Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Domofon, wideodomofon - wymogi techniczne

Featured Replies

Napisano

Jeśli jest na sali jakaś mądra głowa - instalator wszelkiej maści domofonów, to potrzebuję doradztwa. Robię obecnie modernizację ogrodzenia i jest plan do furtki wrzucić domofon/wideodomofon wraz z elektromagnesem w zamku. Parę lat temu (przy brukowaniu podwórka) oświeciło mnie, żeby przyszłościowo położyć w ziemie kabel na tę ewentualność. Jak pomyślałem tak zrobiłem i do dnia dzisiejszego leży między furtką a wnętrzem domu (jakieś 10m)  biały kabel (5par cieńkich drucików). Obecnie nie ma szans już go wymienić ani dołożyć nowego. Teraz pytanie, czy wykorzystując ten kabel jest szansa zamontować jakiś domofon/wideodomofon żeby to stabilnie działało, czy ten kabel starczy mi co najwyżej do dzwonka ?

Napisano

Jeśli jest na sali jakaś mądra głowa - instalator wszelkiej maści domofonów, to potrzebuję doradztwa. Robię obecnie modernizację ogrodzenia i jest plan do furtki wrzucić domofon/wideodomofon wraz z elektromagnesem w zamku. Parę lat temu (przy brukowaniu podwórka) oświeciło mnie, żeby przyszłościowo położyć w ziemie kabel na tę ewentualność. Jak pomyślałem tak zrobiłem i do dnia dzisiejszego leży między furtką a wnętrzem domu (jakieś 10m)  biały kabel (5par cieńkich drucików). Obecnie nie ma szans już go wymienić ani dołożyć nowego. Teraz pytanie, czy wykorzystując ten kabel jest szansa zamontować jakiś domofon/wideodomofon żeby to stabilnie działało, czy ten kabel starczy mi co najwyżej do dzwonka ?

Trochę mało, ale wszystko zależy od systemu. Musisz obejrzeć sobie domofony (cyfrowe) i zobaczyć, na ile par przewodów chodzą. Producentów pełno, rozwiązań jeszcze więcej, więc ciężko coś doradzić  ;)

EDIT 5 par, czyli 10 przewodów. WYSTARCZY  ;)  Nie czytam, ze zrozumieniem  :facepalm:

Tylko sprawdź, czy nie mają gdzies przebicia/zwarcia.

Jest ogromna oferta na ali chińskich wideodomofonów. Ceny naprawdę atrakcyjne, ale jak się spier... to do śmieci  ;)

Ja mam analogowy domofon (taki dostałem w prezencie), zrobiłem sobie własną obudowę ciętą cnc z nierdzewki w słupek, do niego dołożyłem  kamerę cofania od auta, a w domu ekran od kamery cofania 4,7cala. Wylutowałem układ z kamery odpowiedzialny za wyświetlanie linii parkowania i tak działa już 4 rok.

... a wygląda to tak:

post-147905-0-42481700-1469911903_thumb.jpg

Jakość obrazu w rzeczywistości wygląda znacznie lepiej, ale oczywiście cudów po kamerze cofania, nie należy się spodziewać.

Kamerka w tym stylu: http://www.aliexpress.com/item/Wide-Viewing-Angle-Waterproof-Reversing-Camera-IR-7-LED-Night-Vision-Car-Rear-View-Camera-CMOS/32462814940.html?ws_ab_test=searchweb201556_8,searchweb201602_5_10057_10056_10055_10037_10049_10033_10059_10058_10032_10017_405_404_10060_10061_10062_412,searchweb201603_7&btsid=bb1d92df-3d32-4471-b652-49843ddc7d34

Edytowane przez rg15

Napisano

Mam też iluśparowy przewód "alarmowy" o długości okolo 10 metrów i wideodomofon dziala bez problemu. Do transmisji są wykorzystywane dwie pary. Drugie dwie pary zrównolegliłem i nimi jest zasilany zaczep zamka.

Napisano

Jesienią montowałem na stary, 12-letni kabel wideodomofon analogowy.

Wystarczyły 4 druty.

Napisano

Polecam Commax, są wersje czteroprzewodowe. Rygiel podłącza się do kamery. Jakiś miesiąc temu montowałem w miejscu starego zepsutego, działa bez zarzutu.

Napisano
  • Autor

Trochę uspokoiliście mnie, wygląda na to że nie ma tragedii. Skoro również podłączacie kamery zwykłymi przewodami, czasami jakimiś starymi, które juz trochę przeleżały w ziemi lub murach, to mam nadzieję że u mnie tez wypali. 

Znalazłem niedaleko mnie na śląsku producenta urządzeń domofonowych ORNO i spróbuję coś u nich się dowiedzieć. Jak dla mnie mają ceny z wyższej półki, ale jeśli będą bezproblemowo działać to moze zaryzykuję. Z kamerkami samochodowymi nie jest to głupi pomysł, ale nie ogarniam takich tematów to sam sobie nie pomodzę.

COMMAX powala z nóg, 1000 zł za domofon z podglądem wideo to za wysoki koszt jak dla mnie, nawet gdyby był pozłacany ;)

Ciekawym rozwiązaniem są jeszcze chińskie podróbki, ale trzeba by coś sprawdzonego trafić, żeby nie trzeba było co pół roku zmieniać.

Napisano

A to się podłączę.

Takie wynalazki, co po skrętce czy WiFi łączą się z telefonem, co z opisów wygląda bardzo wygodnie, mają sens, czy przedszkolak się do tego włamie i sobie furtkę otworzy?

Telefon mam zawsze bliżej, niż domofon. A jakby działało przez Internet, to i z niespodziewanym gościem można pogadać i (ewentualnie) go wpuścić, jak np. przyszedł sąsiad oddać szpadel.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Sąsiedzi szybko nauczą się dzwonić do Ciebie gratis z byle sprawą i szybko to włączysz.

;)

Napisano

Sąsiedzi szybko nauczą się dzwonić do Ciebie gratis z byle sprawą i szybko to włączysz.

;)

A kto teraz nie ma praktycznie gratis dzwonienia?

Napisano

A to się podłączę.

Takie wynalazki, co po skrętce czy WiFi łączą się z telefonem, co z opisów wygląda bardzo wygodnie, mają sens, czy przedszkolak się do tego włamie i sobie furtkę otworzy?

.

Tak naprawde zle podchodzisz do domofonu. To jest blokada na domokrazcow lumpow i meneli. Otwarcie furtki blokowanej elektrozaczepem dla inteligentnego czlowieka nie stanowi problemu .-)

Kupuj co Ci podpasuje i nie sugeruj sie pseudo bezpieczenstwem .-)

PS do podgladu robie przymiarke do kamery ip z ali full hd. Ok 150zl.

Edytowane przez rg15

Napisano

Otwarcie furtki blokowanej elektrozaczepem dla inteligentnego czlowieka nie stanowi problemu .-)

A zworą?

KD-zwora_elektromagnetyczna_mid.jpg

Napisano

PS do podgladu robie przymiarke do kamery ip z ali full hd. Ok 150zl.

Napisz kilka slow jak juz bedziesz mial jakies przemyslenia :ok:

Napisano

A zworą?

KD-zwora_elektromagnetyczna_mid.jpg

sekator i po problemie ;) a poza tym sporo pradu bierze ;)

Napisano

Napisz kilka slow jak juz bedziesz mial jakies przemyslenia :ok:

Pisze z tel. Nie moge znalezc, ale chyba taka:H.264 2MP Security IP Camera Outdoor CCTV Full HD 1080P 2.0 Megapixel Bullet Camera IP 1080P Lens IR Cut Filter ONVIF 24 LED

http://s.aliexpress.com/IzYvE3AV

(from AliExpress Android)

Full HD z przetwornikiem Sony.

Jest jeszcze wersja z wifi

Napisano

Pisze z tel. Nie moge znalezc, ale chyba taka:H.264 2MP Security IP Camera Outdoor CCTV Full HD 1080P 2.0 Megapixel Bullet Camera IP 1080P Lens IR Cut Filter ONVIF 24 LED

http://s.aliexpress.com/IzYvE3AV

(from AliExpress Android)

Full HD z przetwornikiem Sony.

Jest jeszcze wersja z wifi

Spoko. Miałem na myśli żebyś opisał wrazenia :)

Tapatalked

Napisano

Juz raz kupilem, ale sprzedawca nie wyslal przed chinskim nowym rokiem, wiec zrezygnowalem. Teraz koncze elewacje, wiec jeszcze w tym roku zrobie zakup. Zdam relacje. Zwykla kablowa bedzie podlaczona do routera.

Tapatalked

Napisano

Juz raz kupilem, ale sprzedawca nie wyslal przed chinskim nowym rokiem, wiec zrezygnowalem. Teraz koncze elewacje, wiec jeszcze w tym roku zrobie zakup. Zdam relacje. Zwykla kablowa bedzie podlaczona do routera.

Tapatalked

Masz tez wyprowadzone zasilanie do niej?

Tapatalked

Napisano

Masz tez wyprowadzone zasilanie do niej?

Tapatalked

Tak.

Napisano

sekator i po problemie ;) a poza tym sporo pradu bierze ;)

5W to dużo? Od sekatora to inne zabezpieczenie. Od przeskoczenia też.

Ale nie takie było pytanie. Pytałem o opinie na temat interkomów łączących się z telefonem.

Napisano

A to się podłączę.

Telefon mam zawsze bliżej, niż domofon. A jakby działało przez Internet, to i z niespodziewanym gościem można pogadać i (ewentualnie) go wpuścić, jak np. przyszedł sąsiad oddać szpadel.

:)

http://www.add.pl/pl/katalog/wideofony_domofony/aplikacje_mobilne/xip_mobile,p1831698192

Jak będziesz potrzebował więcej info, zapraszam na priv.

Napisano

Trochę uspokoiliście mnie, wygląda na to że nie ma tragedii. Skoro również podłączacie kamery zwykłymi przewodami, czasami jakimiś starymi, które juz trochę przeleżały w ziemi lub murach, to mam nadzieję że u mnie tez wypali.

Przewód współosiowy (czyli koncentryk) do kamery się stosuje przy odległościach między modułęm bramowym a domowym przekraczających około 30 metrów. Poniżej tego będzie działało na skrętce alarmowej, najwyżej przy większych odległościach będziesz miał przy analogu zaszumiony obraz.

Napisano

Przewód współosiowy (czyli koncentryk) do kamery się stosuje przy odległościach między modułęm bramowym a domowym przekraczających około 30 metrów. Poniżej tego będzie działało na skrętce alarmowej, najwyżej przy większych odległościach będziesz miał przy analogu zaszumiony obraz.

30m na skretce smiga ok. Tylko obraz potrafi "zadrzec" gdu automat bramowy ruszy (przewody w jednym peszlu, skretka nieekranowana)

Napisano

Hehe :)

Dobrej jakości sprzęt działa na skrętce spokojnie na odległościach powyżej 30m :D

Tylko jest "mała" różnica między produktem no name a produktem z górnej półki.

Napisano

Skrętka alarmowa to żadna skrętka tylko przewód wielożyłowy.

Na skrętce sygnał symetryczny można przesyłać i na 300m. Żaden koncentryk nie dorówna. Chyba, że będzie miał średnicę rury kanalizacyjnej?

Napisano
  • Autor

Twierdzicie więc, że mając rozciągnięte ok 15m najzwyklejszej "skrętki"

http://allegro.pl/kabel-sieciowy-lan-utp-rj45-kat-5e-100m-skretka-i6017213940.html

mogę śmiało podłączyć wideodomofon 

http://www.orno.pl//11,zestawy-wideodomofonowe/260,wideodomofony-jednorodzinne/360,wideodomofony-orno/t2751,1,pl,zestaw-wideodomofonowy-pin-hole-arcus-memo-7

http://www.eura-tech.eu/wideodomofon-eura-vdp-22a3-pluton-g-grafit-kolor-7-otwieranie-2-wejsc,3,292,357

i będzie wszystko śmigać długo i bezproblemowo  ?

Dociekam, bo nikt mi nie użyczy na próbę takiego wideodomofonu, żeby podłączyć i sprawdzić, więc muszę go kupić a to nie małe pieniądze.

Jeśli macie jakie swoje sprawdzone produkty do 500 zł łacznie z chińszczyzną to poproszę linki.

Napisano

Bedzie działać, o ile nie masz po drodze przecietych przewodów, albo zwarcia. Miernik w dłoń i sprawdz -.)

Napisano

Twierdzicie więc, że mając rozciągnięte ok 15m najzwyklejszej "skrętki"

http://allegro.pl/kabel-sieciowy-lan-utp-rj45-kat-5e-100m-skretka-i6017213940.html

mogę śmiało podłączyć wideodomofon 

http://www.orno.pl//11,zestawy-wideodomofonowe/260,wideodomofony-jednorodzinne/360,wideodomofony-orno/t2751,1,pl,zestaw-wideodomofonowy-pin-hole-arcus-memo-7

http://www.eura-tech.eu/wideodomofon-eura-vdp-22a3-pluton-g-grafit-kolor-7-otwieranie-2-wejsc,3,292,357

i będzie wszystko śmigać długo i bezproblemowo  ?

Dociekam, bo nikt mi nie użyczy na próbę takiego wideodomofonu, żeby podłączyć i sprawdzić, więc muszę go kupić a to nie małe pieniądze.

Jeśli macie jakie swoje sprawdzone produkty do 500 zł łacznie z chińszczyzną to poproszę linki.

będzie. u mnie Orno śmiga na ok 17m skrętki, w specyfikacjach masz schematy połączeń i ile kabli jest potrzebne w zależności co chcesz.

Niestety kładzenie "białego" kabla jest kiepskim pomysłem, może działać a może dość szybko przyjść jego kres. Mieszkałem rok czasu na osiedlu, kilku letnim i developer położył skrętki do tel i domofonów. W skutek czego domofony żyły własnym życiem (działały . nie działały a nawet same dzwoniły). Problem był też z netem, tłumieniem 40m takiego przewody było tak duże że modem zapinał się ledwo na 2Mbps i często zrywał połączenie. Przed bramką chodził na 8 więcej Mbps. Jak to panowie z TP powiedzieli, jaki kabel taki sygnał.

Odnośnie testów możesz sobie zamówić przez net, połączyć na krótko i jak nie pasuje to odesłać.

Napisano

Niestety kładzenie "białego" kabla jest kiepskim pomysłem, może działać a może dość szybko przyjść jego kres.

Mam położony biały 20 lat temu, w sztywnych szarych rurkach instalacyjnych zakopanych pod ziemią i nie ma problemów.

Napisano

Mam położony biały 20 lat temu, w sztywnych szarych rurkach instalacyjnych zakopanych pod ziemią i nie ma problemów.

Mimo wszystko powinien byc typowo ziemny.

Tez mam bialy w peszlu, ale tak nie powinno byc.

Napisano

Mimo wszystko powinien byc typowo ziemny.

Tez mam bialy w peszlu, ale tak nie powinno byc.

najgorsza kombinacja wg mojego elektryka. Mówił, że wielu developerów tak robi i czasem rok po budowie nie daje się na tym odpalić domofonu. Było to na tyle częste i problematyczne, że on osobiście nie podejmuje się instalacji przy takich przewodach. Oczywiście to loteria jednemu działa innemu nie.

Zresztą z tymi ziemnymi też bywa różnie, przy okazji zakupów na allegro kupiłem 20m kabla ziemnego, to co przyszło przeszło moje oczekiwania .. nawet izolacji nie byłem w stanie zdjąć bo całość się rozłaziła i rozsypywała. Oczywiście wywaliłem i kupiłem w lokalnej hurtowni gruby, porządny kabel.

Napisano

najgorsza kombinacja wg mojego elektryka.

... i ma racje !

Jak puszcza peszel, woda zbiera sie w peszlu i podtapia kabel.

Ja na szczescie jeszcze nie mam kostki i doloze jeszcze typowo ziemny.

Napisano

... i ma racje !

Jak puszcza peszel, woda zbiera sie w peszlu i podtapia kabel.

Ja na szczescie jeszcze nie mam kostki i doloze jeszcze typowo ziemny.

Ja na wszelki wypadke dąlem i kabel i (obok) peszel, chyba we wszystkich możliwych kierunkach :)

Napisano

Ja na wszelki wypadke dąlem i kabel i (obok) peszel, chyba we wszystkich możliwych kierunkach :)

Na wszelki wypadek, to mam nasrane kabli na ścianach, że hej  ;l

Pociągnąłem rurę pcv, na dach do kabla na solary, pociągnąłem rury miedziane do kolektorów słonecznych, sieciówki  i "milion pincet" innych kabli  ;]

Całe szczęście, że to wszystko jest już przykryte styropianem, bo była jedna wielka pajęczyna.

Będzie drugie tyle w ziemi, zanim kostkę położę  ;]

Napisano

Na wszelki wypadek, to mam nasrane kabli na ścianach, że hej  ;l

Pociągnąłem rurę pcv, na dach do kabla na solary, pociągnąłem rury miedziane do kolektorów słonecznych, sieciówki  i "milion pincet" innych kabli  ;]

Całe szczęście, że to wszystko jest już przykryte styropianem, bo była jedna wielka pajęczyna.

Będzie drugie tyle w ziemi, zanim kostkę położę  ;]

Dokładnie to samo miałem :) W kotłowni musiałęm drugą szafkę dostawić, bo to wszystko z głową ogarnąć.

Potem od nadmiaru kabli głowa nie boli, bo już dwa razy przerutowałem sobie kabel bo został przecięty, wieć można było przepiąć się na parę inaczej idącą.

Gorzej z pkt świetlnymi, chyba w niektóryh miejscach dałem zbyt dużo i teraz kupę lamp i lampek musiałem wieszać

Napisano

Gorzej z pkt świetlnymi, chyba w niektóryh miejscach dałem zbyt dużo i teraz kupę lamp i lampek musiałem wieszać

Hehe, mam podobnie  ;)

Teraz kombinuję jak tym wszystkim sprawnie sterować

Lampy ogrodowe, lampy na budynku, oświetlenie w podbitce, listwa led etc.

Napisano

Hehe, mam podobnie  ;)

Teraz kombinuję jak tym wszystkim sprawnie sterować

Lampy ogrodowe, lampy na budynku, oświetlenie w podbitce, listwa led etc.

Ja podzieliłem to funkcyjnie, rzeczy istotne są pod alarmem. Reszta + alarm jest pod moim systemem co mi wszystko ogarnia i zapewnia komunikację pomiędzy różnymi systemami i system a .. użytkownikiem :phi:

Brzmi skomplikowanie, ale jak ma się wszystkie rzeczy w jednym miejscy jest prosto i funkcjonalnie. Dodatkowo pewne systemy są niezależne i w razie padu mojego systemu dalej działają niezależnie.

Zostało mi jednak jeszcze trochę rzeczy mniej istotnych do zrobienia a i tak już kilka miesięcy w tym grzebie.

Napisano

Plan mam taki, że dzwoniąc na bramę (mam sterowanie GSM), brama się zaczyna otwierać i całe oświetlenie włącza się powiedzmy na 5 minut (czujnik zmierzchowy steruje możliwością załączenia oświetlenia w zależności od natężenia, światła slonecznego).

Do tego mogę uruchomić wszystkie obwody ręcznie za pomocą włączników.

Teraz tylko kombinuję jak to z głową zrobić i za pomocą jakich sterowników.

Napisano

Plan mam taki, że dzwoniąc na bramę (mam sterowanie GSM), brama się zaczyna otwierać i całe oświetlenie włącza się powiedzmy na 5 minut (czujnik zmierzchowy steruje możliwością załączenia oświetlenia w zależności od natężenia, światła slonecznego).

Do tego mogę uruchomić wszystkie obwody ręcznie za pomocą włączników.

Teraz tylko kombinuję jak to z głową zrobić i za pomocą jakich sterowników.

U mnie od sterowania GSM jest Satel, bo ma to wbudowane i tak, steruje tym też m.in roletami, oświetleniem w podbitce, itp. Resztą lepiej steruje się przez www/program.

Na bazie czujnika zmierzchu sterują moim systemem poprzez Satela roletami i oswietleniem w zależności od ustawionych opcji, czyli np auto zamknięcie / zapalenie po zmierzchu. Do tego dochodzi jeszcze masa czujników (temp, wilgotność), ruchu, otwarcia okien i drzwi + el wykonawcze jak światła, piec, sterowanie GWC + zewn systemy jak wentylacja, TV, net. Nie podłączyłem jeszcze tylko videodomofonu do tego.

Z oświetleniem mam prostą zasadę w zależności od opcji w systemie sterowania zapala się o zmierzchu i pali do danej godziny czy świtu. Ręcznie mogę wymusić na www/programie. Stref i zapalania na krótki czas nei robiłem bo nie widzę zastosowania.

Za to widzę stosować np zamykania /blokowania furtki jak odpalam alarm, ustawianie wentylacji na pusty dom jak odpalony jest alarm, informowanie o niezamkniętych oknach, podlewanie jak nie pada deszcz w okolicy, czy podlewanie dodatkowe jak jest mega cieplo, wyświetleanie info o nadchodzących wydarzeniach "w domu" typu wywóz śmieci czy wymiana filtrów, itp. Takich logicznych zasad można układać tysiąc, grunt to mieć dostęp do wszystkich danych i elementów wykonawczych.

Napisano

najgorsza kombinacja wg mojego elektryka.

Hmm, mam na terenie sporo białych przewodów pod ziemią w peszlach, zarówno niskonapięciowych, sygnałowych jak i 230V i od 20 lat żadnego problemu.

Mówił, że wielu developerów tak robi i czasem rok po budowie nie daje się na tym odpalić domofonu.

To znaczy, że kable były pokaleczone przed, w trakcie albo po położeniu. Jeżeli były położone zbyt płytko, to wystarczy, że ogrodnicy wsadzali roślinki.