Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekładnia kierownicza

Featured Replies

Napisano

niestety moja przekładnia się poddała i dostała luzów. 

Do wyboru regenerowana czy nowa noname?

Znalazłem 2 wersje na śruby 10 i 12. Zależy to od rocznika, silnika, modelu?

Polecacie jakiś warsztat sprzedający regenerowane przekładnie?

Napisano
  • Autor

Albo oryginał albo trw jrm407.

ile za taki oryginał?

wydaje mi się, że pakowanie części za 1500pln do samochodu wartego 5000 jest niezbyt uzasadnione ekonomicznie.

Napisano

niestety moja przekładnia się poddała i dostała luzów. 

Do wyboru regenerowana czy nowa noname?

Znalazłem 2 wersje na śruby 10 i 12. Zależy to od rocznika, silnika, modelu?

Polecacie jakiś warsztat sprzedający regenerowane przekładnie?

Nie zgłębiałem jeszcze mocno tematu, bo jak na razie taki problem nie dotyczy mojego auta (oby jak najdłużej) ale coś takiego nie załatwiłoby sprawy?

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=stilo+przek%C5%82adnia+tuleja&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0613

Na forum Stilo coś tam pisali że luzy mogą być spowodowane zużyciem się tejże tulei.

Napisano
  • Autor

Nie zgłębiałem jeszcze mocno tematu, bo jak na razie taki problem nie dotyczy mojego auta (oby jak najdłużej) ale coś takiego nie załatwiłoby sprawy?

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=stilo+przek%C5%82adnia+tuleja&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0613

Na forum Stilo coś tam pisali że luzy mogą być spowodowane zużyciem się tejże tulei.

może masz rację, jednak niestety samochod dziennie wozi mnie do pracy i nie mam mozliwosci sie z tym zabawiac.

Napisano
  • Autor

A może warto zregenerować obecną? 

jedyny minus tego rozwiązania to uziemione auto. Profesjonalna regeneracja to wymiana wszystkich zużytycz części, więc nie ma znaczenia jaka maglownica podlega regeneracji (moja czy cudza :) )

Napisano

Za chinola zapłacisz 500zł za TRW 1000zł (jeszcze niedawno trw chodziły po 650zł). Wiem, że w perspektywie wartości auta to bardzo dużo ale jak chcesz bezpiecznie jeździć i nie robić przekładni dwa razy może jednak warto dorzucić drugie tyle. Wymiana 2 godziny.

Napisano

Tylko jak to wyciagnac z maglownicy?

A tego to już nie wiem...

Trzeba by popytać kogoś kto to robił.

Napisano

Za chinola zapłacisz 500zł za TRW 1000zł (jeszcze niedawno trw chodziły po 650zł). Wiem, że w perspektywie wartości auta to bardzo dużo ale jak chcesz bezpiecznie jeździć i nie robić przekładni dwa razy może jednak warto dorzucić drugie tyle. Wymiana 2 godziny.

Przechodzilem temat regeneracji przekladni (nie w stilo) ale ogolnie nie polecam regeneracji. Robilem to w polecanym zakladzie i przekladnia wytrzymala 26 kkm i 2 lata, po czym spektakularnie sie rozciekla. Kosztowala mnie regeneracja 500pln. A nowa wychodzila okolo 1500pln. Wiec jesli do stilona nowa z TRW kosztuje kobla to jedt dobra cena.

Napisano

witam, a jak rozpoznać zużycie maglownicy, jakieś typowe stukanie bicie czucie na kierownicy? pytam trochę z ciekawości, ale podejrzewam że przy twardszym zawiasie maglownica może mniej wytrzymać

Napisano

Stuki na drobnych nierównościach, pukanie przy kręceniu kierownicą na postoju. Ruszasz drążkiem przy przekładni i stuka w przekładni a nie na tzw. jabłku.

Napisano

U siebie w przekładni miałem duży luz na wałku po prawej stronie.

Byłem już nastawiony na kupno nowej przekładni, ale postanowiłem rozebrać starą i oglądnąć problem z bliska.

Winowajcą luzów była wyrobiona tulejka, tylko że wtedy nie było dostępnych zamienników.

Ostatecznie dorabiałem taką tulejkę z wałka teflonowego.

Po wymianie przejechałem trochę ponad 25 tysięcy i na obecną chwilę dalej jest cisza.

A tak wygląda stara tulejka:

https://zapodaj.net/c473973ec6b03.jpg.html

Edytowane przez cmat

Napisano

To zależy czy po odkręceniu prawego drążka będzie można wjechać wałkiem/listwą w lewą stronę na tyle, że nie będzie blokować tulejki, a tego prawdę mówiąc nie wiem- nie sprawdziłem.

Swoją przekładnię miałem na stole i rozkręcałem po kolei wszystko co się dało :)