasnosciami

> różni się półsyntetyków: lepkość, gęstość?

Witam

według mnie i tego co kiedyś przeczytałem 16 voltowych motorów raczej nie zalewa sie minerałami confused.gifconfused.gif

ale rónież tu na kąciku Ktoś (nie pamiętam Kto)

napisał że jeździ na mineralu i jest OK

zdania są podzielone

może jeszcze ktoś się wypowie

Pozdrawiam

Napisano

Ha, cięzka sprawa

ja mam 140 tys przebiegu i jeżdzę ma mobilu 5w50-syntetyk

bierze go ja wiem, ok 1,5 -2 litra na 15 tys km

u Ciebie jest półsytnetyk i bierze wiecej przy takim samym przebiegu.

będąc na Twoim miejscu,nie wlałbym minierała,tylko zainwestował w wymianę przynajmniej uszczelniaczy na zaworach i zobaczył co będzie się po takiej operacji działo-ewentualnie pierscionki olejowe-ale to juz mechanik obejrzy,czy zapieczone,czy nie, jak zdejmie głowice

jeśli zużycie spadnie, jeździłbym dalej na półsyntetyku

szkoda silnika ,chyba ze za rok będziesz go sprzedawał,to kij w oko,ale skoro założyłeś gaz, to chyba chcesz nim trochę pojeździć

ciekawostka-kumpel w polonezie przeszedł z synetyka na semi przy 130 tys km-dośc późno jak na poldka, , zmienił go już dwa razy-co 12 tys km, i narazie nie zamierza przechodzić na minerał

także zanim podejmiesz taką decyzję dobrze sie zastanów smile.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzieki dzieki wilekie za sugestię i proszę o więcej

Napisano

> dzieki dzieki wilekie za sugestię i proszę o więcej

Radze Ci z własnego doświadczenia żebyś nie zalewał silnika jeszcze 16V olejem mineralnym nawet firmowym no chyba że Cię nie stać.

Opowiem Ci jak to u mnie wyglądało. Jak kupiłem auto to zalałem go 10W-40 ELF STi no i okazało się że oleju ubywało dosyć znacznie tzn. jakieś 0,8 L na 1000km. Pomyślałem, że skoro tyle bierze to zaleje go mineralnym i tak też się stało 15W-40 Valvoline Turbo V dokładnie.

No i rzeczywiście na 10000 km dolałem ok. 3 litrów z czego pewnie conajmniej litr wyciekło przez simering na wale. Jednak po zalaniu mineralnego praca silnika diametralnie sie zmieniła! no.gif na zimnym bardzo klepały popychacze i wogóle silnik stał się bardzo głośny.

Po konsultacji z mechaniorem stwierdziliśmy, że ze względu na hydraulikę silnika zalejemy go półsyntetykiem.

Wlaliśmy 10W-40 Valvoline MaxLife ok.gif No i odrazu silnik stał się o wiele cichszy brawo.gif całkiem inaczej pracuje naprawdę tak jakbym inny silnik miał! 270635636-JUMP2.gif SUPER!

A co do ubywania oleju to przejechałem od wymiany 1500km i na bagnecie ubyło ok. 0,3 L czyli wychodzi mniej więcej że na 10000km powinno ubyć ok 2 L !!! czyli nawet mniej niż mineralnego!

Ja już mineralnego oleju nie zaleje wolałbym zrobić remont silnika takie moje zdanie.

Pzdr. 20.GIF

Napisano

ja w swoim motorku mam zalany mineralny gtx 3 castrola i jest ok, auto ma przejechane 200 tys., w niemczech jezdziło tez na oleju mineralny 15w45, od wymiany do wymiany nie dolewam oleju.

Napisano

> ja w swoim motorku mam zalany mineralny gtx 3 castrola i jest ok,

> auto ma przejechane 200 tys., w niemczech jezdziło tez na oleju

> mineralny 15w45, od wymiany do wymiany nie dolewam oleju.

ja dolewam sporo bo ok. litra na 1000 km zalałem minerałem ale niewiem czy 1000 zł opłaca sie wywalic na remont confused.gif

----------------

astra gr 1.6 16V Hb

155kkm

Napisano
  • Autor

> będąc na Twoim miejscu,nie wlałbym minierała,tylko zainwestował w

> wymianę przynajmniej uszczelniaczy na zaworach i zobaczył co

> będzie się po takiej operacji działo-ewentualnie pierscionki

> olejowe-ale to juz mechanik obejrzy,czy zapieczone,czy nie, jak

> zdejmie głowice

orientujecie się ile może ksoztować (jaki to jest wogóle rząd wielkości) taka wymiana podstawowych rzeczy: pierścienie, uszczelniacze itp?

Napisano

> orientujecie się ile może ksoztować (jaki to jest wogóle rząd

> wielkości) taka wymiana podstawowych rzeczy: pierścienie,

> uszczelniacze itp?

W moim silniczku (8V) wymiane uszczelniaczy zaworowych, uszczelniaczy wałka i uszczelki pod głowicą krzykneli mi 300 za robociznę (plus 100-150 części)

Napisano

Radze albo remoncik silnika, albo przejście na tańszy półsyntetyk 10W40 np. Opla za 60 zł 5 litrów (duuuuzo tańsze dolewki cie wyniosą).

Albo w ostateczności możesz przejść na ten mineralny ale jak zamierzasz długo jeszcze jeździć tym samochodem np. do 250-300 tyś to troche szkoda silnika wlewać mu mineralny bo to tylko przyspieszy remont.

Rozważ ten półsyntetyk Opla za 60 zł 5 litrów. 30.GIF

Napisano
  • Autor

wlewać mu mineralny bo to tylko

> przyspieszy remont.

> Rozważ ten półsyntetyk Opla za 60 zł 5 litrów.

rozważam i namierzam, np: ten

Napisano

> wlewać mu mineralny bo to tylko

> rozważam i namierzam, np: ten

jeszcze jest taki:

z opel-shopu

trochę droższy,czym się różni oprócz opakowania-nie mam pojęcia,trzeba by dokładną specyfikację poczytać

Napisano

> jeszcze jest taki:

> z opel-shopu

> trochę droższy,czym się różni oprócz opakowania-nie mam

> pojęcia,trzeba by dokładną specyfikację poczytać

ja juz kiedys poruszalem ten problem z opakowaniami.

odpowiedz jaka udzielili koledzy z kacika to - "inne opakowanie wprowadzone przez opla".

a tak na marginesie ja taki mam (ten zolty kupowalem na allegro od opel-gsi) i nie narzekam.

Napisano

> ja juz kiedys poruszalem ten problem z opakowaniami.

> odpowiedz jaka udzielili koledzy z kacika to - "inne opakowanie

> wprowadzone przez opla".

> a tak na marginesie ja taki mam (ten zolty kupowalem na allegro od

> opel-gsi) i nie narzekam.

Ja się nad tym zastanawiam, tyle że syntetykiem

za 4 tys km wymiana, mobili1 5w50 po 30 za litr-wymiana gratis,a tu za 109zł mam 5 litrów 5w30, takze cena dośc przyzwoita,

gdzieś czytałem,ze to robione na tej samej bazie co mobil

może ktoś to potwierdzić?

Napisano

> Ja się nad tym zastanawiam, tyle że syntetykiem

> za 4 tys km wymiana, mobili1 5w50 po 30 za litr-wymiana gratis,a tu

> za 109zł mam 5 litrów 5w30, takze cena dośc przyzwoita,

> gdzieś czytałem,ze to robione na tej samej bazie co mobil

> może ktoś to potwierdzić?

baza zapewne wszędzie jest podobna - liczą się dodatki

co do oleju, to kwestia czy dla tego silnika 5W30 nie będzie miał zbyt "rzadki"

ja teraz wlewam 5W40 Lotos Traffic i sobie chwalę

zresztą zmieniajac co 15kkm, marka oleju nie ma większego znaczenia smile.gif

Napisano

> ja w swoim motorku mam zalany mineralny gtx 3 castrola i jest ok,

> auto ma przejechane 200 tys., w niemczech jezdziło tez na oleju

> mineralny 15w45, od wymiany do wymiany nie dolewam oleju.

Ja mam tak samo tylko 15w40 ale zmieniam na gtx magnatec 10w40 bo silnik głośno chodzi jak jest zimny(zimą to jak diesel dopuki się nie rozgrzeje choć troszkę)

Napisano

> wlewać mu mineralny bo to tylko

> rozważam i namierzam, np: ten

Właśnie o tym oleum pisałem.

Śmiało kup ten olej. Niewiele ponad 10 zł za litr a dużo lepszy zwłaszcza w zimie od mineralnego. 30.GIF

Napisano

> baza zapewne wszędzie jest podobna - liczą się dodatki

> co do oleju, to kwestia czy dla tego silnika 5W30 nie będzie miał

> zbyt "rzadki"

No to jest dobre pytanie.

Sam miałem na tą lepkość przejść ale czytałem ostatnio ciekawy test oleju.

Do silnika wlano olej 5W40 i samochód eksploatowano tylko w mieście na którlich odcinkach z częstym rozruchem zimnego silnika.

I okazało się że po 2 tyś km zawartość benzyny w oleju przekroczyła 20% co spowodowało że olej miał lepkość podobną do 5W30 a po 5 tyś km paliwa w oleju było już blisko pół na pół co spowodowało że lepkość spadła do ok. 5W20 !!!!!!!!!!!!!!!!! yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Taki olej w trudnych warunkach w jezdzie na wysokich obrotach w wysokich temperaturach niedostatecznie smaruje silnik !

Co ciekawe w/g testujących wcale tak łatwo benzyna nie paruje z silnika ! Przy intensywnej jeździe autostradowej dopiero po kilku tyś km ubywa benzyna zaczyna znacząco wyparowywać.

Awięc ja zostaje przy lepkości 5W40. 30.GIF

Napisano

> baza zapewne wszędzie jest podobna - liczą się dodatki

> co do oleju, to kwestia czy dla tego silnika 5W30 nie będzie miał

> zbyt "rzadki"

> ja teraz wlewam 5W40 Lotos Traffic i sobie chwalę

> zresztą zmieniajac co 15kkm, marka oleju nie ma większego znaczenia

Ja mam obecnie 108 000 i leje BP VISCO 0W40. Ten olej był zalany w Niemczeh przy 55 000km. W zeszłum roku wymieniałem przy 98 000 tez BP 7000. zlosnik.gif

Napisano

> orientujecie się ile może ksoztować (jaki to jest wogóle rząd

> wielkości) taka wymiana podstawowych rzeczy: pierścienie,

> uszczelniacze itp?

W mojej okolicy jak się dowiadywałem to remont silnika x16xel waha się następująco: wymiana samych uszczelniaczy od 500 zł do 1200 zł z częsciami (z tym że za 1200 robią planowanie głowicy, szlifowanie zaworów i gniazd a za 500 to tylko zdjęcie głowicy i wymiana uszczelniaczy), natomiast wymiana pierścieni to od 1000 zł do około 2000 zł.

Napisano

> W mojej okolicy jak się dowiadywałem to remont silnika x16xel waha

> się następująco: wymiana samych uszczelniaczy od 500 zł do 1200

> zł z częsciami (z tym że za 1200 robią planowanie głowicy,

> szlifowanie zaworów i gniazd a za 500 to tylko zdjęcie głowicy i

> wymiana uszczelniaczy), natomiast wymiana pierścieni to od 1000

> zł do około 2000 zł.

to drozyzna u was . U mnie za wymiane uszcelniaczy 200zł , pierścieni z 300-400zł gdzies około 1000 wszystko na biede

--------------

Astra gr.94 1.6 16V HB

155kkm

Napisano

> to drozyzna u was . U mnie za wymiane uszcelniaczy 200zł , pierścieni

> z 300-400zł gdzies około 1000 wszystko na biede

> --------------

> Astra gr.94 1.6 16V HB

> 155kkm

Ty zapewne podałeś koszty samej robocizny, ja pisałem z częściami, u kolegów Boulera i Krisba komplet uszczelek na górę silnika to koszt ok. 200 zł, a pierścieni drugie 200.

Napisano

> Ty zapewne podałeś koszty samej robocizny, ja pisałem z częściami, u

> kolegów Boulera i Krisba komplet uszczelek na górę silnika to

> koszt ok. 200 zł, a pierścieni drugie 200.

u Madrego na swobodnej same uszczelniacze 36zł ,a pierscienie komplet 160zł niedawno pytałem mamy te same silniki tyle ze mi bierze litra na 1000 i sie zastanawiam . Pytałem zaprzyjaznonego mechcnika za 200 złzrobił by uszcelniacze co do sciaganiagłowicy wieksze koszta ale mysle ze w tysiącu spokojnie sie maozna zmiescic . Niewiem ile szlif głowicy by kosztowałi zaworków ale musle ze nieduzo.

-------------

Astra gr 94r 1.6 16v HB

155kkm

Napisano

moj astrolot tez zaczyna zlopac olej. przebieg 163kkm, wychodzi jakies 1,5l/15kkm. do tej pory zalewalem Mobil 1 0W40 ale chyba najwyzsza pora na zmiane i prawdopodobnie bedzie to 10W40 opla bo jest w dobrej cenie no i oplowski grinser006.gif

w remont silnika chyba nie oplaca sie pakowac kasy chyba ze zacznie chlac 1l/1000km 270751858-jezyk.gif

palacz.gif

PS. kumpel zakupil vectre c od 1 wlasciciela, silnik 1.8 16v z przebiegiem 120kkm; zrobil 8kkm i musial dolac 1l yikes.gif w ksiazce mu pisza ze wymiany moze robic co 30kkm a wiec wychodzi ze w miedzyczasie przy takich ubytkach zrobi jedna wymiane dolewkami.

cos nie tak z tymi 16v, jakies dziadostwo opel zaczyna odwalac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.