Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usuwanie starej farby z kaloryfera

Featured Replies

Napisano

Zdjąłem w łazience 12-letni kaloryfer (drabinka) w celu jego odmalowania.

Farba na nim jest spękana, a spod niej wyłazi ruda.

Czy, Panie i Panowie, pozbyć się tej starej farby?

Hydraulik, który ten grzejnik montował powiedział, że to farba proszkowa utwardzana termicznie.

Opalarka nie daje rady. Chemia do usuwania starych powłok lakierniczych z Castoramy też nie działa :-(

Napisano

Piaskowanie.

Napisano

Piaskowanie i malowanie proszkowe lub nowy kaloryfer

Napisano

Jak wyżej piaskowanie, ale taniej bedzie kupic nowy kaloryfer.

Napisano
  • Autor

Jak wyżej piaskowanie, ale taniej bedzie kupic nowy kaloryfer.

1. Koszty piaskowania nie są małe

2. Nowy kaloryfer = kucie ściany i przeróbka ustawienia rurek, bo bieżący grzejnik jest nietypowy i już takich nie ma na rynku

3. A miało być 'bezkosztowo' :(

Napisano

Po 12 latach to on może tego piaskowania nie wytrzymać  ;]  Kup nowy  ;)

Napisano

1. Koszty piaskowania nie są małe

2. Nowy kaloryfer = kucie ściany i przeróbka ustawienia rurek, bo bieżący grzejnik jest nietypowy i już takich nie ma na rynku

3. A miało być 'bezkosztowo' :(

Czy ja wiem? Najlepiej było by pokazać przedmiotowy kalafior (nie tylko nam :phi: ) specom od piachu i proszku. Za piach i proch felgi 13" dałem 50zł - to tak przykładowo, może nie będzie aż tak drogo, jak się spodziewasz? :oki: a finalnie może być taniej, niż kucie ściany i przeróbka rurek.

Ew. przy opcji nowego grzejnika - nie można zmienić układu hydrauliki na zewnątrz, bez kucia?

Napisano
  • Autor

Czy ja wiem? Najlepiej było by pokazać przedmiotowy kalafior (nie tylko nam :phi: ) specom od piachu i proszku. Za piach i proch felgi 13" dałem 50zł - to tak przykładowo, może nie będzie aż tak drogo, jak się spodziewasz? :oki: a finalnie może być taniej, niż kucie ściany i przeróbka rurek.

Ew. przy opcji nowego grzejnika - nie można zmienić układu hydrauliki na zewnątrz, bez kucia?

Teraz rzeczony kalafior wygląda TAK

Znalazłem taki sam nowy. 450zł :(

ps. Łazienka jest przed gruntownym remontem, ale ten nie wiem kiedy nastąpi. A ja chciałem tylko pomalować grzejnik...

Napisano

Znalazłem taki sam nowy. 450zł :(

Co nowy, to nowy, ale... jednak zrobił bym rozpoznanie wśród lokalnych piaskarzy  - nie sądzę, by wzięli więcej, niż 100-150zł na gotowo.

Napisano

jeśli chciałbyś pozostawić sobie ten kaloryfer nawet po remoncie łazienki  to tylko piaskowanie drobnym ścierniwem i lakierowanie proszkowe , a jeśli tylko do czasu remontu to przetrzyj tylko papierem ściernym i pomaluj farbą ,idealnie to nie będzie ale nie będą się brodziły rdzą ręczniki gdy będziesz je suszył

Napisano

usuń to co się da i jest luźne, zmatowisz resztę, odtłuścisz i pomalujesz.

Skoro ten lakier nie zejdzie pod szczotką na wiertarce tzn., że się dobrze trzyma i nie ma sensu się męczyć z jego zdzieraniem.

Napisano

Zdjąłem w łazience 12-letni kaloryfer (drabinka) w celu jego odmalowania.

Farba na nim jest spękana, a spod niej wyłazi ruda.

Czy, Panie i Panowie, pozbyć się tej starej farby?

Hydraulik, który ten grzejnik montował powiedział, że to farba proszkowa utwardzana termicznie.

Opalarka nie daje rady. Chemia do usuwania starych powłok lakierniczych z Castoramy też nie działa :-(

Tak jak już było napisane tylko piaskowanie. Ostatnio odmawiałem taki kaloryfer bo miało być retro i nie pasował nowy Alu czy metalowy a cena nowego retro to > 2 tys

Cena za wypiaskowane i malowanie proszkowe lakierem z brokatem 200 zł. Za zwykły lakier pewnie coś taniej by było.