Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łamanie prawa dla dobrych celów

Featured Replies

Napisano

Post Freda

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/422557-apel-do-kierowc%C3%B3w/#entry6006456

I tak mnie naszło. Jest jakiś kodeksowo przykaz co można łamać za przepisy puszczając pojazdy uprzywilejowane? 

Napisano

Post Freda

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/422557-apel-do-kierowc%C3%B3w/#entry6006456

I tak mnie naszło. Jest jakiś kodeksowo przykaz co można łamać za przepisy puszczając pojazdy uprzywilejowane? 

Co prawda nie odpowiem na pytanie,

ale na prawdę boli to, że wszystko musi być uregulowane przepisami, sankcjami, nakazami.

Zero zdrowego rozsądku, empatii, ludzkiej życzliwości.

Zarówno po stronie uczestników ruchu jak i po stronie "służb".

Ni ma nadzieji zgynemy, gehenna. 

Napisano

Post Freda

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/422557-apel-do-kierowców/#entry6006456

Żartujesz?

Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.

Jak niby w ustawie opisać wszystkie możliwe sytuacje? Wcześniejsze artykuły (3,4) opisują jak się należy zachowywać.

Napisano
  • Autor

powinno być napisane że możesz łamać wszystkie przepisy w takich momentach jeżeli nie spowoduje to zagrożenia dla innych uczestników ruchu - to by wystarczyło

Napisano

powinno być napisane że możesz łamać wszystkie przepisy w takich momentach jeżeli nie spowoduje to zagrożenia dla innych uczestników ruchu - to by wystarczyło

Chciałbyś przepis nakazujący łamanie przepisów? Doprowadziłbyś do paradoksu prawnego, bo łamiąc prawo przestrzegałbyś prawa i na odwrót.  :hehe:  :hehe:  :hehe:

Napisano

nie wiem czy jest w przepisach ale ja np. na rondzie na czerwonym przejechałem (oczywiście ostrożnie), żeby puścić dwa czy trzy wozy bojowe straży pożarnej...

ludzkie życie nie ma ceny i trzeba robić wszystko co się da...oczywiście z rozwagą i uwagą ;)

Napisano

nie wiem czy jest w przepisach ale ja np. na rondzie na czerwonym przejechałem (oczywiście ostrożnie), żeby puścić dwa czy trzy wozy bojowe straży pożarnej...

ludzkie życie nie ma ceny i trzeba robić wszystko co się da...oczywiście z rozwagą i uwagą ;)

Przepisy można łamać w stanie wyższej konieczności jeżeli dobro, które chronisz jest wyższe niż to, które poświęcasz. W razie wątpliwości rozstrzyga po fakcie sąd.

Proste i niezawodne.

Napisano
  • Autor

Przepisy można łamać w stanie wyższej konieczności jeżeli dobro, które chronisz jest wyższe niż to, które poświęcasz. W razie wątpliwości rozstrzyga po fakcie sąd.

Proste i niezawodne.

o, to dobre, skad to jest? :)

Napisano

Znikąd. Sam to napisałem.  :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

Znikąd. Sam to napisałem.  :nie_wiem:

czyli etyka

ale jakiś paragraf by się przydał

Napisano

czyli etyka

ale jakiś paragraf by się przydał

To by już musiał jakiś prawdziwy prawnik zabrać głos.  :ok:

Napisano

o, to dobre, skad to jest?

Kodeks karny:

art. 26 §  1. Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego.

Kodeks wykroczeń:

art. 16 §  1. Nie popełnia wykroczenia, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane.

Napisano

Stan wyższej konieczności opisany jest w kodeksie karnym.
Napisano

Stan wyższej konieczności opisany jest w kodeksie karnym.

Tak, ale tam nie podano enumeratywnie " co można łamać za przepisy puszczając pojazdy uprzywilejowane;)